LuckyStrike Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2 godziny temu, Lipa napisał: Obstawiam, że to Wasserbombenwerfer C/35 http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_ASW_Wasserbombenwerfer_pic.jpg Dzięki za podpowiedź i zdjęcie. Czy masz moze taki element też w swoim z-30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia 3 godziny temu, Lipa napisał: Obstawiam, że to Wasserbombenwerfer C/35 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Godzinę temu, LuckyStrike napisał: Dzięki za podpowiedź i zdjęcie. Czy masz moze taki element też w swoim z-30? 4 sztuki, po dwie na burtę. Dokładnie jak w instrukcji trumpka. Posklejane jak tutaj https://www.mojehobby.pl/products/WW-II-German-Depth-Charge-Thrower-with-Depth-Charge.html Wyrzutnia i dwa stojaki na ładunki. Skleiłem 3 elementy razem i malowałem osobno. To tylko moje przypuszczenia ale wyrzutniki na Zetkach prawdopodobnie jezdziły po torowisku podobnie jak wózki z minami morskimi. Innego wytłumaczenia dla takiego umiejscowienia i kolidowania z ewentualnym minowaniem nie znajduję. Na mniejszych jednostkach tak jak na zdjęciu przykręcone do pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia 1 minutę temu, Lipa napisał: 4 sztuki, po dwie na burtę. Dokładnie jak w instrukcji trumpka. Posklejane jak tutaj https://www.mojehobby.pl/products/WW-II-German-Depth-Charge-Thrower-with-Depth-Charge.html Wyrzutnia i dwa stojaki na ładunki. Skleiłem 3 elementy razem i malowałem osobno. To tylko moje przypuszczenia ale wyrzutniki na Zetkach prawdopodobnie jezdziły po torowisku podobnie jak wózki z minami morskimi. Innego wytłumaczenia dla takiego umiejscowienia i kolidowania z ewentualnym minowaniem nie znajduję. Na mniejszych jednostkach tak jak na zdjęciu przykręcone do pokładu. A wrzuciłbyś jeszcze fotkę tego elementu ze swojej zetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Mówiłem, że nie ma się na czym wzorować.. Ała moje oczy. Masakra ten model jest. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia W tzw. międzyczasie rozpoczynam weathering. Obecnie pracuję nad kadłubem, będzie jeszcze biedronka, obicia, inne ślady eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia W razie jakichś uwag co do tego koloru spodu kadłuba to piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Przyszła w paczkomacie chemia czyli można brudzić i tyrać boki dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 18 Sierpnia Autor Share Napisano 18 Sierpnia Na różnych modelach okrętów widziałem jak robi się zaglonienie w okolicach linii wodnej w różnych miejscach stąd pytanie jak lepiej na samej linii, pod czy nad? Czy we wszystkich tych trzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Najlepiej to się wzorować na zdjęciach. Zaczynasz od kamienia z czajnika a na to nakładasz potem glony. Kolejność: jasne ->średnie ->ciemne. Masz kilka przykładów z google. Zależnie gdzie i jak taka łódka służyła stopień obrastania był inny. U-booty były pokrywane specjalną farba antyporostową, która wytrzymywała... do 2 tygodni. Potem rosło i lepiło się wszystko. Teraz wyobraz sobie okręt malowany zwykłą farbOM. Wybierz sobie jakiś i działaj. Edytowane 19 Sierpnia przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia 3 godziny temu, Lipa napisał: Najlepiej to się wzorować na zdjęciach. Zaczynasz od kamienia z czajnika a na to nakładasz potem glony. Kolejność: jasne ->średnie ->ciemne. Masz kilka przykładów z google. Zależnie gdzie i jak taka łódka służyła stopień obrastania był inny. U-booty były pokrywane specjalną farba antyporostową, która wytrzymywała... do 2 tygodni. Potem rosło i lepiło się wszystko. Teraz wyobraz sobie okręt malowany zwykłą farbOM. Wybierz sobie jakiś i działaj. Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia 3 godziny temu, Lipa napisał: Najlepiej to się wzorować na zdjęciach. Zaczynasz od kamienia z czajnika a na to nakładasz potem glony. Kolejność: jasne ->średnie ->ciemne. Masz kilka przykładów z google. Zależnie gdzie i jak taka łódka służyła stopień obrastania był inny. U-booty były pokrywane specjalną farba antyporostową, która wytrzymywała... do 2 tygodni. Potem rosło i lepiło się wszystko. Teraz wyobraz sobie okręt malowany zwykłą farbOM. Wybierz sobie jakiś i działaj. Rozumiem, że ta biała warstwa to kamień ale też jakiś depozyt soli morskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Troszke posiedziałem przy tym zaglonieniu i coś takiego mi wyszło. Z grubsza ciemna zieleń produktem od AK Slimy Grime Dark. Zdjęcia są jakie są ale na ten moment mam jedynie bardzo kiepskiej jakości aparat w kiepskim telefonie. Nic lepszego nie wyczaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia jak na moje oko to za ostre przejście z kadłubem ale to rozumiem jest początek, tam jest cala gama koloru od ciemnej do ciemnej zieleni szaro biała sól, berze i czerwienie odpryskowe etc sugeruje kredki łatwo próbować i potem zmywać i znowu próbować i tak do zadowalającego efektu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia A możesz polecić jakieś konkretne produkty? W sensie firme i kolor kredek pod ta zieleń glonow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia W dniu 19.08.2024 o 07:42, LuckyStrike napisał: Rozumiem, że ta biała warstwa to kamień ale też jakiś depozyt soli morskiej? Wszystko. Na kadłubie prócz wszelakich osadów żyje i umiera sobie fauna i flora. Jakieś drobne skorupiaki oraz ich truchła, do których przyczepiają się następne. Wszystko obrastane na bieżąco różnymi gatunkami glonów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia Nic lepszego na ten moment nie jestem w stanie z siebie wydobyć jezeli chodzi o malowanie i brudzenie kadluba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Glon rośnie na całej powierzchni dna, nie tylko przy linii wodnej. Dopaćkaj z gOMPki, reszta zachowawczo, ale może być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia 1 godzinę temu, LuckyStrike napisał: Nic lepszego na ten moment nie jestem w stanie z siebie wydobyć jezeli chodzi o malowanie i brudzenie kadluba... Wygląda całkiem ok. Dodaj jeszcze niewielkie ilości zielonego niżej jak na zdjęciu USS Texas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września Jakieś elementy nadbudowy już powstają i przede mną drobniutki element drewniany pokładu górnego który muszę przykleić do elementu plastikowego. Szanowni polecają jakiś konkretny klej do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Dobrze przesacz sidoluksem albo mocno rozrzedzonym lakierem, kiedy bedzie mokre, zdejmij ten klej od przylepca. Daj temu wyschnac, a potem przyklej wikolem czy innym PVA do plastiku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: ...kiedy bedzie mokre, zdejmij ten klej od przylepca... nie kleisz drewienek na ten klej samoprzylepny który jest na nich dawany produkcyjnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Weź przestań Zbychu, raz że ten klej jest do dupy, a dwa że stanowi 50% grubości tej naklejki. Trzeba rwać i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 19 Września Autor Share Napisano 19 Września Jak to mowia psy szczekaja, karawana jedzie dalej. Kolejne części nadbudówki za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Nie zadawaj pytań jeżeli nie chcesz odpowiedzi. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi