Floki Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Witam. Startuję z relacją modelu Fouga 'Magister' CM.170 w skali 1/72 firmy Mistercraft. Na początek grafika z frontu pudełka: W pudełku znajdują się 4 ramki z jasnoszarego plastiku, 1 ramka z elementami przeźroczystymi i 3 arkusze z kalkomaniami: Na razie udało się zmontować tyle: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 bardzo fajny modelik. zasiadam do oglądania i kibicuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Start dobry Heller, podglądam ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Całkiem przyzwoity modelki mimo upływu lat. Co prawda jest w nim znając życie trochę uproszczeń ale mimo to wypraski prezentują się całkiem ładnie. Czyste i bez nadlewek. Miejmy nadzieję, że spasowanie będzie prawidłowe i nie będzie problemu związanego ze zwichrowaniem części co miało miejsce w modelu Mirage IIIE, który robiłem w ramach tego projektu. Jestem ciekaw jakości kalkomanii bo tu może okazać się ona niska i kalkomanie mogą się rozpadać pod wpływem kontaktu z wodą. Będę zaglądał do tego wątku. A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 W dniu 9.03.2023 o 22:23, Staryfajter1954 napisał: (...) A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ? Tak. Tablice pochodzą z zestawu. Co do pasów, to nie, nie będę dorabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 6 godzin temu, Floki napisał: Tak. Tablice pochodzą z zestawu. Co do pasów, to nie, nie będę dorabiać. Tablice ładnie pomalowałeś ale pasów jednak brakuje. Dodałaby smaczku pustym fotelom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 6 godzin temu, Floki napisał: Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie. Patrzę na ten wiekowy model i szczerze mówiąc jakby nie te wypukłe linie to bym nie powiedział, że to model starszej generacji. Przypomina mi nieco nowe Airfixy. Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? Ja do swojego Mirage IIIE wykorzystałem kalkomanie Syharta bo zestawowe obawiałem się, że mi popękają pod wpływem kontaktu z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 18 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: (...) Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? (...) Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję skorzystać z zestawowych kalkomanii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Floki napisał: Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję skorzystać z zestawowych kalkomanii. Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Edytowane 12 Marca 2023 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Mam nadzieję, że aż tak źle z nimi nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 22 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Sam radziłeś mi Liquid Decal Film Microscale w moim warsztacie Aichi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 14 godzin temu, Baas ArK napisał: Sam radziłeś mi Liquid Decal Film Microscale w moim warsztacie Aichi . No i stosowałeś ten preparat ? Kalkomanie dawały się nałożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 Dawały tylko zrobiły się sztywne. Ale trochę sol-a (no może nieco więcej niż trochę) i weszły. " Nie ma takiej gadziny, której nie można by załatwić odpowiedniej wielkości głowicą atomową" jak mawiał Jakub. W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Może to mój błąd, ale dołączenie skrzydeł do kadłuba nie wyszło idealnie i wymagało użycia szpachli. Montaż modelu został zakończony. Teraz czas na malowanie (choć pewnie jeszcze trzeba będzie podszlifować tu i tam). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Parę fotek z procesu malowania. Jak widać farby były nakładane pędzlem. Zasadniczo malowanie skończone, ale jeszcze trzeba będzie poprawić w co najmniej kilku miejscach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Mam ten sam model, będę podglądał. Kieeeedyś kleiłem hellerowego i był całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Model skończony, ale na koniec przykra niespodzianka. Nie obejrzałem dokładnie kalkomanii, a tymczasem okazało się, że we wszystkich niemieckich oznaczeniach jest fuszera (czarny kolor rozszedł się z białym): Nauczka na przyszłość, przed wybraniem wersji malowania trzeba sprawdzić dokładnie czy kalki do niego są w porządku. Teraz już po ptokach. Mówi się trudno. Galeria tutaj: Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Floki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 W dniu 3.04.2023 o 21:36, jmx62 napisał: Mam ten sam model, będę podglądał. Kieeeedyś kleiłem hellerowego i był całkiem ok. Model jest ten sam (z wielojęzycznych ostrzeżeń przed uduszeniem znajdujących się na woreczku, w który zapakowane są wypraski można poznać, że to produkcja Hellera). Problem jest z kalkomaniami (choć nie wszystkimi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 W dniu 1.04.2023 o 20:55, Floki napisał: Parę fotek z procesu malowania. Jak widać farby były nakładane pędzlem. Zasadniczo malowanie skończone, ale jeszcze trzeba będzie poprawić w co najmniej kilku miejscach. Widzę, że malujesz pędzlem. Chyba za mało rozcieńczyłeś farby. Jakich dsrb używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Widzę, że malujesz pędzlem. Chyba za mało rozcieńczyłeś farby. Jakich dsrb używasz ? Hataka i Pactra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi