kozborn Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 (edytowane) Czołem, dawno mnie tu nie było. Pewnie nikt nie pamięta, że jakieś półtora roku temu przeprowadzałem się (ostatni ukończony tu model to Gladiator), dlatego nastąpiła długa przerwa związana z logistyką i urządzaniem się na nowym miejscu... Nawet nie sądziłem, że to będzie DZIŚ, ale akurat porządkowałem parę rzeczy na strychu - który nadal nie jest jeszcze w pełni funkcjonalną pracownią. Od kilku tygodniu czułem ZEW, że trzeba powrócić do ukochanej pasji. Na próbę odkręciłem kilka farb, klejów, rozcieńczalników... wraz z aromatem wróciły bardzo żywe wspomnienia i równie silne emocje. No i jestem tu, wracam! Widzicie z czym. Kilkoro pamiętających moje wcześniejsze dokonania radziło mi przesiadkę na 1:48, więc uległem presji. Na razie bez zadęcia. Będzie model z pudła. Zapraszam do śledzenia, komentowania, będę wdzięczny za wszelkie porady! Malowanie: Wnętrze pudełka: Na początek, żeby nie przeholować i żeby moje ręce i oczy nie przeżyły szoku po 18 miesiącach przerwy od modeli, zdecydowałem się na delikatny czarny preshading wnętrza kadłuba + doklejenie dwóch elementów wewnętrznego ożebrowania kokpitu. Na to klasyka ówczesnych wnętrz, czyli RLM02 od AK RC. Na dzisiaj tyle. Jestem potwornie zmęczony. UF! Edytowane 22 Października 2023 przez kozborn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 3 minuty temu, kozborn napisał: Kilkoro pamiętających moje wcześniejsze dokonania radziło mi przesiadkę na 1:48, więc uległem presji. I bardzo dobrze, spoglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 10 minut temu, kozborn napisał: więc uległem presji. Buuuu!!!!! Zdrajca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 5 minut temu, Xmen napisał: Buuuu!!!!! Zdrajca. Starzejący się zdrajca. Pozwólmy oczom odpocząć przy większej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Już się odnalazłem. Skoro dysponujesz nowym lokum to jedyną słuszną koncepcją jest porzucenie świata krasnali. Trzeba się szanować, masz pewnie koło trzydziestki więc wszystkie układy i narządy już ledwo dyszą - wzrok, nerwy, koordynacja nie stanowią wyjątku. Choć niedawno ktoś kleił tu jakieś 109-tki i nie mój to specjalnie temat, ale - po dawnej znajomości - poprzyglądam się. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 45 minut temu, zaruk napisał: masz pewnie koło trzydziestki Bliżej mi do czterdziestki trojki. Zapraszam do śledzenia, aczkolwiek mam trochę jeżdżenia w tym tygodniu i pewnie wpadnie coś koło środy nad czym pracujesz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 7 godzin temu, kozborn napisał: Na to klasyka ówczesnych wnętrz, czyli RLM02 od AK RC. "Klasyka ówczesnych wnętrz" rozkłada się po 50% na kolory 02 i 66 ale przy tej ilości błędów w modelu Eduarda nawet jakbyś nie trafił to nic się nie stanie.... Ważne żebyś miał fajną zabawę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Października 2023 Autor Share Napisano 23 Października 2023 6 godzin temu, RogerM napisał: Ważne żebyś miał fajną zabawę. Dokładnie to zamierzam. Po długiej przerwie traumy są niewskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 8 godzin temu, kozborn napisał: nad czym pracujesz teraz? Niewykluczone, że to projekt, który jeszcze możesz pamiętać ;), dość powoli to idzie. Od czasu do czasu wrzucam jakieś aktualizacje, niedługo pewnie będzie następna. Gdybyś chciał zerknąć, to poniżej link: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Października 2023 Autor Share Napisano 23 Października 2023 12 godzin temu, zaruk napisał: dość powoli to idzie. Gdybyś chciał zerknąć Koniec wieńczy dzieło... Chciałem i nawet narozdawałem kciuków już. Piękna robota, co tu dużo gadać... Z nie rozważałeś po prostu malowania tego drewnianego wzoru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 Malowałem dwa poprzednie. Nie mam do tego ręki i sądzę, że kalki lepiej udają sklejkę. Zresztą, chciałem spróbować. Zobaczymy co wyjdzie na koniec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Października 2023 Autor Share Napisano 23 Października 2023 8 minut temu, zaruk napisał: Malowałem dwa poprzednie. Nie mam do tego ręki i sądzę, że kalki lepiej udają sklejkę. Zresztą, chciałem spróbować. Zobaczymy co wyjdzie na koniec. Pozdrawiam. Będzie pięknie, jesteś znakomitym modelarzem. Również pozdrawiam, może jutro coś wrzucę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 Z 1/48 jest spoko do momentu gdy zaczyna ci brakować miejsca na modele. Potem myślisz żeby wrócić do 1/72 tylko dlaczego do cholery to wszystko jest takie male 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Października 2023 Autor Share Napisano 27 Października 2023 (edytowane) Mała aktualizacja. Wczoraj zabrałem się powolutku za konstrukcję kokpitu. Jeszcze bez fotela pilota i bez tablicy przyrządów, za to prawdopodobnie zabiorę się dziś. W przypadku pedałów steru postanowiłem pójść w wariant z elementami fototrawionymi. Po dołożeniu tablicy przyrządów całość prezentowała się tak Edytowane 27 Października 2023 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Października 2023 Autor Share Napisano 27 Października 2023 A tutaj całość po położeniu farby na czarny podkład Dziś w planach fotel z pasami i tablica przyrządów. W weekend pewnie jakieś brudzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Października 2023 Autor Share Napisano 27 Października 2023 Miałem dziś chwilkę, więc jeszcze pobawiłem się zawczasu tablicą przyrządów, oto efekty: Po tak długiej przerwie zabawa z mocowaniem dźwigienek (nie mam na myśli tej ogromniastej wajchy a raczej dwa maleństwa - czerwone i czarne - w kształcie litery T) przyprawiła mnie o ból oczu i głowy. Nie mogę uwierzyć, że stosunkowo niedawno robiłem to samo w 1:72, Wiek średni ssie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 Ty przynajmniej je przymocowałeś, ja ich w ogóle nie widzę. Pocieszam się, że jest jeszcze 1/32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Października 2023 Autor Share Napisano 27 Października 2023 @zarukCzarna jest pionowo, czerwona poziomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 (edytowane) Całe ustrojstwo od tlenu po prawej stronie, łącznie z obudową, przemaluj na srebrno : Edytowane 27 Października 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Października 2023 Autor Share Napisano 27 Października 2023 3 godziny temu, barszczo napisał: Całe ustrojstwo od tlenu po prawej stronie, łącznie z obudową, przemaluj na srebrno Dzięki! Planowałem dać tam srebrny chipping ale faktycznie całe w srebrze będzie wyglądać lepiej. Dziś skończyłem zabawę z fotelem i pasami, kokpit lekko pociagnalem tu i ówdzie panel linerem i wsio. Zdjęcia jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 Poniżej załączam zdjątka zrobionego fotela Tutaj zmontowana dotychczasowa całość. Lekko posrebrzyłem aparaturę tlenową za namową @barszczo, dizęki! Plus leciutki chipping tu i tam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 Bardzo fajnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 1 godzinę temu, barszczo napisał: Bardzo fajnie . Dzięki! Dziś prawdopodobnie zabiorę się za instrumentarium doczepiane na ścianach kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Taka mała uwaga, mam nadzieję, że na tyle mała, że nie zepsuje Ci zabawy Drążek sterowy powinien być w kilku kolorach - góra raczej czarna (lub goły metal), rękojeść czarna lub taka bakelitowa (brązowoczerwona), dół 02 lub 66 a osłona była z materiału (skóra?), generalnie jasna więc jest pole do poprawek... Najlepiej poszukaj zdjęć kabiny w necie. Edytowane 28 Października 2023 przez RogerM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 12 minut temu, RogerM napisał: Taka mała uwaga, mam nadzieję, że na tyle mała, że nie zepsuje Ci zabawy Dzięki @RogerMspoko, nie popsujesz zabawy, bo zabawy z drążkiem jeszcze nie skończyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi