skarczu Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 Aby się oderwać trochę od Mi-2 zabieram się za model Bayraktara. Po otwarciu pudełka przeraziłem się - niektóre części są naprawdę mikroskopijne. Model będzie w polskim malowaniu. Do modelu dokupiłem dedykowane blaszki ale nie wiem czy coś będę wykorzystywał - jak patrzę na zdjęcia, to w polskiej wersji nie ma większości anten. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Robiłem ten model i bardzo miło go wspominam. Bezproblemowy i wdzięczny do pracy. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 W tym modelu blaszki istotnie są umiarkowanie przydatne. Większym kłopotem są zaś podwieszenia. Więcej na ten temat (w tym jakieśtam rozwiązanie problemu) znajdziesz w artykule opisującym budowę tego zestawu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Czy jest do tego waloryzacja w postaci figurki "zwłoki Putina"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Popatrzę z przyjemnością, ciekawe jak to się będzie składało. Mam z tej firmy Curtissa 75 w skali 1:48 i w ramkach wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Chętnie popatrzę - mam go, ale w 48. Przy okazji zapytam czy ma ktoś fotkę otwartej wnęki z gniazdami zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 7 godzin temu, socjo1 napisał: Robiłem ten model i bardzo miło go wspominam. Bezproblemowy i wdzięczny do pracy. Powodzenia! Socjo1 - ty mnie zainspirowałeś tym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 7 godzin temu, KFS-miniatures napisał: W tym modelu blaszki istotnie są umiarkowanie przydatne. Większym kłopotem są zaś podwieszenia. Więcej na ten temat (w tym jakieśtam rozwiązanie problemu) znajdziesz w artykule opisującym budowę tego zestawu Nie ukrywam, że podglądałem twój warsztat - wyszedł tobie bardzo fajny model. Co do uzbrojenia to na ten moment nie wiem co zrobić. W internecie znalazłem informację, że Polska zakupiła rakiety MAM-C. A na dostępnych zdjęciach są podwieszone obie wersje czyli MAM-C i MAM-L. Czy to tylko fotografia z targów/prezentacji która pokazuje możliwości tego drona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 39 minut temu, skarczu napisał: Nie ukrywam, że podglądałem twój warsztat - wyszedł tobie bardzo fajny model. Nie mój i nie mnie 39 minut temu, skarczu napisał: W internecie znalazłem informację, że Polska zakupiła rakiety MAM-C. ..masz najwyraźniej piracki internet..:> https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/bezzalogowce-bayraktar-tb2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 46 minut temu, KFS-miniatures napisał: ..masz najwyraźniej piracki internet..:> https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/bezzalogowce-bayraktar-tb2 Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 Pierwsze ciachy Śmigiełko musi się kręcić. Więc w silnik wkleiłem pręcik 0.5mm a w śmigle nawierciłem otwór. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Listopada 2023 Autor Share Napisano 12 Listopada 2023 Przykleiłem górną pokrywę silnika - na łączeniach z tyłu powstał schodek - musiałem coś źle spasować Z uwagi na to, że linie podziału są bardzo delikatne, pogłębiłem i nity w pobliżu silnika. Bałem się, że po szpachlowaniu i szlifowaniu nie będzie po nich śladu. Następnie szpachla i szifowanko 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Akurat zakupiłem go w 48, jako odskocznię od "bardziej skomplikowanych" konstrukcji, z przyjemności będę podglądać;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 Wnętrze i tył silnika pomalowane Model dostał też ogon. Dociążyłem ołowiem 1,1 grama. Połówki gotowe do sklejenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Kadłub jest sklejony i oszlifowany. Usunąłem skrzydełka, które nie są potrzebne dla polskiej wersji. Wcześniej jednak obrysowałem je igłą w oprawce sugerując się warsztatem Łukasza Kulfana. Przykleiłem też skrzydła - musiałem coś wcześniej źle obrobić lub jest to błąd modelu, ponieważ w jednym skrzydle u dołu na łączeniu z kadłubem powstała szpara. Trochę szpachli i szlifowania i po kłopocie. Pierwszy raz naciąłem lotki i stery kierunku czeską żyletką - na ten moment szczelina wydaje mi się trochę zbyt szeroka - zobaczę jaki efekt będzie po malowaniu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 9 Stycznia Autor Share Napisano 9 Stycznia Model gotowy do podkładu. Dodałem anteny na skrzydłach z igieł, odgromniki z włosia od szczoteczki do zębów. Trochę biżuterii Mam jednak zagwozdkę jeżeli chodzi o anteny pod spodem. W instrukcji od dedykowanej blaszki jest ich kilka. Wydaje mi się jednak, że powinienem użyć tylko PE5 + PE6. Poza nią na zdjęciach naszych Bayraktarów nic więcej nie widać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia zgadza się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Dzięki za zdjęcia - nie znałem ich. Z tego co widzę, to umiejscowienie i typ anten są różne. W moim modelu jest tak jak na zdjęciu od @astarott. Natomiast na zdjęciach od @zenek_65 przybyło anten na spodzie i ogonie, zniknęła na górze kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Podkład położony. W trakcie malowania odstrzeliły cztery odgromniki . Ale już poprawione. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego Maziaje... Pomalowany pomarańczową Hataka C048 Light Gull Gray. No i kalki i lakier błyszczący Hataka Mam małą zagwozdkę - kalki położone a znalazłem zdjęcie spodu, gdzie szachownice są obrócone o 90 stopni. Mam nadzieję, że to tylko dron, który był wystawiony na targach. Nie znalazłem natomiast żadnego zdjęcia spodu maszyny używanej w służbie gdzie widać szachownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Lewe skrzydło 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego 21 minut temu, zenek_65 napisał: Lewe skrzydło Dzięki, odstresowałeś mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Zrobiłem washa - bazą był gotowy produkt Ammo Mig Blue Black rozjaśniony białym olejem van Gogha. Polakierowałem satynowym bezbarwnym lakierem Hataka. Przybyło także kilka detali. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi