Kamil232 Napisano 25 Lipca 2006 Share Napisano 25 Lipca 2006 Witam Chcę przedstawic Wam relacje z budowy modelu Fologre. Model powstaje na "sucho" prosto z pudełka. Narazie kokpit, dodałem w nim tylko pasy bo te odlane na fotelu w postaci płaskorzeźby były straszne no i usunąłem z burt ślady po wypychaczach. Miłego oglądania. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 25 Lipca 2006 Share Napisano 25 Lipca 2006 Lubię ten samolot i chociaż skala nie ta to z chęcią pooglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Lipca 2006 Share Napisano 25 Lipca 2006 Ładnie wyszła Ci tablica. Czemu pasy są w kolorze fotela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 26 Lipca 2006 Autor Share Napisano 26 Lipca 2006 Witam Zrobiłem wnęki. Pododawałem w nich troche pierdółek żeby nie były aż tak gołe. Oceńcie sami. Czemu pasy są w kolorze fotela? Pasy nie są w kolorze fotela. Są brązowe, a fotel jest zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 6 Sierpnia 2006 Share Napisano 6 Sierpnia 2006 Bardzo ładna robota, nie mogę się doczekać malowania . Wnęki też fajnie wyszły, oby tak dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 18 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam Nareszcie troche dłużej przysiadłem przy modelu i przedstawiam efekty Mój pierwszy w życiu preshing, troche krzywo wyszedł, ale nie myśłałem, że tak trudno to zrobic równo. Tu już pomalowane i zamaskowane znaki identyfikacyjne Następnie pomalowałem dół, a potem góre na zielono, ale nie dokładnie żeby cos z tego preshingu zostało. Potem do zamaskowania jelitek użyłem Patafixu UHU. No i wraszcie ten magiczny moment zdjęcia masek Myślałem, że troche lepiej mi to wyjdzie, ale i tak jestem bardzo zadowolony A z tego preshingu to w sumie jakoś niewiele zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 I tak jest ładny, nawet bardzo. Czytałem jakiś czas temu w Internecie artykuł na temat preshadingu (nie preshingu) odnośnie nakładania dwubarwnego kamo, nie za bardzo Ci wyszedł z tego względu, że położyłeś na niego kolor zielony a potem jeszcze "poprawiłeś" tym piaskowym. Gdybyś zrobił zielony tylko w tych miejscach, w których planowałeś "ciapki" a potem po zamaskowaniu ich patafixem, położyłbyś piaskowy, efekt byłby prawdopodobnie bardziej widoczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjusz10 Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) łądnie wyszed tylko gdyby był bardziej widoczny Preshading ale i tak jest dobrze Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 tylko gdyby był preshing to było by super Preshading jak już, a poza tym to jest, co widać na tym zdjęciu Zdrawim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjusz10 Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) tak ale chodziło mi oto ze mało go widac przepraszam już poprawiam i zawsze mylą mi się te nazwy(ale dzięki za poprawkę) Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 tak ale chodiło mi oto ze mało go widac sorry juz poprawiam i zawsze mylą mi sie te nazwy(ale dzieki za poprawke) Lucjusz, posty piszemy bez błędów itd... Proszę popraw swoje wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjusz10 Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Ok niema sprawy ale ja jestem dys a tym czasowo niema worda na komputerze ale postaram się Edytowane 20 Sierpnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 ok niema sprawy ale ja jestem dys a tym czsowo niema worda na kompie ale postaram sie Dżizas! www.ortografia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 16 Lutego 2007 Autor Share Napisano 16 Lutego 2007 Witam, Znów odrzyła we mnie chęć klejenia i postanowiłem wreszcie dokończyć ten model po dość długiej przerwie. Nałożyłem kalki i zaczerniłem, a w zasadzie zabrązowiłem linie. Jeszcze musze go ubrudzić. Także niebawem koniec. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 A ten ''Preshading'' to "eksponowanie" lini podziału blach? Sorki za pytania z odpowiedziami oczywistymi dla was ale jestem początkujący jeśli chodzi o pojęcia i nazewnictwo w modelarstwie... Jeżeli moje przypuszczenia odnośnie definicji Preshading-u są trafne to wydaje mi się, że trzeba te linie przed głównym malowaniem zamaskować- jak, czym? Jeszcze raz przepraszam za głupie dla was pytania. PS: Samolocik naprawdę CACY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 16 Lutego 2007 Autor Share Napisano 16 Lutego 2007 A ten ''Preshading'' to "eksponowanie" lini podziału blach? W zasadzie to nie. Preshing robisz przed malowaniem. Zaczernianie blach jest to co innego. Preshading jest to malowanie na czarno wzdłuż linii podziału blach ale przed malowaniem modelu. Tak jak tutaj: Ta czarna farba ma prześwitywac poprzez warstwe właściwą. Mi to nie wyszło, bo nie prześwituje, bo za grubo pomalowałem Jeżeli chodzi ci o zaczernianie linii podziału to zaczerniasz je już po pomalowanieu modelu i nałożeniu kalek. Robisz to za pomocą plakatówki rozcieńczonej z wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń. Tyle że potem musisz to zawerniksować lakierem, żeby było jasne. Kto pyta nie błądzi po to w końcu jest to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 Ale jeżeli po zaczernieniu w okolicach linii podziałowych, położysz odpowiednio cienką warstwę farby właściwej, to nie trzeba będzie "zaczerniać" dodatkowo linii podziałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Dzięki, że nowicjusza nie spławiliście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 Poza tym zastosowanie tej techniki daje fajny efekt rozjaśnienia środkowej części malowanego panela , niestety łatwo jest przesadzić a wtedy wszystko ginie pod warstwą farby . A modelik fajniutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Lutego 2007 Share Napisano 21 Lutego 2007 Kamilu ja może trochę odejdę od tematu tutorialowego, bo chciałbym Cię pochwalić za tego Włocha. Model nie jest na najwyższym poziomie,a Tobie udało się zrobić z niego coś co prezentuje się naprawdę efektownie Czekam na dalsze relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 21 Lutego 2007 Share Napisano 21 Lutego 2007 Kamilku jesteś na dobrej drodze, żeby powiększyć swoją kolekcję o świetnie zrobiony model.Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Condor Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Okres który mnie szczególnie interesuje, to Afryka Północna 1940 - 1943, zbieram modele Luftwaffe, RA i RAF z tego okresu, w najbliżym czasie mam ochotę zabrać się za Hurricane Mk IIC, w malowaniu z tego okresu. w załączeniu przesyłam fotke Fw 190A4 1:72, Academy, jestem początkującym modelarzem, proszę zatem o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Okres który mnie szczególnie interesuje, to Afryka Północna 1940 - 1943, zbieram modele Luftwaffe, RA i RAF z tego okresu, w najbliżym czasie mam ochotę zabrać się za Hurricane Mk IIC, w malowaniu z tego okresu. w załączeniu przesyłam fotke Fw 190A4 1:72, Academy, jestem początkującym modelarzem, proszę zatem o wyrozumiałość. A co to ma wspolnego z tematem? Czlowieku, zastanawiaj sie troche gdzie i co piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Condor Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 mam ten model tylko w maowaniu z Afryki, oczywiscie do Twojego sie nie umywa Kamiliu. szykam modelu Macchi Mc 200 Saeta, najładniejszy włoch moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam. Cieszę się, że wróciłeś do "makarona", chociaż zupełnie nie wiem jak mogłem to przeoczyć wcześniej. Faktycznie model wygląda dobrze mimo tego, że to raczej marny produkt. Postarałeś się i o to w tej zabawie chodzi. Co do kwestii ... Preshading ... to Kamil już naprostował co nieco. Żeby wzbogacić efekt wizualny można zastosować również Postshading ... ... większość smolociarzy pewnie wie o czym piszę ... ale dla niewtajemniczonych ... POSTSHADING ... zastosowanie ma głównie przy wielobarwnych kamuflażach. Po naniesieniu PRESHIDINGu malujemy pierwszy kolor kamuflażu. Maskujemy powierzchnie w/g schematów. Linie podziału na odsłoniętych panelach malujemy tak samo jak przed nałożeniem pierwszej warstwy farby. Tym samym, po nałożeniu drugiego koloru, zdjęciu maskowania ... efekt mamy identyczny na obu kolorach kamo. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i klarownie. Jeżeli nie ... postaram się to niebawem wyjaśnić pismem obrazkowym. Pozdrawiam. S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi