Jump to content

Fouga 'Magister' CM.170 (skala 1/72)

Recommended Posts

Witam.

Startuję z relacją modelu Fouga 'Magister' CM.170 w skali 1/72 firmy Mistercraft.

Na początek grafika z frontu pudełka:

uFkSiCP.jpg

W pudełku znajdują się 4 ramki z jasnoszarego plastiku, 1 ramka z elementami przeźroczystymi i 3 arkusze z kalkomaniami:

sMXy5JZ.jpg

Na razie udało się zmontować tyle:

zeAV5ak.jpg

• Like 3

Całkiem przyzwoity modelki mimo upływu lat. Co prawda jest w nim znając życie trochę uproszczeń ale mimo to wypraski prezentują się całkiem ładnie. Czyste i bez nadlewek. Miejmy nadzieję, że spasowanie będzie prawidłowe i nie będzie problemu związanego ze zwichrowaniem części co miało miejsce w modelu Mirage IIIE, który robiłem w ramach tego projektu. Jestem ciekaw jakości kalkomanii bo tu może okazać się ona niska i kalkomanie mogą się rozpadać pod wpływem kontaktu z wodą. Będę zaglądał do tego wątku. A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ?

• Like 1

W dniu 9.03.2023 o 22:23, Staryfajter1954 napisał:

(...)  A teraz pytanie, czy tablice przyrządów pochodzą z zestawu ? Wyglądają całkiem ładnie. A co z pasami ? Planujesz je dorobić ?

Tak. Tablice pochodzą z zestawu. Co do pasów, to nie, nie będę dorabiać.

Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie.

issOgP3.jpg

9Ie2Xmh.jpg

• Like 2

6 godzin temu, Floki napisał:

Ciąg dalszy budowy. Kadłub sklejony i pomalowany w miejscach, które zakryje owiewka. Zamontowane usterzenie, wloty powietrza i przednie podwozie.

issOgP3.jpg

9Ie2Xmh.jpg

Patrzę na ten wiekowy model i szczerze mówiąc jakby nie te wypukłe linie to bym nie powiedział, że to model starszej generacji. Przypomina mi nieco nowe Airfixy. Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? Ja do swojego Mirage IIIE wykorzystałem kalkomanie Syharta bo zestawowe obawiałem się, że mi popękają pod wpływem kontaktu z wodą.

18 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

(...) Nie masz problemów ze spasowaniem elementów ? Połówki kadłuba nie są zwichrowane jak w modelach MIrage IIIE ? Jaki schemat malowania wybierzesz ? Zestawowy czy masz jakieś kalkomanie lepszej jakości ? (...)

Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję  skorzystać z zestawowych kalkomanii.

• Like 1

2 godziny temu, Floki napisał:

Problemów ze spasowaniem jak na razie nie było. Jedyna wada połówek kadłuba, to ślady po wypychaczach na burtach w kabinie i we wnęce przedniego podwozia oraz to, że ustalacze do mocowania elementu z fotelami są tylko na prawej połówce (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu). Co do schematu malowania, to planuję  skorzystać z zestawowych kalkomanii.

Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami  bo mogą być bardzo problematyczne.

Objawia się to jej pękaniem pod wpływem kontaktu z wodą. 

Edited by Staryfajter1954

21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Napisz proszę koniecznie jak sobie poradziłeś z tymi kalkomaniami  bo mogą być bardzo problematyczne.

Mam nadzieję, że aż tak źle z nimi nie będzie. 

• Like 1

22 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

Sam radziłeś mi Liquid Decal Film Microscale w moim warsztacie Aichi 😁.

• Like 1

Dawały tylko zrobiły się sztywne. Ale trochę sol-a (no może nieco więcej niż trochę) i weszły. " Nie ma takiej gadziny, której nie można by załatwić odpowiedniej wielkości głowicą atomową" jak mawiał Jakub. W. 😉

Może to mój błąd, ale dołączenie skrzydeł do kadłuba nie wyszło idealnie i wymagało użycia szpachli.

J6ODNTN.jpg

Montaż modelu został zakończony. Teraz czas na malowanie (choć pewnie jeszcze trzeba będzie podszlifować tu i tam).

m8ZbADS.jpg

• Like 1