jmx62 Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia 14 godzin temu, Grzes napisał: ...może w wojsku, i na innych zabudowach, taki sprzęt mieliśmy. Ojojojojoj jaka piękności. Toż takiego ziłka skonstruować na diorkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia UKS-y na ZIŁ-ach były używane w wojsku polskim. Są zdjęcie tych wozów z polskimi rejestracjami. W lotnictwie na pewno były używane wersje ciągane UKS-ów. Niestety nie wiem czy w lotnictwie były w użyciu te na ZIŁ-ach. Nie pamiętam abym je gdzieś spotkał. W pułku w Babimoście powietrze dostarczano w butlach na specjalnie zabudowanym Starze 660. Wspominałem chyba już o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia 8 godzin temu, Endrju napisał: Niestety nie wiem czy w lotnictwie były w użyciu te na ZIŁ-ach. Ja tej zabudowy wśród pojazdów lotniskowych nie widziałem ani na żywo, ani w moich archiwach fotograficznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia UKS-y były używane w brygadach rakiet taktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Piątek o 21:20 Share Napisano Piątek o 21:20 Za oknem zima jak za PRL-u, zakupiłem więc zestaw opon Stomil T5 Będę zakładał do ZiŁa-157 z ICM, bo czas kompletować ciężki sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Sobota o 00:01 Share Napisano Sobota o 00:01 (edytowane) 2 godziny temu, Grzes napisał: Za oknem zima jak za PRL-u, zakupiłem więc zestaw opon Stomil T5 Będę zakładał do ZiŁa-157 z ICM, bo czas kompletować ciężki sprzęt Ale te kółka są do BRDM-a, nie ta średnica felgi i nie ten rozmiar opony, są dużo większe , a to na zdjęciu to też nie ZiŁ 157, chociaż wygląda tak samo (z oryginalnego ZiŁ-a została tylko rama , kabina i mosty) tylko pług wirnikowy D470 z silnikiem W6 od czołgu PT76 na pace, który to silnik jest po prostu połówką słynnego widlastego diesla W2 z czołgu T34, jest nawet specjalna fabryka koło Petersburga budująca te pługi na bazie ZiŁ-a i Urala. Jak nie masz dedykowanej konwersji lub dokładnych planów/dokumentacji to ciężka droga przed Tobą, zwłaszcza jeżeli chodzi o sam element roboczy, jego zawieszenie na ramie, frezy ich napęd oraz rotor i jego napęd z reduktora, kiedyś czeski Panzer Shop robił coś takiego, ale w skali 1/35 i za solidny worek pieniędzy (coś koło 80 euro). Edytowane Sobota o 00:02 przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 10:16 Share Napisano Sobota o 10:16 10 godzin temu, Adams M1A1 napisał: ciężka droga przed Tobą, To jest najlepsze w takich modelach 10 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Ale te kółka są do BRDM-a, nie ta średnica felgi i nie ten rozmiar opony, są dużo większe felgi są do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano wczoraj o 01:12 Share Napisano wczoraj o 01:12 Do tej pory nikt nie poruszył tematu ZiŁ-a 130 z latarnią lotniskową KNS , więc zrobię to ja. Latarnia lotniskowa KNS służyła do oznaczania lotniska, podejścia lub innego punktu nawigacyjnego , świeciła światłem czerwonym i mogła nadawać litery kodowe lotniska alfabetem Morse'a, ale też świecić światłem ciągłym. Widzialność przy wysokości lotu 1000m wynosiła 40-60 km. Zasilanie stanowił umieszczony na pace generator napędzany silnikiem spalinowym ( tak jak auto benzynowym), można było też podłączyć zasilanie zewnętrzne. Egzemplarz ze zdjęcia jest eksponatem z Muzeum Broni Ciężkiej w Białymstoku ( obfotografowałem go sobie dokładnie); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi