Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, myszaty napisał: W sprężonym powietrzu. Podszkol się z pneumatyki to może podgadamy kolego ,, brudny aerograf" Zdania ekspertów są podzielone. Już nie wiem kogo słuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Mieszaj farbę z thinnerem w proporcji 3 thinnera do 1 farby w szklanym kieliszku, wlej mieszaninę do aerografu i maluj. Pany, nie kłóćcie się. Nie chodzi o to, kto ma rację, ale że ziomek ma problem, który trzeba rozwiązać. Edytowane 24 Marca 2023 przez krn78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Nikogo - szukaj przyczyny, to są tylko tropy, umyj aerograf po raz n- ty, sprawdž konsystencję i wymieszanie farb, czy ci pignent nie osiadł, monitoruj czas malowania i kiedy się ta ,,satyna" pojawia, obserwuj filtr czy się kropelki wody nie pojawiają, jak mocno się ksprężarka grzeje, na ciemnym tle nie ma mgiełki z powietrza itp... Nawet pogoda przy dłuższych sejsach ma znaczenie jeśli ci filtr nie pracuje prawidłowo. Im niższa temperatura tym niższa wilgotność. A odwadniałeś zbiornik sprężarki? Było tam coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, myszaty napisał: Nikogo - szukaj przyczyny, to są tylko tropy, umyj aerograf po raz n- ty, sprawdž konsystencję i wymieszanie farb, czy ci pignent nie osiadł, monitoruj czas malowania i kiedy się ta ,,satyna" pojawia, obserwuj filtr czy się kropelki wody nie pojawiają, jak mocno się ksprężarka grzeje, na ciemnym tle nie ma mgiełki z powietrza itp... Nawet pogoda przy dłuższych sejsach ma znaczenie jeśli ci filtr nie pracuje prawidłowo. Im niższa temperatura tym niższa wilgotność. A odwadniałeś zbiornik sprężarki? Było tam coś? wspomniałeś, żeby patrzeć czy nie ma kropel wody. Z tego co widzę to w tym pojemniczku jest kilka mililitrów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) A nie powinno. Zdemontuj element, wylej wodę i osusz go powietrzem ze sprężarki. Edytowane 24 Marca 2023 przez krn78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Lej farbę i próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Tam ma być sucho jak na pustyni. Kilka ml na aerek to bardzo duźo... tyle to ma zbiornik na farbę. A z butli? Kiedy spuszczałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 8 minut temu, myszaty napisał: Tam ma być sucho jak na pustyni. Kilka ml na aerek to bardzo duźo... tyle to ma zbiornik na farbę. A z butli? Kiedy spuszczałeś? Masz na myśli ten pojemniczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Człowieku, olej tę wodę, tam powinno być sucho, ale to Ci nie wybłyszczy farby!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 3 minuty temu, Luljan napisał: Człowieku, olej tę wodę, tam powinno być sucho, ale to Ci nie wybłyszczy farby!!!! Próbuję wszystkich możliwości. To nie jest wina rozcieńczenia farby czy brudnego aero bo aero czyściłem 3 razy a farby zawsze rozcieńczam tak samo i jeszcze 2 tyg temu była farba matowa także.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 A lakierem matowym jak psikniesz, to jaki teraz efekt uzyskujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) No to dzieją się cuda bo woda Ci farby nie wyblyszczy, nawet jakby tam się dostała . Rozcienczenie tez nie ma nic do rzeczy. Tyle, że z tych farb to tylko tamka ma pełny mat, MRP i gunze są satynowe ( C na pewno a H to nie jestem pewny bo żadnej nie miałem) Edytowane 24 Marca 2023 przez Luljan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, giberes napisał: A lakierem matowym jak psikniesz, to jaki teraz efekt uzyskujesz? Zależy jakim, tamiya xf-86 się błyszczy a vallejo matt varnish jest bardziej satynowy niżeli matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Co za emocje Tej wody jest na tyle mało, że nie będzie miała wpływu na efekt. Lej farbę i maluj, bo ludzie już tu z nadmiaru wrażeń dostają szału 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Teraz, krn78 napisał: Co za emocje Tej wody jest na tyle mało, że nie będzie miała wpływu na efekt. Lej farbę i maluj, bo ludzie już tu z nadmiaru wrażeń dostają szału Problem w tym, że leję farbę już od dobrych kilku godzin sprawdzam różne ciśnienia i różne rozcieńczenia, czyszczę aero kilka razy i dalej nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 W jakich proporcjach rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Zastanów się, co się zmieniło przez te 2 tygodnie. Może nowa butelka któregoś płynu, rozcieńczalnik, itp. Na pewno problemem nie jest sprzęt, tylko chemia lub człowiek. Edytowane 24 Marca 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 1 minutę temu, krn78 napisał: W jakich proporcjach rozcieńczasz? Sprawdzałem 1:2 (thinner/farba) 1:1, 0,5:2, 1,5:2. Wszystkie również sprawdzałem na ciśnieniu począwszy od 0,5 bara aż do 2 barów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 5 minut temu, krn78 napisał: Co za emocje .... bo ludzie już tu z nadmiaru wrażeń dostają szału Tu jest ciekawiej niż na meczu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 3 minuty temu, giberes napisał: Zastanów się, co się zmieniło przez te 2 tygodnie. Może nowa butelka któregoś płynu, rozcieńczalnik, itp. Sugerujesz żeby kupić nowy thinner? Myślę, że to nie problem właśnie jego bo nawet mrp którego nie potrzeba rozcieńczać też się błyszczy a tamka nawet bez rozcieńczenia powinna być matowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, Kudacior napisał: Sprawdzałem 1:2 (thinner/farba) 1:1, 0,5:2, 1,5:2. Wszystkie również sprawdzałem na ciśnieniu począwszy od 0,5 bara aż do 2 barów Farby powinno być mniej niż thinnera. Farby 1, thinnera 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 24 minuty temu, Kudacior napisał: Masz na myśli ten pojemniczek? Tak - tam ma być sucho. I tak samo ma być suchy ten żólty wkład. Dodatkowo pod dużym zbiornikiem masz zaworek spustowy i tam też powinno być sucho. Jeżeli woda ci się zbiera to musisz częściej opróżniać. Nikt za ciebie tego nie zrobi. Ten filterek nawet powinieneś teraz wypłukać w ipie - zwiąże wodę. Ludzie co z wami? Fizyki w szkole nie było? 2 minuty temu, krn78 napisał: Tej wody jest na tyle mało, że nie będzie miała wpływu na efekt. Lej farbę i maluj, bo ludzie już tu z nadmiaru wrażeń dostają szału Ja się poddaje...najlepiej maluj samą wodą, nie będziesz musiał nic rozcieńczać. A filtry odwadniacze osuszacze powietrza to wymyślono dla ozdoby. Co się zmieniło? Ma zaświniony kompresor wodą - zbiornik, filtroreduktor, wkładkę ze spieku i wężyk : to się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, Kudacior napisał: Sprawdzałem 1:2 (thinner/farba) 1:1, 0,5:2, 1,5:2. Proporcje powinny być odwrotne i jeszcze rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Nakup jeszcze z 5 kg farb i 10l thinnerów i trenuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 1 minutę temu, myszaty napisał: Tak - tam ma być sucho. I tak samo ma być suchy ten żólty wkład. Dodatkowo pod dużym zbiornikiem masz zaworek spustowy i tam też powinno być sucho. Jeżeli woda ci się zbiera to musisz częściej opróżniać. Nikt za ciebie tego nie zrobi. Ten filterek nawet powinieneś teraz wypłukać w ipie - zwiąże wodę. Ludzie co z wami? Fizyki w szkole nie było? Ja się poddaje...najlepiej maluj samą wodą, nie będziesz musiał nic rozcieńczać. A filtry odwadniacze osuszacze powietrza to wymyślono dla ozdoby. Co się zmieniło? Ma zaświniony kompresor wodą - zbiornik, filtroreduktor, wkładkę ze spieku i wężyk : to się zmieniło. Ten filterek mam odkręcić i umyć w ipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi