M.A.V. Napisano 3 Października 2025 Napisano 3 Października 2025 W dniu 5.08.2025 o 08:29, Szydercza Gała napisał: Łajba cÓT... 41 minut temu, donalyah00 napisał: Brown Alert! I repeat: Brown Alert! panie kapitanie ! melduje wystąpienie incydentu kałowego Cytuj
socjo1 Napisano 7 Października 2025 Autor Napisano 7 Października 2025 Coś dla podwodniaków @M.A.V. (brytyjski): https://imgur.com/rkBriAohttps://imgur.com/rkBriAo I czerwiec 1944, okolice inwazji. Trałowce kanadyjskie: I dwa desantowce: Filmy (bardzo zajmujące, łącznie 15!) , z których zrobiłem zrzuty można znaleźć tutaj: https://archives.nfb.ca/clipbin/shared/95f246fa696144268cac4946ee640b8c/ 1 Cytuj
socjo1 Napisano 9 Października 2025 Autor Napisano 9 Października 2025 USS Sant Louis, lato 1943 r. Tulagi na Wyspach Salomona. Nie jest to co prawda rozpaczliwiec- zardzewialec, ale dzięki świetnej jakości zdjęciu można wyłowić wiele ciekawych detali i smaczków. Ładnie widać na przykład różnice kolorystyki teoretycznie jednokolorowych powierzchni - burt, kadłuba. Oryginalnego zdjęcie jest ZNACZNIE większe i lepsze, można je znaleźć tutaj: Cruiser Photo Index CL-49 USS ST. LOUIS - Navsource - Photographic History of the U.S. Navy Pozwolę sobie też wkleić zdjęcia podłączone przez @chudyhunter w jego wątku dot. budowy USS Momsen: Pozdrawiam! 1 Cytuj
ManiekB Napisano 11 Października 2025 Napisano 11 Października 2025 Tu parę zdjęć z pokładów US Ships (głównie z armatami Mk45). 1 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 22 Października 2025 Napisano 22 Października 2025 trochę z innej beczki.... była jednostka Kriegsmarine , wybudowana w Świnoujściu i od 1942 służąca jako KFK 185 , po wojnie jako cywilny Wilhelm Peter w zasadzie do XXI w: 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 2 Lipca Napisano 2 Lipca trochę zakazane sowieckie klimaty ale sobie pomyślałem że może będziesz @Szydercza Gała miał dobrą inspirację do wyklepania "sfatygowanego" PILOTA od @Rafly 1 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 2 Lipca Napisano 2 Lipca Mam już na niego pomysł, ale dobre foteczki sie nigdy nie zmarnują Cytuj
M.A.V. Napisano 4 Lipca Napisano 4 Lipca W dniu 3.07.2026 o 01:00, Szydercza Gała napisał: .....dobre foteczki sie nigdy nie zmarnują..... to jeszcze coś speszjal for JU piękne ożebrowanie : a tu klasyczny remont "po rusku" - nadbudówka full nówka a reszta przydziałowej farby zhandlowana za wUTke 1 Cytuj
flynavy Napisano 4 Lipca Napisano 4 Lipca Muszę się wtrącić. Jako że w branży stoczniowej siedzę 31 lat, i cieszę się jak armator odmalowuję swoją łajbę w pełnym zakresie (odbija się to na mojej nagrodzie :)) to z przykrością muszę zauważyć że nie tylko ruscy oszczędzają. Nasi zachodni sąsiedzi często kadłub wymalują w sposób zadawalający, natomiast reszta powyżej dramat, ociekająca rdza, Oczywiście możemy przyjąć że zrobi to załoga po wyjściu ze stoczni, ale przy kolejnych redukcjach w załogach, rosnącej mocy różnych organizacji dbających o załogantów, nie ma czasu ani chęci aby to zrobić w trakcie rejsu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi