kowal76 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Pierwszy kolor na górze położony. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 15 Lipca 2023 Share Napisano 15 Lipca 2023 Kolejny dowód, że to nie aerograf maluje model a ręka użytkownika Bardzo dobrze wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Lipca 2023 Share Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Jest moc. Jedź dalej. Aerograf widać działa. Edytowane 15 Lipca 2023 przez marskan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Dzięki. Jeszcze działa, ale coraz gorzej. Mam nadzieję, że uda mi się nim dokończyć ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 Model pomalowany. Wyszło tak jak chciałem i jestem zadowolony :). Użyte farby : Gunze H 72 Dark Earth RAF, H 330 Dark Green RAF i H 74 Sky RAF. Jutro parę poprawek i można kłaść lakier pod kalki :). 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Świetnie wygląda, dobra robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Pomalowany ładnie, "ale"... Też kupiłem kiedyś słoiczek tej Dark Earth z Gunze, a potem naczytałem się w internecie jak to odcień ten został skopany; coś w stylu podmiany Interior Green tegoż samego producenta. Od tego czasu leży w szafie, nie malowałem nim. W połączeniu z Dark Green widać dopiero jak bardzo nietrafiony jest to odcień za mało brązowy i za mało nasycony wg mnie. W zestawieniu z Middle Stone na innych modelach też wygląda to "jakośtakośinaczej". Już chyba Pactra zrobiła lepszy kolor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) 42 minuty temu, jachud3 napisał: Pomalowany ładnie, "ale"... Też kupiłem kiedyś słoiczek tej Dark Earth z Gunze, a potem naczytałem się w internecie jak to odcień ten został skopany; coś w stylu podmiany Interior Green tegoż samego producenta. Od tego czasu leży w szafie, nie malowałem nim. W połączeniu z Dark Green widać dopiero jak bardzo nietrafiony jest to odcień za mało brązowy i za mało nasycony wg mnie. W zestawieniu z Middle Stone na innych modelach też wygląda to "jakośtakośinaczej". Już chyba Pactra zrobiła lepszy kolor Na żywo jest trochę ciemniejszy. Jak dojdzie wash i brudzenie może trochę będzie lepiej. Teraz już po jabłkach, nie będę raczej tego przemalowywać. Zasugerowałem się instrukcją i widać, że po raz kolejny był to błąd. Zdjęcie w świetle dziennym Edytowane 16 Lipca 2023 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Ten egzemplarz był przemalowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Godzinę temu, kowal76 napisał: Teraz już po jabłkach, nie będę raczej tego przemalowywać. Nie trzeba przemalowywać, ja bym to przefiltrował po prostu jakąś brązową farbą, po werniksach i tak jeszcze zrobi się ciemniejsze przepraszam że dopiero teraz to piszę, nie odbierz tego jako czepialstwo - bez Dark Green nie wyglądało mi to na ten Gunzowy H72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) 6 minut temu, greatgonzo napisał: Ten egzemplarz był przemalowany? Model ? Nie, model nie był. Edytowane 16 Lipca 2023 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Ja bym nie przemalowywał. Brązowy wash załatwi pęknie sprawę. Poza tym na drugim zdjęciu, po „przemalowaniu” jest całkiem ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 1 minutę temu, marskan napisał: Ja bym nie przemalowywał. Brązowy wash załatwi pęknie sprawę. Poza tym na drugim zdjęciu, po „przemalowaniu” jest całkiem ok. Też mi się wydaje, że to wina zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Nie model. Samolot - pierwowzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Nie model. Samolot - pierwowzór. Tego , to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 A, ok. Pytałem, bo model przedstawia taki właśnie przemalowany samolot i zaciekawiło mnie to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 4 godziny temu, greatgonzo napisał: A, ok. Pytałem, bo model przedstawia taki właśnie przemalowany samolot i zaciekawiło mnie to. Wzorowałem się na instrukcji Eduarda, a możesz coś więcej o tym przemalowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 13 hours ago, jachud3 said: Pomalowany ładnie, "ale"... Też kupiłem kiedyś słoiczek tej Dark Earth z Gunze, a potem naczytałem się w internecie jak to odcień ten został skopany; coś w stylu podmiany Interior Green tegoż samego producenta. Od tego czasu leży w szafie, nie malowałem nim. W połączeniu z Dark Green widać dopiero jak bardzo nietrafiony jest to odcień za mało brązowy i za mało nasycony wg mnie. W zestawieniu z Middle Stone na innych modelach też wygląda to "jakośtakośinaczej". Już chyba Pactra zrobiła lepszy kolor Dlatego Gunze poprawiło ten kolor i wydało bardziej prawidłowy: Dark Earth C367. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 45 minut temu, Tomek1124 napisał: Dark Earth C367 Gwoli sprostowania: C369, 367 to jakiś niebieskawy kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Just now, jachud3 said: Gwoli sprostowania: C369, 367 to jakiś niebieskawy kolorek Tak oczywiście masz rację Dark Earth C369. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 Zapomniałem pomalować szary pas z tyłu kadłuba idziś go zmalowałem. Model po poprawkach i gotowy na lakier pod kalki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Szary pas malowany był w kolorze Sky type S. Na zdjęciach robi wrażenie prawidłowej barwy, także w sumie nie wiem, bo mnie cieżko byłoby ten kolor nazwać szarością ;). Układ plam kamuflażu określony był instrukcją i realizowany przy użyciu szablonów. Instrukcja jednak nie definiowała precyzyjnie linii podziału kolorów, a tylko prezentowała ogólny rozkład. Szablony stosowane przez poszczególne wytwórnie różniły się od siebie i po samym przebiegu kamuflażu można poznać gdzie wyprodukowano samolot. O ile zna się ten przebieg , oczywiście. Twój model i pokazana wcześniej instrukcja malowania pokazują układ plam niezgodny ze standardem CBAF, gdzie produkowano wszystkie MkII. Taka sytuacja oznacza,że przemalowano cały samolot, albo wykonano miejscowe korekty. To jest okazja by odpowiednimi zabiegami malarskimi zbliżyć model do historii , co na ogół oznacza dodanie przez modelarską gawiedź, kilku listków wawrzynu do wieńca modelarskiej chwały :). Ale przydałby się jakiś materiał źródłowy. Innym wyróżnikiem jest umiejscowienie kokardy na kadłubie. Ta, w przypadku CBAF, była nieco przesunięta w stosunku do wytwórni Supermarine. Wystarczy zerknąć na dowolny Spitfire wyprodukowany w Castle Bronwich, by sprawdzić tę lokalizację. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 5 minut temu, greatgonzo napisał: Szary pas malowany był w kolorze Sky type S. Na zdjęciach robi wrażenie prawidłowej barwy, także w sumie nie wiem, bo mnie cieżko byłoby ten kolor nazwać szarością ;). Układ plam kamuflażu określony był instrukcją i realizowany przy użyciu szablonów. Instrukcja jednak nie definiowała precyzyjnie linii podziału kolorów, a tylko prezentowała ogólny rozkład. Szablony stosowane przez poszczególne wytwórnie różniły się od siebie i po samym przebiegu kamuflażu można poznać gdzie wyprodukowano samolot. O ile zna się ten przebieg , oczywiście. Twój model i pokazana wcześniej instrukcja malowania pokazują układ plam niezgodny ze standardem CBAF, gdzie produkowano wszystkie MkII. Taka sytuacja oznacza,że przemalowano cały samolot, albo wykonano miejscowe korekty. To jest okazja by odpowiednimi zabiegami malarskimi zbliżyć model do historii , co na ogół oznacza dodanie przez modelarską gawiedź, kilku listków wawrzynu do wieńca modelarskiej chwały :). Ale przydałby się jakiś materiał źródłowy. Innym wyróżnikiem jest umiejscowienie kokardy na kadłubie. Ta, w przypadku CBAF, była nieco przesunięta w stosunku do wytwórni Supermarine. Wystarczy zerknąć na dowolny Spitfire wyprodukowany w Castle Bronwich, by sprawdzić tę lokalizację. Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Lipca 2023 Autor Share Napisano 20 Lipca 2023 Zdjąłem film z napisów eksploatacyjnych i przy okazji zrobiłem sobie trochę obić . To nie dla mnie chyba :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Widzę, że próbowałeś mechanicznie usuwać film. A robiłeś próbę z white spiritem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi