JWM Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Witam serdecznie! W wątku wakuform - Szczerbakow Szcze-2 z Broplanu. Malowanie z Dęblina (1945). Reportaż z budowy jest dostępny na Britmodellerze, łatwo się go znajduje w googlach wpisując mój nick JWM, nazwę samolotu i britmodeller. Serdecznie pozdrawiam JWM Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Pamiętam jego plany w Modelarzu lata świetlne temu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Zawsze intrygowała mnie ta konstrukcja, gdzie widać ładny, dopracowany kadłub, nawet skrzydła dają radę i tylko silniki i podwozie jakby z innej bajki. Rzadki model na forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 22 Maja 2023 Autor Share Napisano 22 Maja 2023 39 minut temu, Rafał B napisał: Zawsze intrygowała mnie ta konstrukcja, gdzie widać ładny, dopracowany kadłub, nawet skrzydła dają radę i tylko silniki i podwozie jakby z innej bajki. Owszm, bardzo ładna sylwetka z kaprawymi silnikami... Moc silników najmniej dwa razy za mała. Ale jakoś latało, dzięki chyba ogromnej powierzchni skrzydel. Unosił 9 skoczków, tyle co Antek a moc silników łacznie 290 KM wobec 1000 KM Antka! 5 godzin temu, barszczo napisał: Pamiętam jego plany w Modelarzu lata świetlne temu . Tak, wówczas uważano, że powinien być zielono-brązowy, teraz dwie szarości. Bardzo pomocne były zdjęcia i tekst opublikowane w Polskich Skrzydłach nr 28 i w artykule opublikowanym w Aeromax.pl nr. 6/2016. 4 godziny temu, mig napisał: Podoba mi się Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Przykład, że z Broplanu da się skleić fajny model. Jednak chyba poczekam na wtrysk ... Na razie przymierzam się do Broplanowskiego Lublina R XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 8 godzin temu, JWM napisał: Unosił 9 skoczków, tyle co Antek O przepraszam Antek to 12 skoczków windował Model bardzo ładny i fajny. Zawsze miałem jakąś słabość to tej maszyny bo wizualnie przyjemna tylko te silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) 21 godzin temu, kopernik napisał: Przykład, że z Broplanu da się skleić fajny model. Jednak chyba poczekam na wtrysk ... Na razie przymierzam się do Broplanowskiego Lublina R XX Dzięki. Troszkę Broplan podrasowywałem (robie taki tunning w każdej wakuformie) - tu silniki i śmigła to zywiczne kopie z Po-2 z ICM. Koła z Ła 5. Ale w sumie to przecież Broplan! Tak, to bardzo powazny kandydat dla którejś z polskich firm na bardzo udany model, który powinien mieć wzięcie na rynku. Ja już jednak straciłem nadzieję, że tego doczekam w dobry zdrowiu... 9 godzin temu, Artek82 napisał: O przepraszam Antek to 12 skoczków windował Model bardzo ładny i fajny. Zawsze miałem jakąś słabość to tej maszyny bo wizualnie przyjemna tylko te silniki Dzięki! Ok, 12 cywilów, bez kałachów i ekwipunku....W danych dla Szcze-2 podają np. 11 rannych na noszach! Albo tonę ładunku. Przy 3.5 tanach masy całkowitej. No tak,ale te silniki... Po wojnie przecież mogli by jakies Argusy czy Hirthy założyc i by latał jak złoto! Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 43 minuty temu, JWM napisał: Dzięki. Troszkę Broplan podrasowywałem (robie taki tunning w każdej wakuformie) - tu silniki i śmigła to zywiczne kopie z Po-2 z ICM. Koła z Ła 5. Ale w sumie to przecież Broplan! Tak, to bardzo powazny kandydat dla którejś z polskich firm na bardzo udany model, który powinien mieć wzięcie na rynku. Ja już jednak straciłem nadzieję, że tego doczekam w dobry zdrowiu... Oglądałem budowę na britmodeller, i byłem pod wrażeniem tych silikonowych form ! A jeśli chodzi o model, obstawiałem wschodni kierunek. Obecnie, przez napaść ruskich na Ukrainę nie ma co na to liczyć ( a wyprodukowanego przez ruskich i tak bym nie kupił, a Ukraińcy mają co innego na głowie ). Pozostaje liczyć na Czechów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 4 minuty temu, kopernik napisał: Oglądałem budowę na britmodeller, i byłem pod wrażeniem tych silikonowych form ! A jeśli chodzi o model, obstawiałem wschodni kierunek. Obecnie, przez napaść ruskich na Ukrainę nie ma co na to liczyć ( a wyprodukowanego przez ruskich i tak bym nie kupił, a Ukraińcy mają co innego na głowie ). Pozostaje liczyć na Czechów. Dzięki! Kopiowanie części otwarło mi brame do przeróbek, właściwie zawsze można znależć odpowiedni silnik, śmigło, koła itp. i je skopiować. Układ silikon zwykły budowlany z tuby i klej distal wolnoschnacy (klasyczny, czerwono-zielony) to chyba mój wynalazek, ale nie pamiętam już czy nie nauczyłem się od kogoś . To juz ponad 20 lat jak go stosuje. Teraz niestety klasyczny distal jest nie do kupienia i ciagle nie trafiłem na równie dobrą żywicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi