Skocz do zawartości

3D Polish Wings - modele drukowane

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, barszczo napisał:

Dramat, poza JEDNĄ poprawką, reszta baboli poraża. Taki polski Trumpeter...

Na pewno chętni się znajdą i projekt się wypłaci. Niestety 😞 

Edytowane przez Qz9
  • Like 1

• 2 months later...

I znowu to samo...wiem marudzę. co ma wspólnego z Breguetem to co widać na rysunkach projektu poza kształtem? 

Jaka blacha falista?

Na stronie muz lotu jest cały katalog czesci, mozna bez problemu zrobić takiego że poleci 😉

Członkowie ekipy jugosłowiańskiej kpr. Rubcic i Mitec w samolocie Breguet XIX. (nazwiska odczytywane z pisowni odręcznej autora fotografii)..jpg

• Like 1
  • Thanks 1

22 minuty temu, Qz9 napisał:

I znowu to samo...wiem marudzę. co ma wspólnego z Breguetem to co widać na rysunkach projektu poza kształtem? 

Jaka blacha falista?

Na stronie muz lotu jest cały katalog czesci, mozna bez problemu zrobić takiego że poleci 😉

Członkowie ekipy jugosłowiańskiej kpr. Rubcic i Mitec w samolocie Breguet XIX. (nazwiska odczytywane z pisowni odręcznej autora fotografii)..jpg

Czym on był pokryty? Duralowymi listewkami?

Napisano (edytowane)

Blacha duralowa z przetłoczeniami które pozwalały  się zaginać na wypukłościach. Trochę coś w stylu bigowania papieru w modelach kartonowych. Płytkie rowki „U”

A cale pokrycie w postaci paneli mocowanych do szkieletu na narożnikach były charakterystyczne zamki z okrągłą podkładką widoczne na zdjęciach i opisane w instrukcji.

Edytowane przez Qz9
  • Like 1

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, BRAVO112 napisał:

"bigowania"czyli zaginania...

Wytłaczania  rowka, żeby potem zrobić co się z tym chce 😉

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bigowanie

chociaż pewnie tłoczenie takich rowków równolegle w arkuszu materiału ma swoją  nazwę.

Taka dziwaczna konstrukcja ze spinaniem pasów poszycia od spodu. W sumie Wymysł miał rację jak pisał, że z duralowych kistewek robiony 😉

65d.jpg

Edytowane przez Qz9

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
W dniu 26.10.2025 o 20:09, Cypis napisał:

co w planach ?

Ja myślę, że można śmiało odpowiedzieć: WSZYSTKO :mrgreen:

• Haha 2

Na szmatopłatach się nie znam ale przypomina Bregueta,a nieścisłości idzie samemu poprawić,wiem bo w połowie przerabiałem P24G 1/32 tego autora,sedno to czy chcemy mieć model na którego nie ma alternatywy,czy wolimy popitolić o doopie Maryny i na tym poprzestać.

33 minuty temu, Jaro napisał:

Na szmatopłatach się nie znam ale przypomina Bregueta,a nieścisłości idzie samemu poprawić,wiem bo w połowie przerabiałem P24G 1/32 tego autora,sedno to czy chcemy mieć model na którego nie ma alternatywy,czy wolimy popitolić o doopie Maryny i na tym poprzestać.

Napisałeś słowo klucz - przypomina. Nawet jeśli bardzo chcemy mieć jakiś model, nie oznacza to że mamy wychwalać pół, a nawet ćwierćprodukty. Bo nie ma alternatywy :nienie:.

• Like 1

Zgadza się,ale sednem dla mnie jest właśnie alternatywa,a w zasadzie jej brak,temat pasuje biorę,nie olewam i nie strzępie języka,bo po co,szkoda czasu i nerwów.Facet robi to co robi i nikogo nie zmusza czy nie namawia do zakupów,ja biorę od razu poprawkę żę sprawa ciężka i będzie tylko bazą,paru wezmie i coś zrobi,reszty nikt nie zmusza do chwalenia (do wylewania pomyj sami się znajdują) .Podejrzewam swoja drogą że więcej kupuje niż się do tego publicznie przyznaje...właśnie z powodu napinki i malkontenctwa w kierunku autora.

• Like 1

13 minut temu, Jaro napisał:

sednem dla mnie

Tyle, że forum jest nie tylko dla Ciebie, a inni mogą mieć inne sedna.

14 minut temu, Jaro napisał:

Podejrzewam swoja drogą że więcej kupuje niż się do tego publicznie przyznaje

Ja też i pewnie dlatego dla autora nie ma znaczenia, czy zrobi poprawny, czy nie. A nie przepraszam, byle jaki robi się szybciej, czyli ma znaczenie.

16 minut temu, Jaro napisał:

właśnie z powodu napinki i malkontenctwa w kierunku autora.

Niezasłużonych?

Forum jest po to między innymi żeby się dzielić opiniami. Jeden to nazwie "napinka i malkontenctwo" a inny "cenną przed zakupową informacją". Dobry model sam się obroni, złego nie obroni nawet zakaz pisania o nim. 

• Like 1

W zasadzie masz rację ale po jakie licho wycieczka w stronę autora,nie wiesz czy jest tak jak piszesz czy robi to z premedytacją czy może tak jak umie,właśnie z tego powodu nazwałem to jak nazwałem a nie "dobrą radą".

15 minut temu, Jaro napisał:

W zasadzie masz rację ale po jakie licho wycieczka w stronę autora,nie wiesz czy jest tak jak piszesz czy robi to z premedytacją czy może tak jak umie,właśnie z tego powodu nazwałem to jak nazwałem a nie "dobrą radą".

Wycieczki, jak to nazwałeś, w stronę autora są nie tylko po to aby pokazać, że model jest  podobny do oryginału ale np. także aby ostrzec innych, którzy nabyli lub nabędą zestawy tego autora przed niezastygniętą żywicą zamkniętą w technologicznym kesonie, która rozpuszcza i wygina model...

13 minut temu, Jaro napisał:

po jakie licho wycieczka w stronę autora,nie wiesz czy jest tak jak piszesz czy robi to z premedytacją czy może tak jak umie

Przeczytaj ten wątek od początku.

Przy czym nie twierdzę, że autor nie ma prawa ani nie umieć, ani robić bądź jak z premedytacją. Nie twierdzę też, że ludzie nie mają prawa kupować szajsu. Twierdzę, że widząc szajs ludzie mają prawo wyrazić swoje zdanie, a czytając podejście autora szajsu mają prawo mieć z tego bekę. Gdyby autor nie chciał robić szajsu to by słuchał krytyki zamiast opowiadać, że jemu tak pasuje. Ergo, byle jak jest dla niego lepiej.

• Like 1

Jednemu się trafi tak innemu nie,nie rób z tego precedensu,trafiłeś lipa,fakt,ja nie trafiłem,ale poematów pochwalnych też nie wygłaszam z tego powodu.

2 minuty temu, TM48 napisał:

Przeczytaj ten wątek od początku.

Przy czym nie twierdzę, że autor nie ma prawa ani nie umieć, ani robić bądź jak z premedytacją. Nie twierdzę też, że ludzie nie mają prawa kupować szajsu. Twierdzę, że widząc szajs ludzie mają prawo wyrazić swoje zdanie, a czytając podejście autora szajsu mają prawo mieć z tego bekę. Gdyby autor nie chciał robić szajsu to by słuchał krytyki zamiast opowiadać, że jemu tak pasuje. Ergo, byle jak jest dla niego lepiej.

Nie twierdzisz tego,tamtego ale to ze można mieć bekę z gościa bo was nie chce słuchać już tak,sorry słabe,jak pisałem nie pasuje mi nie kupuje olewam i tyle. Po co od razu gównoburza?