SFModel Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 48 minut temu, Sebastian76 napisał: Gąsienice poskładane. Miło, szybko i przyjemnie Skoro ma się taki wzornik, to wiadomo że łatwizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 1 minutę temu, SFModel napisał: Skoro ma się taki wzornik, to wiadomo że łatwizna Wzornik był w pudle z modelem . Będę jeszcze w razie czego korygował już na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 No cóż - ostanie "posiłki dotarły". Jak już wspominałem - Jak się zrypać to z samej góry. Czas zabawy i działania niechybnie wypełni każdą wolną chwilę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Podzielisz się uwagami dot. Blach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Widzę ze zapowiada się niezłe blacharstwo. W mojej ocenie warto bawić się z blaszkami efekt jest tego wart. Nie znam tego producenta blaszek ale patrząc na instrukcję wygląda zachęcająco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Imponująca i czytelna instrukcja. Firma warta zapamiętania. Tylko zanim zaczniesz się za blaszkowanie na 100%, zerknij czy aby warto. Czasami plastik jest na tyle dobry, że blaszki to strata czasu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 11 minut temu, Markuz napisał: Widzę ze zapowiada się niezłe blacharstwo. W mojej ocenie warto bawić się z blaszkami efekt jest tego wart. Nie znam tego producenta blaszek ale patrząc na instrukcję wygląda zachęcająco. Obym tylko nie poległ na tym blacharstwie. Zdecydowanie podzielam zdanie, że warto dla efektu i samych możliwości kształtowania dodać kosztem czasu elementy fototrawione. Problem polega na moim raczej umiarkowanym doświadczeniu w tym temacie - mam nadzieję, że rzucenie się na głęboką wodę mnie tym razem nie zatopi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 4 minuty temu, SFModel napisał: Imponująca i czytelna instrukcja. Firma warta zapamiętania. Tylko zanim zaczniesz się za blaszkowanie na 100%, zerknij czy aby warto. Czasami plastik jest na tyle dobry, że blaszki to strata czasu. To prawda - instrukcja jest na prawdę spoko. Dzęki za kolejną podpowiedz! Generalnie zamierzam się skupić na elementach których brakuje, a zastąpić te które będę chciał formować na kształt i podobieństwo oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 43 minuty temu, Sebastian76 napisał: umiarkowanym doświadczeniu Tylko się tak wydaję na początku, jak masz odpowiednie narzędzia to pójdzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Ulala, zapowiada się ciekawie. Nie słyszałem nic o tej firmie, jestem ciekaw jak to się składa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 1 godzinę temu, zyziek napisał: Podzielisz się uwagami dot. Blach Oczywiście, że się podzielę jeśli interesuje Was opinia niedoświadczonego w temacie modelarza 22 minuty temu, zyziek napisał: Tylko się tak wydaję na początku, jak masz odpowiednie narzędzia to pójdzie z górki Jakąś zaginarkę małą mam. Największy deficyt odczuwam w temacie kształtowania okrągłości - jak np zasobnik na wycior lufy. Co się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 1 minutę temu, Sebastian76 napisał: Co się sprawdzi? Ołówek lub cokolwiek innego o cylindrycznym kształcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 2 minuty temu, Sebastian76 napisał: Największy deficyt odczuwam w temacie kształtowania okrągłości Ja mam do ukształtowania zasobnik na tyle wieży w Panzer IV i też mam obawy jak to wyjdzie. Na razie robię przy modelu inne prace i oddalam ten moment kiedy trzeba to będzie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 Godzinę temu, halset napisał: Ulala, zapowiada się ciekawie. Nie słyszałem nic o tej firmie, jestem ciekaw jak to się składa. Będzie się działo Oby pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 46 minut temu, SFModel napisał: Ołówek lub cokolwiek innego o cylindrycznym kształcie. Dobrze mądrego posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 44 minuty temu, Gregory napisał: Ja mam do ukształtowania zasobnik na tyle wieży w Panzer IV i też mam obawy jak to wyjdzie. Na razie robię przy modelu inne prace i oddalam ten moment kiedy trzeba to będzie zrobić. Tez tak miałem, ale nauczyłem się, stawiać z trudnościami od razu w szranki. Bo tak siedzą w głowie i przeszkadzają. Trzeba robić - Nawet jak się scharzani to zdobyte doświadczenie w końcu kiedyś zaprocentuje - bez bólu nie ma sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lipca 2023 Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2023 Ja używałem zwykłych pilników okrągłych do formowania zasobnika da się 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Teraz, Sebastian76 napisał: Tez tak miałem, ale nauczyłem się, stawiać z trudnościami od razu w szranki. Bo tak siedzą w głowie i przeszkadzają. Trzeba robić - Nawet jak się scharzani to zdobyte doświadczenie w końcu kiedyś zaprocentuje - bez bólu nie ma sukcesu Otóż to. Czasem robiłem element na trzy razy, żeby w końcu wyglądał jak należy. Czasem trzeba było odstawić na chwilę, żeby nerwy uspokoić Kibicuję, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 2 minuty temu, Greif napisał: Ja używałem zwykłych pilników okrągłych do formowania zasobnika da się Piękna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Przy formowaniu blaszek trzeba zachować zasadę aby nie wyginać blaszek zbyt często bo ostatecznie zawsze się złamią lub pękną. Ja blachy wyginam za pomocą szczypiec płaskich, pincety lub zaginarki, w zależności jaki element. Do wycinania używam zwykłego skalpela, staram się odcinać elementy tak aby zostało jak najmniej łącznika lub wcale, ewentualne pozostałości usuwam papierem ściernym o gradacji około 500. Blaszki wycinam na szkle lub metalowej linijce. Musi być w miarę twarde podłoże, żeby nie zdeformować wycinanego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lipca 2023 Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2023 @Markuz na szkle czy metalu szybko tępisz ostrze, tektura 2 mm jest wystarczająco twarda i nie tępi ostrza (taka jak na podkładkach np pod piwo) dodtakowo można na niej lutować, Aber daje taką jako wypełniacz do blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 28 minut temu, Greif napisał: Ja używałem zwykłych pilników okrągłych do formowania zasobnika da się Pięknie Jak prawdziwy tylko trzydzieści pięć razy mniejszy :)_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 14 minut temu, Markuz napisał: Przy formowaniu blaszek trzeba zachować zasadę aby nie wyginać blaszek zbyt często bo ostatecznie zawsze się złamią lub pękną. Ja blachy wyginam za pomocą szczypiec płaskich, pincety lub zaginarki, w zależności jaki element. Do wycinania używam zwykłego skalpela, staram się odcinać elementy tak aby zostało jak najmniej łącznika lub wcale, ewentualne pozostałości usuwam papierem ściernym o gradacji około 500. Blaszki wycinam na szkle lub metalowej linijce. Musi być w miarę twarde podłoże, żeby nie zdeformować wycinanego elementu. Dzięki za garść protipów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 Raport na koniec dnia: Udało się podmienić kratownice kominka (wlotu/wylotu) - nie mogę doszukać się do czego to służyło. M34 z nową lufa na swoim miejscu docelowym Jarzmo kulowe działa Blaszki czyniące ślepym w postaci otworów zamków pokrywy silnika wraz z ich przesłonami - check! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi