Skocz do zawartości

M109 A6 Paladin Italeri 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwszy mój model w tym konkursie. Będzie w malowaniu pustynnym. Przedstawiam to co do tej pory zrobiłem. W razie, gdyby któryś z kolegów zauważył jakieś babole - krzyczeć ile wlezie

Foty:

adf481ad3cd42f53.jpg

61b3b873a60de8e6.jpg

11ebd4b9a705609e.jpg

c33c9e1169863956.jpg

cc9a3be2ce6d7abd.jpg

89916486a31bf4c6.jpg

f443e13cd96560f0.jpg

2ee8791194f041b1.jpg

Pozdrawiam

Napisano
Krzyczec nie ma co, czekam na ciag dalszy. Bedzie tak sam sobie stal, czy moze jakas podstaweczka ?

Nad podstawką jeszcze będę musiał się zastanowić (zobaczymy czy starczy mi czasu i sił). W ogóle jest to mój pierwszy pancerny model w tej skali i pierwszy raz będę próbował robić ślady eksploatacji. Zobaczymy jak wyjdzie, aczkolwiek będę się starał ze wszystkich sił.

Pozdrawiam

• 2 months later...
Napisano

Mała aktualizacja. Skończyłem sklejać wieże, fuknąłem ją bazowym kolorem, dzisiaj jeszcze dojdzie mały shading, a w poniedziałek ruszam po farby olejne i zwas:bip:emy gadzine W razie gdyby któryś z kolegów dopatrzył się merytorycznych jak i technicznych baboli to mówić Fotki:

f3e6baccee7ac2c8.jpg

5df44243af6242e9.jpg

64b83ff3248ac4fd.jpg

0b7221c30b99cbdc.jpg

30ef8cba380f5c1f.jpg

1ef03bbdb1d82a83.jpg

572d6dbc822235be.jpg

127605a547b08c20.jpg

f58c395f1c37e32f.jpg

76b63aaa70807361.jpg

a617c53c5c2e5e87.jpg

30491cff9b36aad8.jpg

55f9f6e2f0da5065.jpg

400804754be1164e.jpg

a1c1a8d955149e7a.jpg

58b2e07f878ace08.jpg

3f91edd250190be2.jpg

Pozdrawiam

Napisano
Całość ok, ale szkoda że nie w barwach europejskich Bundeswehry.

Drugi będzie właśnie w malowaniu Bundeswehry.

Pozdrawiam

Napisano

Ja takiego chciałbym zrobić w w jedynie słusznym malowaniu

Dobrze ,że nie robisz go w malowaniu trójbarwnym NATO , mi osobiście trójbarwny kamuflaż się nie podoba.

Napisano
Czyli IDF? Gdzie można kupić kalki do Izraelskiego M109?

Ano IDF. Kalki robi Bison Decals i są dostępne w Jadarze . Ale Izraelski M109 różni się od standardowego nie tylko oznaczeniami.

Napisano

Jak narazie bardzo fajnie wygląda tylko powierzchnia farb jest chropowata.A i gdzie kupiłeś ten model bo spodobała mi się ta ogromna lufa

Napisano

Ja go kupiłem w modelarskim w Poznaniu.

W planach drugi Paladin i Panzerhaubitze 2000 w tym samym trójbarwnym malowaniu NATO

Fakt, powierzchnia jest chropowata ale przetre ją filcem i powinno być ok. Jeszcze teraz sam na zdjęciach zauważyłem, że po malowaniu gdzieś mi wcieło podpórke do karabinu :(

Pozdrawiam

Napisano

Tu masz in-boxa którego znalazłeś

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=113062&kateg=288969

Tu paladin od revella

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=142107&kateg=288969

To wszystkie o których mi wiadomo

Jak narazie bardzo fajnie wygląda tylko powierzchnia farb jest chropowata.A i gdzie kupiłeś ten model bo spodobała mi się ta ogromna lufa

jest jeszcze wcześniej wspomniana PzH 2000 i AS-90 no i 2s1 Gwoździk

Napisano
Aha i czy te siatki w modelu to el.fototrawione czy w zestawie były?

Te siatki są z takich elastycznych plecionych żyłek i były dołączone do zestawu. Niestety kształty siatek, które wycinałem trzeba było mocno modyfikować w stosunku do tego co jest pokazane w instrukcji. Ale nie było to zbyt praco- i czasochłonne.

Pozdrawiam

Napisano
Ja takiego chciałbym zrobić w w jedynie słusznym malowaniu

Czyli IDF? Gdzie można kupić kalki do Izraelskiego M109?

Te zdjęcie jest fajne:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Israeli_Doher_M109_Firing.jpg

Mam wrażenie, że Paladina w oznakowaniu IDF nie zrobisz, jak i w oznakowaniu Bundeswehry. Wersja M109A6 Paladin, z tego co wiem przeznaczona jest tylko dla armii amerykańskiej. Oczywiście M109A6 jednostek amerykańskich stacjonujących w ramach NATO w Europie mają kamuflaż trójbarwny. Zjęcie z linka to oczywiście IDF M109, ale nie wersja A6.

Napisano
Mam wrażenie, że Paladina w oznakowaniu IDF nie zrobisz, jak i w oznakowaniu Bundeswehry. Wersja M109A6 Paladin, z tego co wiem przeznaczona jest tylko dla armii amerykańskiej. Oczywiście M109A6 jednostek amerykańskich stacjonujących w ramach NATO w Europie mają kamuflaż trójbarwny. Zjęcie z linka to oczywiście IDF M109, ale nie wersja A6.

Miałem na myśli zrobienie Paladina w wersji IDF , ale nie prosto z pudła, tylko użyc go jako model-baza i dodać modyfikację , które przerobią go właśnie na Izraelskiego M109 Rochev.

Napisano
Miałem na myśli zrobienie Paladina w wersji IDF , ale nie prosto z pudła, tylko użyc go jako model-baza i dodać modyfikację , które przerobią go właśnie na Izraelskiego M109 Rochev.

Dla porządku nazwa Paladin zarezerwowana jest dla wersji A6, więc nie można pisać o zrobieniu wersji IDF Paladina.

Do konwersji na IDF Rochev, który powstał w oparciu o wersję A1/A2, zastosowałbym podwozie z modelu ITALERI, chyba nr kat.246, z modelem w wrsji E4/G/A1/A2.

Mogę to sprawdzić dokładnie jutro, ale wydaje mi się, że podwozie Paladina A6, różni się od podwozia A1/A2.