Floki Posted March 5 Share Posted March 5 Witam. Startuję z relacją modelu Fouga 'Magister' CM.170 w skali 1/72 firmy Mistercraft. Na początek grafika z frontu pudełka: W pudełku znajdują się 4 ramki z jasnoszarego plastiku, 1 ramka z elementami przeźroczystymi i 3 arkusze z kalkomaniami: Na razie udało się zmontować tyle: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart207skw Posted March 6 Share Posted March 6 bardzo fajny modelik. zasiadam do oglądania i kibicuje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted March 6 Share Posted March 6 Start dobry Heller, podglądam ! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted March 9 Share Posted March 9 Całkiem przyzwoity modelki mimo upływu lat. Co prawda jest w nim znając życie trochę uproszczeń ale mimo to wypraski prezentują się całkiem ładnie. Czyste i bez nadlewek. Miejmy nadzieję, że spasowanie będzie prawidłowe i nie będzie problemu związanego ze zwichrowaniem części co miało miejsce w modelu Mirage IIIE, który robiłem w ramach tego projektu. Jestem ciekaw jakości kalkomanii bo tu może okazać się ona niska i kalkomanie mogą się rozpadać pod wpływem kontaktu z wodą. Będę zaglądał do tego wątku. A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted March 11 Author Share Posted March 11 W dniu 9.03.2023 o 22:23, Staryfajter1954 napisał: (...) A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ? Tak. Tablice pochodzą z zestawu. Co do pasów, to nie, nie będę dorabiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted March 11 Author Share Posted March 11 Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted March 12 Share Posted March 12 6 godzin temu, Floki napisał: Tak. Tablice pochodzą z zestawu. Co do pasów, to nie, nie będę dorabiać. Tablice ładnie pomalowałeś ale pasów jednak brakuje. Dodałaby smaczku pustym fotelom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted March 12 Share Posted March 12 6 godzin temu, Floki napisał: Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie. Patrzę na ten wiekowy model i szczerze mówiąc jakby nie te wypukłe linie to bym nie powiedział, że to model starszej generacji. Przypomina mi nieco nowe Airfixy. Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? Ja do swojego Mirage IIIE wykorzystałem kalkomanie Syharta bo zestawowe obawiałem się, że mi popękają pod wpływem kontaktu z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted March 12 Author Share Posted March 12 18 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: (...) Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? (...) Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję skorzystać z zestawowych kalkomanii. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) 2 godziny temu, Floki napisał: Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję skorzystać z zestawowych kalkomanii. Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Edited March 12 by Staryfajter1954 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted March 13 Author Share Posted March 13 21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Mam nadzieję, że aż tak źle z nimi nie będzie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted March 13 Share Posted March 13 22 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami bo mogą być bardzo problematyczne. Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. Sam radziłeś mi Liquid Decal Film Microscale w moim warsztacie Aichi . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted March 14 Share Posted March 14 14 godzin temu, Baas ArK napisał: Sam radziłeś mi Liquid Decal Film Microscale w moim warsztacie Aichi . No i stosowałeś ten preparat ? Kalkomanie dawały się nałożyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted March 14 Share Posted March 14 Dawały tylko zrobiły się sztywne. Ale trochę sol-a (no może nieco więcej niż trochę) i weszły. " Nie ma takiej gadziny, której nie można by załatwić odpowiedniej wielkości głowicą atomową" jak mawiał Jakub. W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted Saturday at 06:41 PM Author Share Posted Saturday at 06:41 PM Może to mój błąd, ale dołączenie skrzydeł do kadłuba nie wyszło idealnie i wymagało użycia szpachli. Montaż modelu został zakończony. Teraz czas na malowanie (choć pewnie jeszcze trzeba będzie podszlifować tu i tam). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts