Skocz do zawartości

Gun Truck na gąsienicach - 1:35 M548 + Quad .50

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Bardzo Wam dziękuję za komentarze. Cieszę się, że hełmy Wam się spodobały.

@M.A.V.- Znam ten plakat, a dopiero teraz mu się dokładniej przyjrzałem i jest tam jeden ciekawy detal na który chciałbym zwrócić uwagę... Pasek dookoła hełmu. US Army wydawała swoim ludziom tzw. universal strap w kolorze zielonym - za który wkładano rośliny dla kamuflażu a także przydatne drobiazgi - o tym za chwilę. Co ciekawe Marines nie dostawali takich pasków, więc radzili sobie obcinając "plasterki" z dętki od ciężarówki - i właśnie coś takiego na plakacie wyraźnie widać. W związku z tym Marines mają paski w kolorze gumy. Oczywiście jest też możliwe że żołnierze US Army też tak robili jak pasków zabrakło.

@Adams M1A1 - z tym "powinny być" to jest taka sprawa... Ja tu pracuję z dokumentacją fotograficzną. To zdjęcie zamieściłem na początku wątku:

W dniu 16.04.2023 o 14:15, pmroczko napisał:

M548_swamp_fox03.jpg

Widać na nim wyraźnie, że na hełmach nie ma w ogóle "towaru", napisów też nie zauważyłem. Poza tym prawie wszyscy maja kamizelki typu M52 albo M69. To pewnie dlatego, że sądząc po napisach na transporterze, nie są to piechociarze, ale "redlegs" (artylerzyści) albo inne typy głównie żyjący w bazach albo podróżujący pojazdami - więc nie muszą nosić swojego towaru cały czas przy sobie.

Co do kalkomanii to przydały by mi się pełnokolorowe "krokwie" sierżanta - zobacz, że gościu gadający przez radio takie ma. Musze poszukać czy bym czegoś nie miał takiego, bo malowanie mi za bardzo nie wyszło. Na szczęście dzięki kamizelkom nie muszę się zastanawiać co z napisami na mundurach (nazwisko/US Army).

A propos kart na hełmie - zrobiłem kiedyś to:

I wtedy przekonałem się, że to dosyć głupi pomysł... Jak chcesz dostać kule w łeb, to taka karta daje super dobry punkt celowania...

@Endrju, @Lipstein - Bardzo dziękuję!

A ja rzeźbię dalej, mam nadzieję że niedługo następne foty będę miał dla Was. Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł