Kudacior Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, potrzebuję fachowej pomocy odnośnie modelu t-80. Wybrałem już podkład (będzie to czarny mr surfacer 1500) ale potrzebuję jeszcze koloru bazowego i koloru do rozjaśniania. Kolor jaki oczekuję to mniej więcej taki jaki jest na zdjęciu, które wkleję. Jakby ktoś mi poradził jakich specyfików muszę użyć aby osiągnąć taki efekt jaki jest na zdjęciu (wash, farby, itd). Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 Rzuć okiem na Gunze h511 i h512, pierwszy jest bardziej zielony a drugi idzie w stronę oliwki. Rozjaśniać możesz dodając dowolnej tamki xf, która idealnie się miesza z Gunze H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2023 6 minut temu, FAHR napisał: Rzuć okiem na Gunze h511 i h512, pierwszy jest bardziej zielony a drugi idzie w stronę oliwki. Rozjaśniać możesz dodając dowolnej tamki xf, która idealnie się miesza z Gunze H. a to ma jakieś znaczenie jakim kolorem rozjaśnię? jaki najbardziej by tu zdał egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 22 minuty temu, Kudacior napisał: a to ma jakieś znaczenie jakim kolorem rozjaśnię? jaki najbardziej by tu zdał egzamin? Podstawowe, ale jeśli zadajesz takie pytanie to nie wiem czy ty wiesz jak to technicznie zrobić. Malujesz aero? Wiesz jak i czym rozcieńczać akryle tamiya i Gunze? Rozjaśniać chcesz aero czy suchym pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2023 3 minuty temu, FAHR napisał: Podstawowe, ale jeśli zadajesz takie pytanie to nie wiem czy ty wiesz jak to technicznie zrobić. Malujesz aero? Wiesz jak i czym rozcieńczać akryle tamiya i Gunze? Rozjaśniać chcesz aero czy suchym pędzlem? Oczywiście, maluję aero. Wiem jak to technicznie zrobić oraz rozjaśnić chce aero tylko jeszcze nigdy wcześniej nie rozjaśniałem dlatego dopytuję jaki kolor najbardziej by tu pasował do rozjaśniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) 12 minut temu, Kudacior napisał: Oczywiście, maluję aero. Wiem jak to technicznie zrobić oraz rozjaśnić chce aero tylko jeszcze nigdy wcześniej nie rozjaśniałem dlatego dopytuję jaki kolor najbardziej by tu pasował do rozjaśniania H512 rozjaśniałem xf57 lub xf-88 ewentualnie xf-49. Najlepiej popróbować z każdym gdzieś na boku i wybrać pod siebie, który odcień ci podpasuje. H511 możesz analogicznie spróbować xf-19 ale też jeden z tych powyżej. Zasadniczo odchodzi się od białej jako takiej celując w szarości przy odcieniach zielonych lub piaskowe przy odcieniach oliwkowych. Biala bardziej się sprawdza przy obciach, wychodzi ci wtedy jaśniejszy kolor od bazy i jednocześnie ładnie się od tej bazy, nawet rozjaśnionej odznaczający. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2023 4 minuty temu, FAHR napisał: H512 rozjaśniałem xf57 lub xf-88 ewentualnie xf-49. Najlepiej popróbować z każdym gdzieś na boku i wybrać pod siebie, który odcień ci podpasuje. H511 możesz analogicznie spróbować xf-19 ale też jeden z tych powyżej. Zasadniczo odchodzi się od białej jako takiej celując w szarości przy odcieniach zielonych lub piaskowe przy odcieniach oliwkowych. Biala bardziej się sprawdza przy obciach, wychodzi ci wtedy jaśniejszy kolor od bazy i jednocześnie ładnie się od tej bazy, nawet rozjaśnionej odznaczający. a co z tamiya xf-4? widziałem jak nightshift to stosuje i nawet nieźle to wygląda. Tylko on miał farbę mrp 4b0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 45 minut temu, Kudacior napisał: a co z tamiya xf-4? widziałem jak nightshift to stosuje i nawet nieźle to wygląda. Tylko on miał farbę mrp 4b0 Próbuj, twój model, ty decydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 19 godzin temu, Kudacior napisał: 4b0 4B0 to chyba lata 1941-1945, do nowych to wg. tabelki AK - Dark Green, XB518 Zashchitniy Zeleno, Protective NC 1200. Night shift co odcinek zmienia kolor do rozjaśniania w zależności co chce uzyskać, lub od humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Z tego zestawu coś dobierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Z tego zestawu coś dobierzesz Z zastrzeżeniem, że to są na prawdę trudne farby do malowania. Tamki i Gunziaki H to inna liga jeśli chodzi o kulturę pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 2 minuty temu, FAHR napisał: Z zastrzeżeniem, że to są na prawdę trudne farby do malowania. Tamki i Gunziaki H to inna liga jeśli chodzi o kulturę pracy. Zgadza się, ale Gunze i Tamiya mają super właściwości, ale nie ma takich odcieni zielonego. Jeżeli chodzi o Ammo i AK to idzie tym malować, ale w tej chwili to najlepsza jest HATAKA seria C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Czerwca 2023 Share Napisano 4 Czerwca 2023 https://mrhobby.pl/cs-584-color-modulation-set-russian-green.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Model pomalowany już podkładem mr surfacer 1500 black. Niestety nie wiem co jest przyczyną ale wyszła bardzo chropowata powierzchnia, czy wie ktoś co może być tego przyczyną? Edytowane 6 Czerwca 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Czerwca 2023 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2023 Nikt nie wie, możemy jedynie przypuszczać na podstawie naszych osobistych doświadczeń. Miałem kiedyś podobną sytuację. Postawilbym m.in. na zbyt duże ciśnienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 I zbyt gesty ppodklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 11 hours ago, Kudacior said: Model pomalowany już podkładem mr surfacer 1500 black. Niestety nie wiem co jest przyczyną ale wyszła bardzo chropowata powierzchnia, czy wie ktoś co może być tego przyczyną? Za gęsty podkład. Surfacery rozcieńczaj 1:3 do 1:5 Podkład: MLT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 3 godziny temu, Tomek1124 napisał: Za gęsty podkład. Surfacery rozcieńczaj 1:3 do 1:5 Podkład: MLT. A czemu 1:3 lub 1:5? Pytam bo na większości poradników na yt (w tym chyba nightshifta z tego co kojarzę) jest powiedziane żeby rozcieńczać 1:1 lub 1:2 (mr surfacer 1500:rozcieńczalnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Czerwca 2023 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2023 To zawsze jest kwestia indywidualna, a nasze sugestie traktuj jako sugestie do swojego rozwijania a nie jedynie słuszną prawdę. W modelarstwie nie ma jednego słusznego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 Baza położona, teraz czas na cieniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 I co jest bazą? Tu masz fajny link z T-80. Praktycznie gotowy przepis na fajną zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 Godzinę temu, FAHR napisał: I co jest bazą? Tu masz fajny link z T-80. Praktycznie gotowy przepis na fajną zieleń. russian 4b0 1947 od mr hobby, dzięki za ten filmik, wykorzystam go jak będę malował kolejny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Cieniowanie skończone, może w niektórych momentach przesadziłem a w niektórych dałem za mało ale jak na pierwszy raz to jestem zadowolony z efektu. Jeszcze tylko wash i wathering i malowanie detali. Edytowane 9 Czerwca 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Trzeba mocniej. Z tego co jest teraz to nic nie zostanie jak dasz wash i reszte efektow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2023 32 minuty temu, michal0281 napisał: Trzeba mocniej. Z tego co jest teraz to nic nie zostanie jak dasz wash i reszte efektow. W rzeczywistości zupełnie inaczej to wygląda niż na zdjęciu i moim zdaniem jest ok z racji tego, że chce zrobić ten model względnie czysty bez jakiegoś dużego kurzu i błota. Ale dzięki za poradę, może jeszcze coś zrobię w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi