WPR Napisano 12 Września 2023 Share Napisano 12 Września 2023 Pewnie było ze 100 razy. Wiem, że nic nie wiem. To to: ? Archiwum własne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Września 2023 Share Napisano 16 Września 2023 Ten z MWP to na pewno frontowy z 1 BPanc, czy ten z wrzuconego zdjęcia z Sielc nad Oką to nie wiem. Zauważ że ma późniejsze koła - ale te te bywały w 34-kach często wymieniane, zdarzały się wozy z kilkoma różnymi kołami (zdjęcia z pod Studzienek choćby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Września 2023 Autor Share Napisano 18 Września 2023 Jadę z pudełka, te zestawowe kołą nie są chyba historycznie niepoprawne. Nie wiem za to co z osłoną KM powinna być ta odlewana kopułka czy nie musi? W dragonie nie ma. Mam jakąś do zaadoptowania z jakiegoś starego zestawu (chyba zwezdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Września 2023 Share Napisano 18 Września 2023 Koła są poprawne dla fabryki 112. Co do kopułki jarzma KM, to pierwsze Teciaki jej nie miały, ale Twój model powinien ją mieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Września 2023 Share Napisano 19 Września 2023 17 godzin temu, PiterATS napisał: Koła są poprawne dla fabryki 112. Co do kopułki jarzma KM, to pierwsze Teciaki jej nie miały, ale Twój model powinien ją mieć Zgadza się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 5 Października 2023 Autor Share Napisano 5 Października 2023 Dzięki za podpowiedzi. Tak to teraz wygląda: Z odpadów można zbudować prawie kompletną wieżę spawaną. Samych górnych włazów jest chyba 6 sztuk.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Już prawie czterech pancernych widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 17 Października 2023 Autor Share Napisano 17 Października 2023 W dniu 6.10.2023 o 06:37, robertmodelarz napisał: Już prawie czterech pancernych widać. Będzie tylko kierowca jak wszystko dobrze pójdzie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Października 2023 Share Napisano 17 Października 2023 ładne, ładne, ale łączenie wieży będziesz jeszcze spawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 9 godzin temu, TAW napisał: ładne, ładne, ale łączenie wieży będziesz jeszcze spawał? Masz na myśli to: Prawdę mówiąc nie myślałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Tak, właśnie o to mi chodziło. Na modelu wygląda to na linie wklęsłą, a na zdjęciach prawdziwych pojazdów z Twojego pierwszego postu jest tam wypukłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 (edytowane) 16 godzin temu, TAW napisał: ładne, ładne, ale łączenie wieży będziesz jeszcze spawał? Tyle że to nie jest spaw, tylko ślad technologiczny po łączeniu połówek form odlewniczych wieży. Nie może to więc mieć faktury spawu i w sumie to co jest w pudełku jest akceptowalne- ja tam widzę jakąś wypukłość. Edytowane 18 Października 2023 przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 A ja właśnie widzę, że jest tam zapadnięcie na samym łączeniu, ale jak tam jest naprawdę to nie wiem bo zdjęcia czasem zakłamują głębię. W razie czego można by to uzupełnić pręcikiem wyciągniętym z ramki i trochę zmaltretować przy użyciu cienkiego kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 To faktycznie chyba jest ślad technologiczny z łączenia połówek a nie spaw. Ale ten ślad jest chyba wypukły a u ciebie na modelu jest wklęsły mam wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 (edytowane) 43 minuty temu, patrykd napisał: To faktycznie chyba jest ślad technologiczny z łączenia połówek a nie spaw. Ale ten ślad jest chyba wypukły a u ciebie na modelu jest wklęsły mam wrażenie. Ta wieża jest odlewana. To łączenie form, żeby można było zamknąć pudło i wlać płynna stal. Edytowane 18 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Racja, że to nie jest spaw i tutaj trochę nieopacznie użyłem tego sformułowania bo w sumie nie wiedziałem jak to określić w technice wykonania co mogło wprowadzić Was w błąd - mea culpa . Też robiłem T-34 i wiem, że ta "linia technologiczna" nie powinna jak spaw wyglądać, ale jednak powinna być wypukła co potwierdzają zdjęcia tej wersji wieży. Oczywiście można by zostawić jak jest bo każdy robi swój model jak uważa, ale jednak zostało tu zrobione trochę dobrej pracy dodatkowej względem zestawu wyjściowego i myślę, że warto byłoby dopieścić również ten element, który na każdym zdjęciu wydaje mi się wklęsły i prawdopodobnie będzie się tam zbierał wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 Może zdjęcie tego nie oddaje. To co dał producent to uskok, który jest akurat za załamaniem płaszczyzny i światło z góry robi tam cień. Moje pierwsze odczucie było, że jak na moje ambicje to jest ok. Ale teraz to już chyba muszę coś dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Pamiętaj, że nic nie musisz ale wszystko możesz. Ty widzisz lepiej jak to wygląda w rzeczywistości i podejmujesz decyzję bo to Twój model. Nic na siłę jeśli nie ma potrzeby. Porównaj swoją wieżę ze zdjęciami i oceń sam czy trzeba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 1 minutę temu, TAW napisał: Porównaj swoją wieżę ze zdjęciami i oceń sam czy trzeba czy nie. Dokładnie tak. Parę fotek z bliska - to pojazd z 1942 roku - tak piszą. Może te fotki pomogą. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 Dzień dobry, Podkłady i czołgista. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Malowałbym. Edytowane 26 Października 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 W dniu 26.10.2023 o 13:31, Konrad-Ciba napisał: Malowałbym. Zgadza się, niebawem zrujnuje go moim malowaniem. Tymczasem pierwowzór w nowym środowisku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 Stan na 03.11.2023 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 To nie lepiej olejami działać po malowaniu bazowym ?, i te wystające elementy lepiej rozjaśniać jak np ta kopuła na środku wieży galanto, dziwne to trochę z tym zielonawym olejem ale może masz plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi