bart207skw Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Witam. Chciałbym przedstawić model firmy Amodel Ka-28. Malowanie to wersja jugosłowiańska. Model kosztował nie wiele pracy. Praktycznie każda część wymagała obróbki skrawaniem, piłowaniem, papierem ściernym. Plastik w modelu twardy i kruchy, ciężki w obróbce. Sam model do łatwych nie należał. Podejrzewam, iż gdybym nie kupił drugiego takiego samego modelu podejrzewam, ze bym go nie skończył - w warsztacie to pokazałem przy wirniku i oszkleniu - dwa modele wyszły taniej niż jeden model zviezdy po cenach aukcyjnych na znanym portalu. Momentami nieczytelna instrukcja. Nie wszystkie części do siebie pasowały. Praktycznie każdy etap budowy: kadłub, wirnik i podwozie to kolejne wyzwania. Niektóre części pękały podczas obróbki - np antena... W modelu nie udało mi się: - zrobić dobrze ugiętego tylnego zawieszenia - to raczej błąd konstrukcyjny modelu - poprostuj części nie dało się inaczej spasować, - brak wycieraczek na przedniej szybie - zestawowe wyglądały jak miotły - a resztek innych nie posiadam na stanie - jakby ktoś miał jakieś fototrawione to zapraszam. W tym miejscu należą się podziękowania dla MITRANDIR za wsparcie w projekcie. A przede wszystkim pomoc i naukę i porady przy lakierowaniu Sidoluxem - robiłem to pierwszy raz. A żeby było bardziej hardkorowo model był malowany olejnymi humbrolami i pędzlem... Na plus: - tematyka, - dobre kalki, - możliwość zrobienia składanego wirnika i zawieszenia obniżonego podczas lotu, Na minus: - ogólne wykonanie wyprasek - jakość typowa dla Amodelu z lat 90', - twardy i kruchy plastik trudny w obróbce, - nieczytelna instrukcja, - niepasujące części, - momentami model przekombinowany konstrukcyjnie - np. przednie oszklenie, wewnętrzna konstrukcja osłon silnika. Zapraszam do oglądania i komentowania. P.s. Cieszę się, że go skończylem i jestem w miarę zadowolony z efekty - a w magazynie czekają na mnie kolejne Milki i Kamowy z Amodelu.... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Świetny! Ogólnie nie jest to najbardziej spektakularna maszyna ale Twój model b mi się podoba, kawał dobrej roboty biorąc pod uwagę trudny materiał wyjściowy, gratuluję ukończenia i oryginalnego modelu na półce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Gratuluję ukończenia, szczególnie uwzględniając trudności z "materiałem źródłowym". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Moje zdanie Krzysiu znasz, kawał świetnej maszyny, olbrzymi postęp estetyczny w wykonaniu modelu jaki samych zdjęć. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 W dniu 13.03.2023 o 20:17, Mitrandir napisał: Moje zdanie Krzysiu znasz, kawał świetnej maszyny, olbrzymi postęp estetyczny w wykonaniu modelu jaki samych zdjęć. Gratulacje Przychylam się do tej opinii 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Biorąc pod uwagę materiał wyjściowy, całość prezentuje się bardzo fajnie. Plus za malowanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi