bart207skw Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Witam. Chciałbym przedstawić model firmy Amodel Ka-28. Malowanie to wersja jugosłowiańska. Model kosztował nie wiele pracy. Praktycznie każda część wymagała obróbki skrawaniem, piłowaniem, papierem ściernym. Plastik w modelu twardy i kruchy, ciężki w obróbce. Sam model do łatwych nie należał. Podejrzewam, iż gdybym nie kupił drugiego takiego samego modelu podejrzewam, ze bym go nie skończył - w warsztacie to pokazałem przy wirniku i oszkleniu - dwa modele wyszły taniej niż jeden model zviezdy po cenach aukcyjnych na znanym portalu. Momentami nieczytelna instrukcja. Nie wszystkie części do siebie pasowały. Praktycznie każdy etap budowy: kadłub, wirnik i podwozie to kolejne wyzwania. Niektóre części pękały podczas obróbki - np antena... W modelu nie udało mi się: - zrobić dobrze ugiętego tylnego zawieszenia - to raczej błąd konstrukcyjny modelu - poprostuj części nie dało się inaczej spasować, - brak wycieraczek na przedniej szybie - zestawowe wyglądały jak miotły - a resztek innych nie posiadam na stanie - jakby ktoś miał jakieś fototrawione to zapraszam. W tym miejscu należą się podziękowania dla MITRANDIR za wsparcie w projekcie. A przede wszystkim pomoc i naukę i porady przy lakierowaniu Sidoluxem - robiłem to pierwszy raz. A żeby było bardziej hardkorowo model był malowany olejnymi humbrolami i pędzlem... Na plus: - tematyka, - dobre kalki, - możliwość zrobienia składanego wirnika i zawieszenia obniżonego podczas lotu, Na minus: - ogólne wykonanie wyprasek - jakość typowa dla Amodelu z lat 90', - twardy i kruchy plastik trudny w obróbce, - nieczytelna instrukcja, - niepasujące części, - momentami model przekombinowany konstrukcyjnie - np. przednie oszklenie, wewnętrzna konstrukcja osłon silnika. Zapraszam do oglądania i komentowania. P.s. Cieszę się, że go skończylem i jestem w miarę zadowolony z efekty - a w magazynie czekają na mnie kolejne Milki i Kamowy z Amodelu.... 16 Cytuj
wuwumaster Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Świetny! Ogólnie nie jest to najbardziej spektakularna maszyna ale Twój model b mi się podoba, kawał dobrej roboty biorąc pod uwagę trudny materiał wyjściowy, gratuluję ukończenia i oryginalnego modelu na półce 1 Cytuj
Floki Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Gratuluję ukończenia, szczególnie uwzględniając trudności z "materiałem źródłowym". 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 Moje zdanie Krzysiu znasz, kawał świetnej maszyny, olbrzymi postęp estetyczny w wykonaniu modelu jaki samych zdjęć. Gratulacje 1 Cytuj
burzatg Napisano 16 Marca 2023 Napisano 16 Marca 2023 W dniu 13.03.2023 o 20:17, Mitrandir napisał: Moje zdanie Krzysiu znasz, kawał świetnej maszyny, olbrzymi postęp estetyczny w wykonaniu modelu jaki samych zdjęć. Gratulacje Przychylam się do tej opinii 1 1 Cytuj
barszczo Napisano 16 Marca 2023 Napisano 16 Marca 2023 Biorąc pod uwagę materiał wyjściowy, całość prezentuje się bardzo fajnie. Plus za malowanie . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi