Skocz do zawartości

Sprzęt lotniskowy

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Grzes napisał:

...może w wojsku, i na innych zabudowach, taki sprzęt mieliśmy.

image.thumb.png.7da7672752e13759c37bc01edb8f1253.png

Ojojojojoj jaka piękności. Toż takiego ziłka skonstruować na diorkę...

UKS-y na ZIŁ-ach były używane w wojsku polskim. Są zdjęcie tych wozów z polskimi rejestracjami. W lotnictwie na pewno były używane wersje ciągane UKS-ów. Niestety nie wiem czy w lotnictwie były w użyciu te na ZIŁ-ach. Nie pamiętam abym je gdzieś spotkał. W pułku w Babimoście powietrze dostarczano w butlach na specjalnie zabudowanym Starze 660. Wspominałem chyba już o tym.

Zdjęcie oferty: kompreso sprężarka UKS 400,

8 godzin temu, Endrju napisał:

Niestety nie wiem czy w lotnictwie były w użyciu te na ZIŁ-ach.

Ja tej zabudowy wśród pojazdów lotniskowych nie widziałem ani na żywo, ani w moich archiwach fotograficznych.

Za oknem zima jak za PRL-u, zakupiłem więc zestaw opon Stomil T5

image.png.65a760bf9bba788022a866dbeafef8f9.png

Będę zakładał do ZiŁa-157 z ICM, bo czas kompletować ciężki sprzęt

image.png.b9623074d4d545646fa0492a77b03647.png

2 godziny temu, Grzes napisał:

Za oknem zima jak za PRL-u, zakupiłem więc zestaw opon Stomil T5

image.png.65a760bf9bba788022a866dbeafef8f9.png

Będę zakładał do ZiŁa-157 z ICM, bo czas kompletować ciężki sprzęt

image.png.b9623074d4d545646fa0492a77b03647.png

Ale te kółka są do BRDM-a, nie ta średnica felgi i nie ten rozmiar opony, są  dużo większe:szczerbol: , a to na zdjęciu to też nie ZiŁ 157, chociaż wygląda tak samo (z oryginalnego ZiŁ-a została tylko rama , kabina i mosty) tylko pług wirnikowy D470 z silnikiem W6 od czołgu PT76 na pace, który to silnik jest po prostu połówką słynnego widlastego diesla W2 z czołgu T34, jest nawet specjalna fabryka koło Petersburga budująca te pługi na bazie ZiŁ-a i  Urala. Jak nie masz dedykowanej konwersji lub dokładnych planów/dokumentacji

to ciężka droga przed Tobą, zwłaszcza jeżeli chodzi o sam element roboczy, jego zawieszenie na ramie, frezy ich napęd oraz rotor i jego napęd z reduktora, kiedyś czeski Panzer Shop robił coś takiego, ale w skali 1/35 i za solidny worek pieniędzy (coś koło 80 euro).

Edytowane przez Adams M1A1

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

ciężka droga przed Tobą,

To jest najlepsze w takich modelach

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Ale te kółka są do BRDM-a, nie ta średnica felgi i nie ten rozmiar opony, są  dużo większe

felgi są do wymiany

Do tej pory nikt nie poruszył tematu  ZiŁ-a 130 z latarnią lotniskową KNS , więc zrobię to ja. Latarnia lotniskowa KNS służyła do oznaczania lotniska, podejścia lub innego punktu nawigacyjnego , świeciła światłem czerwonym i mogła nadawać litery kodowe lotniska alfabetem Morse'a, ale też świecić światłem ciągłym. Widzialność  przy wysokości lotu 1000m wynosiła 40-60 km. Zasilanie stanowił umieszczony na pace generator napędzany silnikiem spalinowym ( tak jak auto benzynowym), można było też podłączyć zasilanie zewnętrzne.  Egzemplarz ze zdjęcia jest eksponatem z Muzeum Broni Ciężkiej w Białymstoku ( obfotografowałem go sobie dokładnie😉);

Plik:KNS-1PM2 ZiŁ-130 PM MWB 04.jpg