LuckyStrike Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia No to ruszam. Kółka już zrobione i czekają na montaż. Natomiast w kolejnym kroku w instrukcji widzę polecenie aby uciąć krawędź kadłuba. Nigdy wcześniej tak mocno nie ingerowałem w wanne stąd pytanie czym najłatwiej będzie przyciąć taki kawałek plastiku, żeby wyszło w miarę równo? Wystarczy nożyk modelarski czy kombinować nad jakąś piłą? Pytam bo chciałbym uniknąć potem sytuacji w której musiałbym nakładać tonę szpachli. Co ciekawe, ale o niczym to nie świadczy, widziałem na YT film gdzie jeden gość tej części nie wycinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Przymierz na sucho górę kadłuba z wanną, jak nie ma szpary to po co to odcinać. 3 minuta filmu: https://www.youtube.com/watch?v=nTmyY4l8WHk&list=PLdJw6ip4aN3WVd36BtxP3VZpoTpV7YjE_&index=2 Edytowane 10 Stycznia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia Po malutku do przodu.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia Ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia A teraz, przynajmniej dla mnie, najtrudniejsza część. Gąsienice..., kupiłem z Hobby Boss. Jakieś pro tips jak to poskładać żeby się jeden koniec z drugim końcem gąsienic ładnie zbiegł i spasował? Montaż tych pojedynczych ogniwek pewnie chwile potrwa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Dopasowanie nie bedzie najłatwiejsze bo wystająca część wanny nad niebieską linią jest integralną częścią i utrudnia dostęp. Zastanawiam się też czy górna część gąsienic powinna być naprężona czy ma być lekko zwisająca i opierać się na górnych kółkach? Teoretycznie i tak fartuch będzie zasłaniał górę gąsienic ale jestem ciekaw jak prawilnie powinno to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia W dniu 18.01.2024 o 20:00, LuckyStrike napisał: Dopasowanie nie bedzie najłatwiejsze bo wystająca część wanny nad niebieską linią jest integralną częścią i utrudnia dostęp. Zastanawiam się też czy górna część gąsienic powinna być naprężona czy ma być lekko zwisająca i opierać się na górnych kółkach? Teoretycznie i tak fartuch będzie zasłaniał górę gąsienic ale jestem ciekaw jak prawilnie powinno to wyglądać? Gąsienice powinny opierać się na górnych kołach podtrzymujących. Zwis nie ma sensu, ponieważ będzie zakryty bocznym fartuchem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Pierwszy raz robię gąsienice inne niż zestawowe z gumy od Tamiya, nie sądziłem, że to aż tak pracochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Fajne. Szczególnie że Bradleyje są teraz na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Nigdy nie widziałem takich gąsienic z bliska , czy na każdym ogniwku trzeba nakleić nakładkę gumową ? A razem ze sobą to one na wcisk się łączą , czy jakimiś bolcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia 5 minut temu, Daniel_ napisał: Nigdy nie widziałem takich gąsienic z bliska , czy na każdym ogniwku trzeba nakleić nakładkę gumową ? A razem ze sobą to one na wcisk się łączą , czy jakimiś bolcami? Montaż polega na połączeniu dwóch ogniw zaznaczonych na czerwono z trzecim elementem w kształcie trójkąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Na wcisk to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia i malować nie trzeba? bo te trójkąty to takie czarne jak z gumy? pobrudzić tylko jakimiś pigmentami piaskowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Myślę, że warto malować bo potem pigment mógłby nie chwycić żywego plastiku. Ale to tylko moja opinia kogoś kto ma krótkie doświadczenie z modelarstwem. Bardziej doświadczeni koledzy na tym forum musieliby się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Jestem w kropce. Okazało się, że gąski z hobby boss mają za szeroki rozstaw oczek i nie pasują do rozstawu ząbków z kół tamiya. Niestety te kółka mam już sklejone superglutem i nie chcą puścić ratunku. Jest jakaś metoda chemiczna żeby superglut już skleił dwie części koła puścił? Próbować mechanicznie czy chemicznie jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia (edytowane) Debonder. https://www.mojehobby.pl/products/Glue-Remove-Super-Glue-Debonder.html Tylko nie wiem czy będzie w stanie spenetrować środek koła. Edytowane 23 Stycznia przez WPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Raczej nie puści, bo SG jest w zagłębieniach zapewne. Chyba łatwiej będzie rozciąć i wkleić odpowiedniej grubości krążki z polistyrenu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Fantastycznie, w życiu bym nie pomyślał że te gąski mogą nie pasować, nauczka dla mnie na przyszłość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 5 godzin temu, LuckyStrike napisał: Fantastycznie, w życiu bym nie pomyślał że te gąski mogą nie pasować, nauczka dla mnie na przyszłość.... Przecież na pudełku jest napisana informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia 3 minuty temu, bulik58 napisał: Przecież na pudełku jest napisana informacja. Jaka informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 4 minuty temu, LuckyStrike napisał: Jaka informacja? Pod nazwą firmy Hobby Boss podane są 4 różne modele , czyli są to gąsienice uniwersalne bez zaznaczenia z jakich firm te modele mogą pochodzić. Najlepszym wyjściem było złożenie krótkiego odcinka gąsienic i dopiero wtedy zmontowane na sucho koło dopasować do traków , gdyż problemem może być zarówno rozstaw kół jak i dopasowanie zębów wchodzących w otwory na każdym traku z osobna. Nie raz trzeba te zęby zeszlifować gdyż sa za grube lub ścinać całkowicie i doklejać w inne miejsce na kolę napędowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Teraz, bulik58 napisał: Pod nazwą firmy Hobby Boss podane są 4 różne modele , czyli są to gąsienice uniwersalne bez zaznaczenia z jakich firm te modele mogą pochodzić. Najlepszym wyjściem było złożenie krótkiego odcinka gąsienic i dopiero wtedy zmontowane na sucho koło dopasować do traków , gdyż problemem może być zarówno rozstaw kół jak i dopasowanie zębów wchodzących w otwory na każdym traku z osobna. Nie raz trzeba te zęby zeszlifować gdyż sa za grube lub ścinać całkowicie i doklejać w inne miejsce na kolę napędowym. Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia. Spróbuje jakoś te koła rozkleić jak się nie będzie dało to już trudno założę te zestawowe z gumy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 2 minuty temu, LuckyStrike napisał: Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia. Spróbuje jakoś te koła rozkleić jak się nie będzie dało to już trudno założę te zestawowe z gumy... Najlepszym wyjściem jest rozciąć je pośrodku i wstawić kawałek hipsu przeszlifować i po bólu , lub popytać na forum czy ktoś nie posiada podobnych kół , dobrze gdyby były z otworami ulgowymi gdyż te pełne byly używane we b.wczesnych wersjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 3 godziny temu, LuckyStrike napisał: Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia. Spróbuje jakoś te koła rozkleić jak się nie będzie dało to już trudno założę te zestawowe z gumy... Nie musisz nic rozklejać ,tak jak napisał Bulik wystarczy przeciąć i zrobić wstawkę i będzie git , a gumowce są dobre wyłącznie do robienia śladów na dioramach. W którymś z wcześniejszych postów pytałeś jak się sprawdza luz na gąsienicach, ja nie miałem w wojsku do czynienia z pojazdami gąsienicowymi, ale zapytałem znajomego który w wojsku był mechanikiem-kierowcą T72 i powiedział mi że robili to na czuja: przed pierwszym kołem jezdnym trzeba było odpowiednio nadepnąć gąsienicę i zobaczyć o ile się ugnie, jak to robi się dzisiaj zapytaj Kapitana Kurta z forum , on jest kierowcą czołgowym napisze Ci jak się to dzisiaj odbywa . Działaj dalej jesteś obserwowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi