Krzysiek12 Napisano 20 Lutego 2023 Autor Share Napisano 20 Lutego 2023 9 minut temu, sas55 napisał: Cześć, Fajnie, że dałeś radę. Mój zestaw przyszedł też uszkodzony. Coś tam jest oderwane i schowałem, żeby się nie denerwować na razie. Na szczęście kosz cały. Sprawdź na Mojehobby bo tam jest do zamówienia lufa z Orange. Ja już dawno zrobiłem wymaganą przedpłatę a w informacji podają, że ma być w kwietniu. Gąsienice polecam z RFM. Też tam są. Trochę drogie, ale dobre. Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg. Andrzej Gąsienice raczej wezmę z def model Chyba że ktoś porownywal je z RFM i jak one wypadają względem siebie ? Temat lufy na razie jest pod znakiem zapytania bo nie ukrywam że droga jest ,lufa to praktycznie równowartość modelu Ale raczej zestawu blach sobie nie odmówię bo te mocowania na narzędzia wyglądają dużo lepiej niż to co w pudle Nie wiem co zrobić z antyslipem zostawiać czy poprawiać ma ktoś obeznanie w tym temacie ? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 W dniu 20.02.2023 o 18:14, Krzysiek12 napisał: Nie wiem co zrobić z antyslipem zostawiać czy poprawiać ma ktoś obeznanie w tym temacie ? To zależy jak sam to widzisz bo w modelarstwie często robimy rzeczy, które ze względu na skalę powinniśmy pominąć ale chcemy zaakcentować ich obecność jak np faktura stali walcowanej. Ja bym zostawił fabryczną fakturę choć nie wiem jaką masz wizję na model bo na zabrudzonym pojeździe powinno być łatwo wydobyć taką "inną strukturę" jakimś kurzowym czy ziemistym washem czy też zamierzasz robić czyściocha i potrzebujesz podbić ten efekt żeby było to widać bez dodatkowych zabiegów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 W dniu 20.02.2023 o 17:14, Krzysiek12 napisał: Chyba że ktoś porownywal je z RFM i jak one wypadają względem siebie ? Nie mam Def model, ale wczoraj przyszedł mi abrams z rfm. Gasienice sprzedawane oddzielnie to pewnie te same wypraski wrzucę Ci zdjęcia w dużej rozdzielczości na maila jak chcesz. Różne specyfiki Antyslip coldemonpl ładnie porównał na YouTubie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 7 minut temu, copycat napisał: Nie mam Def model, ale wczoraj przyszedł mi abrams z rfm. Gasienice sprzedawane oddzielnie to pewnie te same wypraski wrzucę Ci zdjęcia w dużej rozdzielczości na maila jak chcesz. Różne specyfiki Antyslip coldemonpl ładnie porównał na YouTubie polecam. To jak możesz to podeślij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 Dzień dobry, Mała aktualizacja Tył wieży zamontowany , brakuje mocowania podstawy pod antenę , którą trzeba wyrzeźbić . Tył dostanie odrobinę szpachli bo łączenie nie wyszło perfekcyjnie Peryskop na razie włożony na sucho Spasowanie żywicy dosyć dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Dzień dobry, Dobrze Ci to idzie. Co do gąsienic, masz rację. Bierz DEFa. Pojazdy, które trafiły do nas posiadają gąsienice z grzebieniem jak na zdjęciu a tylko DEF produkuje takie z elementami grzebienia do wyboru. Przeglądałem zestawy T 158 i na to wychodzi. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 1 godzinę temu, sas55 napisał: Nawet się leniom śladów po łączeniach form nie chciało szlifować. 2 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) W dniu 1.03.2023 o 10:15, halset napisał: Nawet się leniom śladów po łączeniach form nie chciało szlifować. I bądź teraz mądry czy podczas obrabiania kół szlifować to czy nie Bo na 50 % też są , nie mam przy sobie modelu aktualnie Edytowane 5 Marca 2023 przez Krzysiek12 Literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Dzień dobry, Wrzuciłem to zdjęcie w swoim wątku 1:1 ale tu też zamieszczam. Moim zdaniem nie trzeba robić antyslipów, ale jakby co to masz. Na pewno nasze ze strzelań w Toruniu. Jeszcze jedno. Nie szlifuj tych śladów łączenia na kołach, jeśli są w modelu. Takich leni, jak to napisał kolega było więcej i pozostawione ślady się zużywają w trakcie eksploatacji i to nawet długo je widać. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 5 Marca 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 2 godziny temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Wrzuciłem to zdjęcie w swoim wątku 1:1 ale tu też zamieszczam. Moim zdaniem nie trzeba robić antyslipów, ale jakby co to masz. Na pewno nasze ze strzelań w Toruniu. Jeszcze jedno. Nie szlifuj tych śladów łączenia na kołach, jeśli są w modelu. Takich leni, jak to napisał kolega było więcej i pozostawione ślady się zużywają w trakcie eksploatacji i to nawet długo je widać. Pozdrawiam Andrzej Właśnie oglądałem te koła i nie mają tych łączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia W dniu 13.02.2023 o 11:29, sas55 napisał: Dzień dobry, Fajnie, że założyłeś wątek. Zacznę od różnic. Ostateczny wygląd polskich K9 jest jeszcze niewiadomy, ale pewne rzeczy już można przewidzieć. 1. Łączność. Jeśli sprawdziły się zapowiedzi z tego artykułu to są one już wyposażone w ten system https://defence24.pl/przemysl/polskie-haubice-k9-z-topazem-juz-w-styczniu Anteny będą z pewnością natowskie a jakie konkretnie to się okaże przy pierwszej prezentacji. 2. Malowanie, jak wyżej. Zostaną przemalowane. 3. Mocowanie km. Różnice do wersji A1 są robione jako zestawy przez dwie firmy koreańskie i jak wiesz jeden z nich jest dostępny na ebayu i trochę kosztuje. Dodatkowo Koreańczycy robią zestaw kół, gąsienice i lufę. Z tego warte uwagi są gąsienice, ale te z Korei są drogie, więc polecam jakiś zestaw od Abramsa ponieważ te w K2 i K9 są takie jak abramsowe T158. Lufę robi chyba też Orange Hobby, ale chyba nie jest dostępna na razie. Zdjęcia, które dotąd znalazłem pozwalają z dużą dokładnością odtworzyć różnice A1. Zdecydujesz co wybrać. Zdjęć będzie przybywać i dalsze szczegóły oraz malowanie i oznaczenia będą do udokumentowania. Ja śledzę na bieżąco tematy koreańskie i będę publikował znaleziska na bieżąco. Pozdrawiam Andrzej Gąsienice w K2 i K9 są takie same? Haubica nie ma przypadkiem węższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja W dniu 30.04.2024 o 18:19, axel1st napisał: Gąsienice w K2 i K9 są takie same? Haubica nie ma przypadkiem węższych? Właśnie odebrałem zamówioną K9 i na pierwszy rzut oka zwróciłem uwagę, że gąsienice do K9 muszą być węższe niż w K2. Po porównaniu na macanego oceniam różnicę na 2-2,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja (edytowane) W dniu 30.04.2024 o 18:19, axel1st napisał: Gąsienice w K2 i K9 są takie same? Haubica nie ma przypadkiem węższych? 2 godziny temu, grzesioc napisał: Właśnie odebrałem zamówioną K9 i na pierwszy rzut oka zwróciłem uwagę, że gąsienice do K9 muszą być węższe niż w K2. Po porównaniu na macanego oceniam różnicę na 2-2,5 mm. W temacie gąsienic do K9 K9 Track Shoe Edytowane 8 Maja przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 19 godzin temu, bulik58 napisał: W temacie gąsienic do K9 K9 Track Shoe No to mamy kolejny temat dla polskich producentów.. bo wydruki z shapewaysa po pierwsze drogie, po drugie średniej jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Niestety oferta dodatków do K9 jest bardzo skromna. Chyba najlepiej byłoby schować model głęboko na rok może dwa lata i liczyć, że coś w tym czasie pokaże się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Kupić Hobby 2000 do tego gąski defa, anteny mastera i gotowe dobrać jakieś bambetle żywiczne na pancerz dla szpanu i na babarybe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja To jeszcze coś takiego jak już Def to wyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Jest zainteresowanie to projekt od żyje dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 11 godzin temu, SnajperTBG napisał: Kupić Hobby 2000 do tego gąski defa, anteny mastera i gotowe dobrać jakieś bambetle żywiczne na pancerz dla szpanu i na babarybe Szukam tych gąsek i nie mogę ich znaleźć. Nawet na swojej stronie o nich nie wspominają. Może coś mi umknęło. Godzinę temu, Krzysiek12 napisał: Jest zainteresowanie to projekt od żyje dziś Na to liczę bo model już czeka w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Temat wrócił do żywych bo na rynku się dzieję Zdążyć na Babarybę! Także wrzucam aktualizację. Paski na narzędzia i całe bambetle na pancerzu zrobionej z taśmy Tamiya. Według zdjęć z forum . Zostały ostatnie szczegóły i malowanie plan jest na zrobienie w naszej zieleni, co do gąsienic na razie zostają gumowe bo na Babarybę inaczej nie zdążę a może trafią się odpowiednie później . Wiem o plamie kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja Dzień dobry, Trzeba przyznać, że K9 Z Hobby 2000 jak za tę cenę jest super. Wszystko co jest potrzebne do prawidłowego wykonania K9A1 w polskiej służbie znajduje się w tym zestawie na ramce F. W tym prawidłowe koła. Pozostaje kwestia gąsienic i anten. Te gąsienice pokazane powyżej kosztują 55$ a więc trochę drogo, ale jak ktoś zechce... Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja Napisałem na shapewaysie o możliwość wydruku w SLA, zobaczymy, czy sprzedawca odpisze Jeśli nie- pozostaje męczyć naszych polskich producentów/ drukarzy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi