Kon_Bar Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Przestawiam prosty model jednego z "zabójców lotniskowców" - Ch-22 "Buria". Model pokazuje jedną z pierwszych wersji pocisku, opracowaną na przełomie lat 50-tych i 60-tych ubiegłego wieku. Konstrukcja choć niezwykle leciwa nadal pozostaje na uzbrojeniu Federacji Rosyjskiej (vide: wykorzystanie jej w zeszłym roku jako wabiki przy zmasowanych atakach rakietowych). Sam model miał być wprawką do malowania na kolory "srebrne, nienaturalny metal" czyli "srebrzanek" . Widzę, że delikatne cieniowanie, jakie zastosowałem, na zdjęciach zanika zupełnie po użyciu lakierów bezbarwnych na metaliki (mnóstwo kaleczek wymusza moim zdaniem zastosowanie lakieru) - chyba konieczne będą kolejne wprawki. Dobrze, że jeszcze jakieś pociski tego typu mam w zapasach Dwa zdania o modelu: typowy short-run, obecnie z nieźle zużytymi formami. 50-60% czasu spędzonego nad modelem to po prostu szlifowanie / podszpachlowywanie / etc. Niezłe są kalki, choć instrukcja "zapomina" o części z nich (np. są kalki dedykowane dla wózka AT-22, ale gdzie ich użyć?). Początkowo miałem skleić w jeden dzień, ale zeszło się trzy. Kolejne typy są w pudełeczkach - niestety wszystkie na tym samym poziomie (czyli pilnik-szpachla-papier-...). Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Kon_Bar 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Fajny, niszowy temat. Modelik super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Całkiem zgrabnie wykonany modelik Malowanie nie jest takie złe jak Kolega nam próbuje tu wcisnąć - jak dla mnie do przyjęcia. A na drugą nóżkę dodam cytat: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają” Chyba, że ta rakieta to koleżanka Shcherbakov-a - to wtedy ok Ps: "Zabójca lotniskowców - rakieta Ch-22 "Burza"" Edytowane 14 Grudnia 2023 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Super model (celowo nie piszę "modelik"). Lubię takie tematy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Model bardzo ładny i do tego niszowy Dokup jeszcze do niego samolot nosiciel. Postawisz obok siebie i będzie się ładnie komponowało na półce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi