Staryfajter1954 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca Prace idą pełną parą ! Dzbanki nabierają kształtów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Dzięki za słowa krytyki i słowa otuchy. Majstruję, jak umiem. Tymczasem z rurki aluminowo-niklowej AA dorobiłem lufy, a z blaszki żaluzje w okolicy silnika.. Postanowiłem jednak, że popracuję nad tylną częścią kadłuba. Cały kadłub od kabiny do ogona jest za wąski, więc tego nie poprawię, ale mogę nadać bardziej zbliżony do rzeczywistego kształt wylotowi czegoś tam ze sprężarki na dole kadłuba. Sorry, ale nie znam się na tych wszystkich częściach. To co było za wąskie, wyciąłem ze sklejonego już modelu. Nie wiem jeszcze, z czego zrobię zamiennik, najprawdopodobniej wykorzystam połówkę zestawowego zbiornika na paliwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) Śmieszna rzecz. Na pierwszym zdjęciu lufy wydają się być krzywe, a na drugim - proste. Muszę się sprawdzić okulistycznie, wygląda na astygmatyzm. Edytowane 23 Marca przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Blast tubes, chcąc być precyzyjnym. Lufy były ukryte w tych rurach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca W dniu 24.03.2024 o 00:50, zaruk napisał: Śmieszna rzecz. Na pierwszym zdjęciu lufy wydają się być krzywe, a na drugim - proste. Muszę się sprawdzić okulistycznie, wygląda na astygmatyzm. W pierwszej chwili myślałem, że chodzi Ci o symetrię. Dopiero teraz zobaczyłem, że na pierwszym zdjęciu po lewej (heraldycznie) stronie środkowe rurki wyglądają jak jakieś faje. No nie, takich dewiacji to bym nie dopuścił. To aparat telefoniczno-fotograficzny robi takie zniekształcenia, pokazując nam, że wie lepiej. Tymczasem przede mną następujące prace "waloryzacyjne": - wykonanie osłony wylotu powietrza z turbosprężarki; - wykonanie elementów wzbogacających luk kółka ogonowego; - wykonanie prowadnicy osłony kabiny; - wykonanie celownika - tu zamierzam wykorzystać jeden z celowników dostępnych w zestawie Tamiyi; - wykonanie elementów silnika: prądnicy i dwóch rozdzielaczy (nie pytajcie mnie, do czego służyły), których nie ma w ubożuchnej atrapie zestawowej. - wykonanie podkadłubowego zbiornika 100 gal. (podobno był to zmodyfikowany zbiornik 75 gal.). Więcej "ulepszeń" na razie nie przewiduję. Sorry, że tak wolno to idzie, ale chyba takie mam tempo budowy modeli. Myślałem, że dotyczy tylko szmatopłatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 3 godziny temu, Wachmistrz napisał: - wykonanie celownika - tu zamierzam wykorzystać jeden z celowników dostępnych w zestawie Tamiyi; - wykonanie elementów silnika: prądnicy - Do którego celownik? - Prądnicy? Nie iskrownika aby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca 2 godziny temu, greatgonzo napisał: - Do którego celownik? - Prądnicy? Nie iskrownika aby? - celownik do Normy. Na przezroczystej ramce Tamiyi są dwa. Fragment tego masywniejszego wykorzystam w Normie. Całości się nie da, bo Haska zamknęła przestrzeń między wiatrochronem a tablicą rozdzielczą. Trzeba będzie jakoś zamarkować. - może być iskrownik. Po angielsku magneto. Sam przetłumaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Z celownikiem chodzi o to, że w Big Ass najprawdopodobniej był już K-14. Może nie na 100%, bo na znanych mi zdjęciach zawsze zakryty jest pokrowcem (co samo w sobie jest jakąś niedoskonałą wskazówką), ale prawie, bo można określić masywność urządzenia. Iskrownik możesz sobie wykreślić. W silnikach R2800-59 stosowano rozdzielacze ze zintegrowanym magneto i mimo, że producenci zestawów uparcie go wciskają, to samodzielnego iskrownika tu nie było. Tylko zaślepka na jego gnieździe. Pozostaje pytanie, czy rozdzielacze masz właściwe dla takiej konfiguracji. W P-47 stosowano ich kilka rodzajów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja Długa przerwa w relacji nie oznacza, że nic się nie działo. Jednakże tempo jest powolne, życie wyznacza swoje zadania… Gwoli ścisłości, celownik jest potrzebny w Hasce czyli w Normie. Ostatecznie zamontowałem część H7 z Tamiyi. Nie ustaliłem, który to typ celownika. Mam nadzieję, że będzie mi wybaczone. I tak własnoręcznie nie dałbym rady zrobić tak małego elementu z podobną precyzją. Pamiętajcie proszę, że punktem odniesienia są moje modele sprzed 35 lat, na tle których ten będzie i tak mistrzem świata. Popracowałem nad okolicami kółka ogonowego, dorabiając wnękę podwozia i wszystkie sąsiadujące z nią wyloty wyziewów wszelakich. Makieta silnika jest bardzo uboga. Dorobiłem rozdzielacze bez iskrownika, ale ze śladem po miejscu gdzie był montowany. Nie dorabiam żadnych kabli i przewodów. Druga gwiazda jest zaledwie markowana. Dorobiłem tylko ścianki kanałów wlotowych i skorygowałem kształt dna komory silnika. Zorganizowałem też podwieszenia. Będą wyłącznie zbiorniki paliwa, tak jak na jednym ze zdjęć Normy. Dwa 75 gal z Mustanga Academy i podkadłubowy 100 gal przerobiony z jakiegoś Mistercrafta. Tamka to będzie „Chief Seattle”, który jako wersja D28 nie potrzebuje klap antykompresyjnych. Nie chcę zbytnio ingerować w ten zestaw. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Hola, mości Panie, coś fajnego w okolicy podbrzusza żeś Pan pomajstrował, to i lepsze zdjęcia wypadałoby dać. A lufy wyglądają zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja W dniu 13.05.2024 o 00:37, zaruk napisał: Hola, mości Panie, coś fajnego w okolicy podbrzusza żeś Pan pomajstrował, to i lepsze zdjęcia wypadałoby dać. A lufy wyglądają zacnie. Dzięki Zaruk, ale nie ma tam nic wybitnego. Zobaczymy, jak będzie wyglądać po nałożeniu podkładu. Tymczasem w Tamiyi zgubiło się szkiełko pozycyjne, a w Hasce nie ma ich w ogóle. Dorabiam zatem z przeźroczystej ramki metodą obróbki skrawaniem. Narzędziownia jedna z trzech lampek przed obróbką … i po obróbce. Aż się dziwię, że w Hasce rurka Pitota wciąż się trzyma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja 2 godziny temu, Wachmistrz napisał: Aż się dziwię, że w Hasce rurka Pitota wciąż się trzyma. Cierpliwości... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja Pewnie ułamie się podczas malowania… Tymczasem mam taki problem: Po lewej Tamka, po prawej Haska. Obcinkować, czy podługasić? Oto jest pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca W dniu 31.05.2024 o 20:47, Wachmistrz napisał: Pewnie ułamie się podczas malowania… Tymczasem mam taki problem: Po lewej Tamka, po prawej Haska. Obcinkować, czy podługasić? Oto jest pytanie. Spora różnica w długości goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca W dniu 30.05.2024 o 11:31, Wachmistrz napisał: Dzięki Zaruk, ale nie ma tam nic wybitnego. Zobaczymy, jak będzie wyglądać po nałożeniu podkładu. Tymczasem w Tamiyi zgubiło się szkiełko pozycyjne, a w Hasce nie ma ich w ogóle. Dorabiam zatem z przeźroczystej ramki metodą obróbki skrawaniem. Narzędziownia jedna z trzech lampek przed obróbką … i po obróbce. Aż się dziwię, że w Hasce rurka Pitota wciąż się trzyma. Fajne klosze reflektorów :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 15 Czerwca Autor Share Napisano 15 Czerwca W temacie goleni: Haska zrobiła za długie, ok. 2 mm. Dlatego trzeba obcinkować. Poniżej mini relacja z tego procesu. Przeciąłem golenie powyżej punktów montażowych dla osłon, potem wydrążyłem w nich otwory, w które wpuściłem rurki mosiężne. Ważne, aby zachować końcówki, które wchodzą we wnękę w płacie. Są one lekko nachylone do osi goleni, dając odpowiednie wyprzedzenie względem płata - chcę przez to napisać, że podwozie nie jest prostopadłe do osi podłużnej samolotu. po montażu, przed wygładzeniem na żółtym pasku Tamiya, z lewej Haska. Na drugim zdjęciu widać też amputowane fragmenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 18 Lipca Autor Share Napisano 18 Lipca Wciąż pozostało parę drobiazgów do wykończenia, ale postanowiłem przewinąć temat nieco do przodu. Oba dzbanki pociągnięte podkładem, Haska dostała nawet wstępne cienie, raczej dla samej przyjemności malowania, niż realnego efektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 20 Lipca Autor Share Napisano 20 Lipca Następne kolory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 21 Lipca Autor Share Napisano 21 Lipca Oba samolociki kolorystycznie definitywnie się rozjechały. Do ostatecznych kolorów już bliżej niż dalej. Jeszcze trochę szlifowania i polerki. Haska dostała preszejding pędzelkiem. Trochę ryzykowne, zobaczymy co z tego wyjdzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca Norma…. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca Bardzo fajnie wychodzą Ci te Thunderbolty. Dobra robota i ciekawy warsztat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia Sprawy zmierzają do nieuniknionego końca. Norma dostała połysk, a nawet kilka kalkomanii. Na obrazku zestaw Eagle Decals, z którego korzystam, a także oryginalne kalki Hasegawy, które są niekompletne względem oryginału. Nie ma nazw „Little Bunny” i „Helen”. Zakupiłem też kółka z Eduarda, gdyż oryginalne prezentują fikcję w obszarze piasty. Na zdjęciu haskowe kółka widoczne z prawej strony. Niestety, w zawierusze prac zaginęły gdzieś części R3. Będę musiał użyć tych dekli R2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 23 Sierpnia Autor Share Napisano 23 Sierpnia Powolutku… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Błyszczy się okrutnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Godzinę temu, barszczo napisał: Błyszczy się okrutnie . Na tym etapie ma prawo, a nawet powinien , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi