JWM Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Witam serdecznie! W wątku wakuform - Szczerbakow Szcze-2 z Broplanu. Malowanie z Dęblina (1945). Reportaż z budowy jest dostępny na Britmodellerze, łatwo się go znajduje w googlach wpisując mój nick JWM, nazwę samolotu i britmodeller. Serdecznie pozdrawiam JWM Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM 9 Cytuj
barszczo Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 Pamiętam jego plany w Modelarzu lata świetlne temu . 1 Cytuj
Rafał B Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 Zawsze intrygowała mnie ta konstrukcja, gdzie widać ładny, dopracowany kadłub, nawet skrzydła dają radę i tylko silniki i podwozie jakby z innej bajki. Rzadki model na forach Cytuj
JWM Napisano 22 Maja 2023 Autor Napisano 22 Maja 2023 39 minut temu, Rafał B napisał: Zawsze intrygowała mnie ta konstrukcja, gdzie widać ładny, dopracowany kadłub, nawet skrzydła dają radę i tylko silniki i podwozie jakby z innej bajki. Owszm, bardzo ładna sylwetka z kaprawymi silnikami... Moc silników najmniej dwa razy za mała. Ale jakoś latało, dzięki chyba ogromnej powierzchni skrzydel. Unosił 9 skoczków, tyle co Antek a moc silników łacznie 290 KM wobec 1000 KM Antka! 5 godzin temu, barszczo napisał: Pamiętam jego plany w Modelarzu lata świetlne temu . Tak, wówczas uważano, że powinien być zielono-brązowy, teraz dwie szarości. Bardzo pomocne były zdjęcia i tekst opublikowane w Polskich Skrzydłach nr 28 i w artykule opublikowanym w Aeromax.pl nr. 6/2016. 4 godziny temu, mig napisał: Podoba mi się Dzięki! Cytuj
kopernik Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 Przykład, że z Broplanu da się skleić fajny model. Jednak chyba poczekam na wtrysk ... Na razie przymierzam się do Broplanowskiego Lublina R XX Cytuj
Artek82 Napisano 23 Maja 2023 Napisano 23 Maja 2023 8 godzin temu, JWM napisał: Unosił 9 skoczków, tyle co Antek O przepraszam Antek to 12 skoczków windował Model bardzo ładny i fajny. Zawsze miałem jakąś słabość to tej maszyny bo wizualnie przyjemna tylko te silniki Cytuj
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) 21 godzin temu, kopernik napisał: Przykład, że z Broplanu da się skleić fajny model. Jednak chyba poczekam na wtrysk ... Na razie przymierzam się do Broplanowskiego Lublina R XX Dzięki. Troszkę Broplan podrasowywałem (robie taki tunning w każdej wakuformie) - tu silniki i śmigła to zywiczne kopie z Po-2 z ICM. Koła z Ła 5. Ale w sumie to przecież Broplan! Tak, to bardzo powazny kandydat dla którejś z polskich firm na bardzo udany model, który powinien mieć wzięcie na rynku. Ja już jednak straciłem nadzieję, że tego doczekam w dobry zdrowiu... 9 godzin temu, Artek82 napisał: O przepraszam Antek to 12 skoczków windował Model bardzo ładny i fajny. Zawsze miałem jakąś słabość to tej maszyny bo wizualnie przyjemna tylko te silniki Dzięki! Ok, 12 cywilów, bez kałachów i ekwipunku....W danych dla Szcze-2 podają np. 11 rannych na noszach! Albo tonę ładunku. Przy 3.5 tanach masy całkowitej. No tak,ale te silniki... Po wojnie przecież mogli by jakies Argusy czy Hirthy założyc i by latał jak złoto! Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM Cytuj
kopernik Napisano 23 Maja 2023 Napisano 23 Maja 2023 43 minuty temu, JWM napisał: Dzięki. Troszkę Broplan podrasowywałem (robie taki tunning w każdej wakuformie) - tu silniki i śmigła to zywiczne kopie z Po-2 z ICM. Koła z Ła 5. Ale w sumie to przecież Broplan! Tak, to bardzo powazny kandydat dla którejś z polskich firm na bardzo udany model, który powinien mieć wzięcie na rynku. Ja już jednak straciłem nadzieję, że tego doczekam w dobry zdrowiu... Oglądałem budowę na britmodeller, i byłem pod wrażeniem tych silikonowych form ! A jeśli chodzi o model, obstawiałem wschodni kierunek. Obecnie, przez napaść ruskich na Ukrainę nie ma co na to liczyć ( a wyprodukowanego przez ruskich i tak bym nie kupił, a Ukraińcy mają co innego na głowie ). Pozostaje liczyć na Czechów. Cytuj
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Napisano 23 Maja 2023 4 minuty temu, kopernik napisał: Oglądałem budowę na britmodeller, i byłem pod wrażeniem tych silikonowych form ! A jeśli chodzi o model, obstawiałem wschodni kierunek. Obecnie, przez napaść ruskich na Ukrainę nie ma co na to liczyć ( a wyprodukowanego przez ruskich i tak bym nie kupił, a Ukraińcy mają co innego na głowie ). Pozostaje liczyć na Czechów. Dzięki! Kopiowanie części otwarło mi brame do przeróbek, właściwie zawsze można znależć odpowiedni silnik, śmigło, koła itp. i je skopiować. Układ silikon zwykły budowlany z tuby i klej distal wolnoschnacy (klasyczny, czerwono-zielony) to chyba mój wynalazek, ale nie pamiętam już czy nie nauczyłem się od kogoś . To juz ponad 20 lat jak go stosuje. Teraz niestety klasyczny distal jest nie do kupienia i ciagle nie trafiłem na równie dobrą żywicę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi