skarczu Napisano 10 Listopada 2023 Napisano 10 Listopada 2023 Aby się oderwać trochę od Mi-2 zabieram się za model Bayraktara. Po otwarciu pudełka przeraziłem się - niektóre części są naprawdę mikroskopijne. Model będzie w polskim malowaniu. Do modelu dokupiłem dedykowane blaszki ale nie wiem czy coś będę wykorzystywał - jak patrzę na zdjęcia, to w polskiej wersji nie ma większości anten. 4 Cytuj
socjo1 Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 Robiłem ten model i bardzo miło go wspominam. Bezproblemowy i wdzięczny do pracy. Powodzenia! 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 W tym modelu blaszki istotnie są umiarkowanie przydatne. Większym kłopotem są zaś podwieszenia. Więcej na ten temat (w tym jakieśtam rozwiązanie problemu) znajdziesz w artykule opisującym budowę tego zestawu 1 Cytuj
kozborn Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 Czy jest do tego waloryzacja w postaci figurki "zwłoki Putina"? Cytuj
barszczo Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 Popatrzę z przyjemnością, ciekawe jak to się będzie składało. Mam z tej firmy Curtissa 75 w skali 1:48 i w ramkach wygląda rewelacyjnie. Cytuj
zenek_65 Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 Chętnie popatrzę - mam go, ale w 48. Przy okazji zapytam czy ma ktoś fotkę otwartej wnęki z gniazdami zasilania? Cytuj
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Napisano 11 Listopada 2023 7 godzin temu, socjo1 napisał: Robiłem ten model i bardzo miło go wspominam. Bezproblemowy i wdzięczny do pracy. Powodzenia! Socjo1 - ty mnie zainspirowałeś tym modelem Cytuj
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Napisano 11 Listopada 2023 7 godzin temu, KFS-miniatures napisał: W tym modelu blaszki istotnie są umiarkowanie przydatne. Większym kłopotem są zaś podwieszenia. Więcej na ten temat (w tym jakieśtam rozwiązanie problemu) znajdziesz w artykule opisującym budowę tego zestawu Nie ukrywam, że podglądałem twój warsztat - wyszedł tobie bardzo fajny model. Co do uzbrojenia to na ten moment nie wiem co zrobić. W internecie znalazłem informację, że Polska zakupiła rakiety MAM-C. A na dostępnych zdjęciach są podwieszone obie wersje czyli MAM-C i MAM-L. Czy to tylko fotografia z targów/prezentacji która pokazuje możliwości tego drona?? Cytuj
KFS-miniatures Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 39 minut temu, skarczu napisał: Nie ukrywam, że podglądałem twój warsztat - wyszedł tobie bardzo fajny model. Nie mój i nie mnie 39 minut temu, skarczu napisał: W internecie znalazłem informację, że Polska zakupiła rakiety MAM-C. ..masz najwyraźniej piracki internet..:> https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/bezzalogowce-bayraktar-tb2 1 Cytuj
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Napisano 11 Listopada 2023 46 minut temu, KFS-miniatures napisał: ..masz najwyraźniej piracki internet..:> https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/bezzalogowce-bayraktar-tb2 Dzięki za informacje Cytuj
skarczu Napisano 11 Listopada 2023 Autor Napisano 11 Listopada 2023 Pierwsze ciachy Śmigiełko musi się kręcić. Więc w silnik wkleiłem pręcik 0.5mm a w śmigle nawierciłem otwór. 6 Cytuj
skarczu Napisano 12 Listopada 2023 Autor Napisano 12 Listopada 2023 Przykleiłem górną pokrywę silnika - na łączeniach z tyłu powstał schodek - musiałem coś źle spasować Z uwagi na to, że linie podziału są bardzo delikatne, pogłębiłem i nity w pobliżu silnika. Bałem się, że po szpachlowaniu i szlifowaniu nie będzie po nich śladu. Następnie szpachla i szifowanko 4 Cytuj
Usul Napisano 16 Listopada 2023 Napisano 16 Listopada 2023 Akurat zakupiłem go w 48, jako odskocznię od "bardziej skomplikowanych" konstrukcji, z przyjemności będę podglądać;) Cytuj
skarczu Napisano 19 Listopada 2023 Autor Napisano 19 Listopada 2023 Wnętrze i tył silnika pomalowane Model dostał też ogon. Dociążyłem ołowiem 1,1 grama. Połówki gotowe do sklejenia. 2 Cytuj
skarczu Napisano 23 Listopada 2023 Autor Napisano 23 Listopada 2023 Kadłub jest sklejony i oszlifowany. Usunąłem skrzydełka, które nie są potrzebne dla polskiej wersji. Wcześniej jednak obrysowałem je igłą w oprawce sugerując się warsztatem Łukasza Kulfana. Przykleiłem też skrzydła - musiałem coś wcześniej źle obrobić lub jest to błąd modelu, ponieważ w jednym skrzydle u dołu na łączeniu z kadłubem powstała szpara. Trochę szpachli i szlifowania i po kłopocie. Pierwszy raz naciąłem lotki i stery kierunku czeską żyletką - na ten moment szczelina wydaje mi się trochę zbyt szeroka - zobaczę jaki efekt będzie po malowaniu. 4 Cytuj
skarczu Napisano 9 Stycznia 2024 Autor Napisano 9 Stycznia 2024 Model gotowy do podkładu. Dodałem anteny na skrzydłach z igieł, odgromniki z włosia od szczoteczki do zębów. Trochę biżuterii Mam jednak zagwozdkę jeżeli chodzi o anteny pod spodem. W instrukcji od dedykowanej blaszki jest ich kilka. Wydaje mi się jednak, że powinienem użyć tylko PE5 + PE6. Poza nią na zdjęciach naszych Bayraktarów nic więcej nie widać 4 Cytuj
skarczu Napisano 10 Stycznia 2024 Autor Napisano 10 Stycznia 2024 Dzięki za zdjęcia - nie znałem ich. Z tego co widzę, to umiejscowienie i typ anten są różne. W moim modelu jest tak jak na zdjęciu od @astarott. Natomiast na zdjęciach od @zenek_65 przybyło anten na spodzie i ogonie, zniknęła na górze kadłuba. Cytuj
skarczu Napisano 10 Stycznia 2024 Autor Napisano 10 Stycznia 2024 Podkład położony. W trakcie malowania odstrzeliły cztery odgromniki . Ale już poprawione. 2 Cytuj
skarczu Napisano 18 Lutego 2024 Autor Napisano 18 Lutego 2024 Maziaje... Pomalowany pomarańczową Hataka C048 Light Gull Gray. No i kalki i lakier błyszczący Hataka Mam małą zagwozdkę - kalki położone a znalazłem zdjęcie spodu, gdzie szachownice są obrócone o 90 stopni. Mam nadzieję, że to tylko dron, który był wystawiony na targach. Nie znalazłem natomiast żadnego zdjęcia spodu maszyny używanej w służbie gdzie widać szachownice. Cytuj
skarczu Napisano 19 Lutego 2024 Autor Napisano 19 Lutego 2024 21 minut temu, zenek_65 napisał: Lewe skrzydło Dzięki, odstresowałeś mnie 1 Cytuj
skarczu Napisano 10 Marca 2024 Autor Napisano 10 Marca 2024 Zrobiłem washa - bazą był gotowy produkt Ammo Mig Blue Black rozjaśniony białym olejem van Gogha. Polakierowałem satynowym bezbarwnym lakierem Hataka. Przybyło także kilka detali. 5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi