barszczo Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 (edytowane) W związku z nowym konkursem na sąsiednim forum, obowiązkowo i tutaj wrzucam warsztat. Na stół trafia Curtiss P-40E, w brytyjskiej nomenklaturze znany jako Kittyhawk Mk.Ia, Model zalegał już długo w składziku więc jest okazja żeby go w końcu ruszyć, a nawet skończyć: Mam do niego parę dodatków, ale kilka drobiazgów muszę jeszcze dokupić: Model zamierzam w całości przenitować. Początkowo planowałem zmalować go w barwach maszyny Nevilla Duke'a GA-V, ale trzeba by trochę porzeźbić przy uzbrojeniu. Powstanie zatem klasyczny GA-Y "London Pride". Ma ciekawszy, ciemniejszy spód, no i powozili nim okazjonalnie Polacy: Edytowane 1 Września 2023 przez barszczo 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Wow. Będzie co oglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 4 godziny temu, barszczo napisał: ale kilka drobiazgów muszę jeszcze dokupić: dokup prosze jeszcze " s " w tytule watku a temat bardzo ciekawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Uch, a miałem odpalać warsztat swojego hasegawowego P-40E ale w 48... to chyba nie będę tego sobie robił bo porównania byłyby dla mnie niekorzystne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Września 2023 Autor Share Napisano 1 Września 2023 23 minuty temu, jachud3 napisał: to chyba nie będę tego sobie robił bo porównania byłyby dla mnie niekorzystne A dajże spokój, odpalaj warsztat, chętnie popatrzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: dokup prosze jeszcze " s " w tytule watku... O kurcze, miałęm nadzieję zajrzeć na Modelwork, a tu trafiłem do Koła Fortuny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Chętnie popatrzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Spójrz na wiatrochron. Hasegawa dodała listwę ramki /z lewej strony/ której nie widać na orginale. Eduard powtórzył to na swoich maskach. Ja usuwałem , zresztą nie tylko ja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Popatrzę i ja,mam go wśród stosów pudeł więc może kiedyś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Września 2023 Autor Share Napisano 10 Września 2023 No to pierwsze ruchy cążkami i papierem ściernym. Fotel będzie wymieniony na blaszkowy, a zespół chłodnic poskładany jest na sucho. Tam będzie trochę zabawy: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Września 2023 Autor Share Napisano 29 Września 2023 Przygotowane główne elementy kadłuba i usterzenia. Teraz szpachlowanie niepotrzebnych wzierników, składanie do kupy i można dziurkować: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Września 2023 Share Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Co to za cążki? Edytowane 30 Września 2023 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Września 2023 Autor Share Napisano 30 Września 2023 6 godzin temu, jachud3 napisał: Co to za cążki? Jakieś budżetówki, ale świetnie dają radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Października 2023 Autor Share Napisano 1 Października 2023 Dopiero dzisiaj wieczorem miałem chwilę czasu żeby coś dłubnąć w Kittyhawku. Przenitowałem tył kadłuba i wkleiłem oba elementy na miejsce. No i nie mogłem się oprzeć przed przymiarką na sucho : 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 Bo P-40 pięknym samolotem był! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 Podziwiam za to nitowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2023 Autor Share Napisano 2 Października 2023 13 godzin temu, Juffre napisał: Podziwiam za to nitowanie Tak naprawdę to dopiero skromny początek nitowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 Mam nadzieję że łączenie części kadłub jest Ok że już nitujesz. Nigdy nie udało mi się złożyć bez szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2023 Autor Share Napisano 2 Października 2023 19 minut temu, marek d napisał: Mam nadzieję że łączenie części kadłub jest Ok że już nitujesz. Na razie pojechałem nitowadłem po elementach które wkleiłem w połówki kadłuba, czyli to co widać na zdjęciach. Nity które biegną wzdłuż linii podziału są fabryczne, a samo łączenie o którym wspominasz nie jest idealne. Na ten moment zalane cyjanoakrylem czeka na szlif. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Października 2023 Autor Share Napisano 13 Października 2023 Zniknęły wszystkie niepotrzebne wzierniki. Wklejane elementy na osłonie silnika zostały zalane cyjanoakrylem i wyprowadzone na gładko. Nie ma też już szpary na łączeniu ogona z kadłubem i na elementach wlotu powietrza do chłodnic. Prędko na papier ścierny nie spojrzę...: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 Usunąłem jeszcze światła pod kabiną i zagruntowałem elementy wlotu powietrza do chłodnic: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) Chętnie będę zaglądać, zwłaszcza że jeszcze wczoraj rozglądałem się za podobnym nabytkiem. No i ciekawi mnie to nitowanie. Edytowane 5 Listopada 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 Sprawdź element zamykający te wloty, tam od wewnętrznej krawędzi powstaje duży próg. Na tym etapie warto pomyśleć o mocowaniu linek anten /jeżeli idą do skrzydeł/ w tak dużym modelu raczej nie wypada wywiercić otworów i wkleić linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Listopada 2023 Autor Share Napisano 17 Listopada 2023 W dniu 6.11.2023 o 08:27, marek d napisał: Na tym etapie warto pomyśleć o mocowaniu linek anten /jeżeli idą do skrzydeł/ w tak dużym modelu raczej nie wypada wywiercić otworów i wkleić linki. Żadnych dziurków nie będzie, za to linek od groma z IFF włącznie. Tymczasem wreszcie jakiś kolor na miejscu, wlot powietrza i chłodnice gotowe: I na sucho: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 9 godzin temu, barszczo napisał: Żadnych dziurków nie będzie, za to linek od groma z IFF włącznie. Super. Mam nadzieję że masz foty mocowań. Podglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi