Kon_Bar Napisano 14 Grudnia 2023 Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Przestawiam prosty model jednego z "zabójców lotniskowców" - Ch-22 "Buria". Model pokazuje jedną z pierwszych wersji pocisku, opracowaną na przełomie lat 50-tych i 60-tych ubiegłego wieku. Konstrukcja choć niezwykle leciwa nadal pozostaje na uzbrojeniu Federacji Rosyjskiej (vide: wykorzystanie jej w zeszłym roku jako wabiki przy zmasowanych atakach rakietowych). Sam model miał być wprawką do malowania na kolory "srebrne, nienaturalny metal" czyli "srebrzanek" . Widzę, że delikatne cieniowanie, jakie zastosowałem, na zdjęciach zanika zupełnie po użyciu lakierów bezbarwnych na metaliki (mnóstwo kaleczek wymusza moim zdaniem zastosowanie lakieru) - chyba konieczne będą kolejne wprawki. Dobrze, że jeszcze jakieś pociski tego typu mam w zapasach Dwa zdania o modelu: typowy short-run, obecnie z nieźle zużytymi formami. 50-60% czasu spędzonego nad modelem to po prostu szlifowanie / podszpachlowywanie / etc. Niezłe są kalki, choć instrukcja "zapomina" o części z nich (np. są kalki dedykowane dla wózka AT-22, ale gdzie ich użyć?). Początkowo miałem skleić w jeden dzień, ale zeszło się trzy. Kolejne typy są w pudełeczkach - niestety wszystkie na tym samym poziomie (czyli pilnik-szpachla-papier-...). Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Kon_Bar 17 Cytuj
barszczo Napisano 14 Grudnia 2023 Napisano 14 Grudnia 2023 Fajny, niszowy temat. Modelik super . 1 Cytuj
abtb Napisano 14 Grudnia 2023 Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Całkiem zgrabnie wykonany modelik Malowanie nie jest takie złe jak Kolega nam próbuje tu wcisnąć - jak dla mnie do przyjęcia. A na drugą nóżkę dodam cytat: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają” Chyba, że ta rakieta to koleżanka Shcherbakov-a - to wtedy ok Ps: "Zabójca lotniskowców - rakieta Ch-22 "Burza"" Edytowane 14 Grudnia 2023 przez abtb 1 Cytuj
Jery Napisano 14 Grudnia 2023 Napisano 14 Grudnia 2023 Super model (celowo nie piszę "modelik"). Lubię takie tematy 1 Cytuj
mig Napisano 14 Grudnia 2023 Napisano 14 Grudnia 2023 Model bardzo ładny i do tego niszowy Dokup jeszcze do niego samolot nosiciel. Postawisz obok siebie i będzie się ładnie komponowało na półce. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi