DerPanzersoldat95 Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Ziomkowie, a te potocznie zwane "cienie do oczów"(chyba tak się pisze), z Tamiyi weathering master Set, i weathering stick fajne są i jaki efekt mają??? a poza tym jak się nimi obsługiwać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilar_80 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie techniki zwanej potocznie biedronką, jakie kolory farb olejnych stosować do tej techniki i jakie kombinacje nakładać zależnie od koloru kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 Na zielony dobrze nakładać żółcie (żółć kadmowa), ochry, trochę bieli, może jakaś umbra ziemna, lekko brąz. Na jasne kolory piaskowo-żółte ogólnie też. Na szarych kamuflażach fajnie wygląda dodanie niebieskich kolorów, białego więcej, czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilar_80 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Dzięki, właśnie zamierzam trochę poeskperymentować z tą techniką i z filtrami, rozumiem, że filtry też w takiej tonacji utrzymywać jak biedronkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 jak zrobić obtarcia na pancerzu pojazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Drak->szukaj>obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 "Czołg" w parę dni po pożarze wewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 mam nadzieje że ten "czołg" to nie twoja robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Aż tak się dla Wiedzy poświęcać nie będę P.S. Kto jutro idzie wieczorem ze mną na miasto i budowę? Potrzebuję kogoś kto ma gwoździe. Za parę dni materiał, jak wyglądają rysy i rdzawe zacieki. Oczywiście żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Kto jutro idzie wieczorem ze mną na miasto i budowę? Potrzebuję kogoś kto ma gwoździe.Za parę dni materiał, jak wyglądają rysy i rdzawe zacieki. Cholercia, mam pilną robotę...nie da rady. Czy używa ktoś pasteli olejnych? Jakieś rady/ostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Z olejnymi ciężko się pracuje, lepiej kup sobie pastele suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
picad Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Witam, wszędzie czytam, że przed washem trzeba pokryc lakierem blyszczącym bądź sidoluksem. Czy jest możliwość kładzenia washa na farby akrylowe bez sidoluksa? Problem w tym, że robie swój pierwszy model i na razie wszystko maluje pędzlem. Po nabłyszczeniu modelu będę musiał go w całości pokryc lakierem bezbarwnym, aby model przestał się błyszczeć. Obawiam się, że dla początkującego może okazać się to dosć kłopotliwe. Jeśli nie ma innej metody to czy jest możliwość pokrycia lakierem bezb. w sprayu? Widziałem, że tamiya robi farby w sprayu, warto? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Widziałem, że tamiya robi farby w sprayu Nie radzę kłaść tego na inne faby, niż lakier. Odpaży się... Wiem z własnego doświadczenia. Natomiast na tych tamiyowskich lakierach w sprayu z tego, co się zdążyłem zorientować można spokojnie robić washa bez pokrywania tego lakierem błyszczącym. Napewno, jak zrobisz washa akrylowymi tamiyami bezpośrednio na te tamiyowskie farby w sprayu (da się) to nadmiar możesz bez szkody zetrzeć zarówno rozcieńczalnikiem gunze, jak i tamiyoskim. Robiłem kiedyś taki test. A same spraye są dość drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
picad Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Dzieki za odpowiedz. Niechcący wpisałem nie w ten temat, mialo być oczywiście do tematu WASH. Pierwszy post i taka skucha, wybaczcie . Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Potrzebuję utrwalić pigmenty, a nie mam ani fixera, ani thinnera od MIG-a, a tymczasowo importer ich nie ma. Gdzieś czytałem, że można utrwalać alkoholem, czy white spiritem, ale jakoś mnie te metody nie przekonują. Czy poleclibyście coś alternatywnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Czy poleclibyście coś alternatywnego? Ja używam Terpentyny. (A ostatnio nawet poeksperymentowałem na Hetzerze z wodą ale to tylko na drobne warstewki.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 W takim razie zadam w sumie dość podobne pytanie do poprzedniego. Przypomniał mi się artykuł z pewnej gazetki modelarskiej, gdzie autor malował model lakierem MM do metalizerów. Napisła, że lakier ten nie ma faktury, nie jest ani matowy, ani satynowy, ani błyszczący. Czyli przyjmuje fakturę tego co ma pod spodem. 1) Na ile temu wierzyć. 2) Jeżeli rzeczywiście tak jest, to czy nadawało by się to do utrwalenia tych wspomnianych w poprzednim pytaniu pigmentów? Tak wiem, mógłbym to sam przetestować, ale nie posiadam jeszcze tego środka chemicznego, a bezsensu byłoby go kupować, jeżeli ostatecznie miałbym go nie używać. 3) Czy ten lakier to to? A pigmenty mam w tej chwili nałożone i tymczasowo utrwalone wodą, ale to jest rozwiązanie bardzo tymczasowe- trwałość mnie trochę martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Przepraszam, że post pod postem, ale w sumie to sam znalazłem odpowiedź na poprzednie pytanie i się chciałbym nią podzielić z innymi. Otóż kupiłem sobie dzisiaj ten lakier do metalizerów (sealer for metalizers) od MM. Nałożyłem go zarówno na powierzchnię matową i satynową. Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyschnięciu (ciekna warstwa) faktura powierzchni nie uległa zmianie. Powiem więcej dość solidnie utrwaliło to pigmenty. Dodam tylko, że nakładałem to aerografem na pigmenty już wcześniej utrwalone benzyną lakową, czyli utrwalone dość prowizorycznie. Na korzyść tego lakieru przemawia fakt, że nie przekłamał kolorów, ani nie spowodował znikania delikatnych efektów weatheringu. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 A czy mógłby ktoś obeznany zademonstrować bądź opisać dla kogoś niekumatego jak zrobić okopcenia takie jak np z karabinów w natarciach skrzydeł bądź z rur wydechowych. Będę bardzo wdzięczny Ja biorę kawał plastiku np. z ramki po sklejonym modelu podpalam i okapcam np. kawałek kartonu. W ten sposób mam materiał na model. Wystarczy pędzelkiem nanosić sadzę tam gdzie się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytan95 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Mam pytanie nie jestem zielonym modelarzem ale jak pobrudzić model.Proszę o odpowiedź gg 8680544 Jak zrobić bloto i rdze pastelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Wszystko masz opisane na forum, poszukaj jesli łaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 mógłby ktoś te fotki z pierwszej strony wrzucić od nowa bo linki wygasły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Właśnie nie ma fotek a ja chciałem koła w budowanym właśnie LAV pustynnym pobrudzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Łączę się w bólu w związku z wyparowaniem fotek z instrukcji brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Mam tą stronę sciągnietą.W sumie ok.3,5 Mb, moge ewentualnie podrzucic na Pw,ale zdjęcia dotyczą brudzenia gąsiennic. Sorry ze chcę to wrzucać na Pw ,ale za chiny nie mogę się połapac we wstawianiu fotek.Wiec jesli ktoś chętny ,służę tymi zdjęciami. Pozadrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi