marioba Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Czołem Modelarze! Kfz.70 Krupp Protze. Tamiya 1:35 Model stary jak węgiel. Prosty do bólu. Znany i lubiany Cos tam lekko poprawiłem i dodałem... Sugestie? Komentarze? Krytyka? Bardzo proszę! Mariusz 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Ok, to ja pierwszy: robisz go pod konkretną maszynę czy ogólnie tylko typ ? Drugie pytanie dotyczy Twoich uwag do tego zestawu jeżeli ktoś chciałby zrobić tylko z pudełka jako jeden z pojazdów "personnel carrier": czy jest tam wiele elementów nie mających wiele z prawdą techniczną ? Dziękuję za uwagi Edytowane 12 Marca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Czołem! Konkretnej maszyny nie robię. To raczej luźna interpretacja tematu. Zestaw Tamiyi jest stary i uproszczony i raczej potrzeba by było dużo pracy i samozaparcia, aby zbudować z tego konkretny pojazd. Uboga jest szoferka. Nie ma np. pedałów. Inne detale też pominięte np. dźwignie ssania i regulacja kąta wyprzedzenia zapłonu. Do tego podnośnik którego nie ma. Lutlampa. Haki z przodu. Kanister to skandal. Skrzynia bez zawiasów i jeszcze cała kupa detali o których nie pamiętam. Ale: model składa się jak LEGO i to jest jego podstawową zaletą! Można do niego dokupić blaszki Eduarda. Tylko po co.. Jak widać na obrazkach, dorabiam wszystko z hipsu i drutu. Jak się pomaluje to będzie chyba git! Malowanie oczywiście Panzergrau. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Działaj, sklejaj i maluj!!!! Na doktorat przyjdzie czas. Sznaucer pierwsza klasa. Stara Tamiya to jest to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Podziwiam, że się Tobie chce walczyć z takim leciwym modelem i przyznam, że to naprawde fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) edit Edytowane 13 Marca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 8 godzin temu, michal0281 napisał: Podziwiam, że się Tobie chce walczyć z takim leciwym modelem i przyznam, że to naprawde fajnie wygląda. Ja też siebie podziwiam! Nowe modele są super! Posiadam również takowe, ale stare mają urok i ktoś je musi lepić. Padło na mnie. Na razie poszpachlowalem ślady po wypychaczach o których zapomniałem. Następna aktualizacja w sobotę Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Będzie sztosik, jak to młodzi teraz mówią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 Czołem Modelarze! Pojazd zlepiony i doszpachlowany. Na razie czarny podkład zrobiony preparatem Vallejo. Śmierdzi okrutnie, ale jest skuteczny. Teraz musi to dobrze wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Godzinę temu, marioba napisał: Czołem Modelarze! Pojazd zlepiony i doszpachlowany. Na razie czarny podkład zrobiony preparatem Vallejo. Śmierdzi okrutnie, ale jest skuteczny. Teraz musi to dobrze wyschnąć. Obawiam się, że nie wyschnie do końca, będzie się lepił cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 4 minuty temu, Seb napisał: Obawiam się, że nie wyschnie do końca, będzie się lepił cały czas. Kiedyś miałem taką puszkę tego podkładu, poza wiadomym smrodem to był bardzo dobry, normalnie wysechł ze trzy modele na luzie dało się pokryć. Dobry produkt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 5 minut temu, Seb napisał: Obawiam się, że nie wyschnie do końca, będzie się lepił cały czas. Wyschnie i nie będzie się lepił. Trzeba trochę czasu, coś około dwóch dni. Dodatkowo model stoi na kaloryferze. Używałem już tego podkładu i nie miałem z nim kłopotu. Problem jest jak jest niedoschnięty. To lateks i jak zaczyna się malować za wcześnie, to różne jaja wychodzą. Zresztą sam zobaczysz, to dopiero początek. Model będzie malowany akrylami Revella, metodą MCPS. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Będzie się działo... MCPS... Mój kolega miał taki skrót: MCPŁ (małe ciepłe piwo Łysego: palił szluga na raz i popijał jednym browarem, na raz. Efekt był piorunujący) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Ja używam tego czarnego do malowania kół, potem szablon i wypełnienie, a ostatnio zabrałem się za wypełnienie po kilkunastu dniach i dalej koła lepiły mi się w rękach. Poza tym co to za podkład który musi schnąć kilka dni? Mr Hobby czy Tamiya to kilkanaście minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 3 minuty temu, Lipstein napisał: Będzie się działo... MCPS... Mój kolega miał taki skrót: MCPŁ (małe ciepłe piwo Łysego: palił szluga na raz i popijał jednym browarem, na raz. Efekt był piorunujący) Prawie to samo MCPS to nic innego jak: Mariusz Color Paiting System! Czyli jak zwykle model pomaluję po swojemu, nie ulegając modom i trendom. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) 6 minut temu, Seb napisał: Ja używam tego czarnego do malowania kół, potem szablon i wypełnienie, a ostatnio zabrałem się za wypełnienie po kilkunastu dniach i dalej koła lepiły mi się w rękach. Poza tym co to za podkład który musi schnąć kilka dni? Mr Hobby czy Tamiya to kilkanaście minut. Ja się nie śpieszę nigdy z malowaniem i zawsze rozkładam to na etapy. Może dlatego ci się lepiły, bo za szybko podeszłeś do tematu. Ale: Każdy maluje tak jak widzi czuje Zwrócę uwagę na to lepienie się i dam na forum co i jak. Ale dzięki! Każda uwaga jest cenna! Mariusz Edytowane 20 Marca 2023 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Piękny temat! Gratuluję! No i czekam na efekt końcowy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 3 minuty temu, rhinoceros napisał: Piękny temat! Gratuluję! No i czekam na efekt końcowy:) Postaram się A co tego lepienia się podkładu. Poniżej fotka Chieftaina pomalowanego tydzień temu, tym samym podkładem, z tej samej puszki! I nic się nie lepi. Podkład suchy jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 No i kólko od Kruppa. Malowane dzisiaj o 7,30. VID_20230320_110015.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 A jak ten podkład ma się do elentów metalowych? Mr hobby mi czasami odpadał od blaszek, a tu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) 11 minut temu, zyziek napisał: A jak ten podkład ma się do elentów metalowych? Mr hobby mi czasami odpadał od blaszek, a tu? Nie odpada, bo to lateks i jest elastyczny. Dlatego musi długo schnąć. Obciąga ( brzydkie słowo) się i samopoziomuje w trakcie schnięcia i idealnie przylega. Przynajmniej ja mam z tym podkładem takie doświadczenia. Nie jestem tubą (jakby co) reklamową Vallejo. Pokazuję tylko co używam. Podkład nie jest tani. Ale za taką puszkę mam więcej niż od Tamiyi za te same pieniądze. Mariusz Edytowane 20 Marca 2023 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Czołem! Coś tam zmalowałem. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) No niestety ale zapinki narzędzi wyglądają delikatnie mówiąc kiepsko Wyznaczniki skrajni też do wymiany bo bardziej przypominają lizaki dla trola Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez slawekmalysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) 30 minut temu, slawekmalysek napisał: Wyznaczniki skrajni też do wymiany bo bardziej przypominają lizaki dla trola Mówisz-masz Zapinki są takie jakie są. Jakbyś poczytał warsztat od początku, to byś wiedział że model robiony jest na luzie i przede wszystkim mi ma się podobać. Mariusz Zdjęcie zamieszczone tylko w celach dyskusyjnych Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi