JollyMonk Napisano 20 Marca 2024 Autor Share Napisano 20 Marca 2024 Cześć wszystkim! Na belkach po prawej stronie zrobiłem „woltomierz” oraz imitacje przełączników. To prawda, że urządzenie okazało się pozbawione kontrastu i nie można było ukryć przewodów. Tablica przyrządów z zestawu trawienia była przewymiarowana, jak stwierdził kolega @PiterATS - ledwo ją zmieściłem. Musiałem to przyciąć. Ale i tak wygląda lepiej niż kalka. Prace nad kokpitem można uznać za zakończone. Fotel pilota zamontuję na końcu, żeby nie wyrwać zagłówka. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Marca 2024 Share Napisano 21 Marca 2024 Coraz fajniej to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Marca 2024 Share Napisano 21 Marca 2024 Dokładnie. Jak na tak mało popularny i udokumentowany temat, to jest ba rdzo dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 21 Marca 2024 Share Napisano 21 Marca 2024 Godzinę temu, barszczo napisał: Dokładnie. Jak na tak mało popularny i udokumentowany temat, to jest ba rdzo dobrze . Temat owszem mało popularny, ale za to jest jednak, wbrew pozorom, wyśmienicie udokumentowany Miałem jednak rację z tą eduardowską tablicą przyrządów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 21 Marca 2024 Autor Share Napisano 21 Marca 2024 11 hours ago, jachud3 said: Coraz fajniej to wygląda 8 hours ago, barszczo said: Dokładnie. Jak na tak mało popularny i udokumentowany temat, to jest ba rdzo dobrze . 7 hours ago, PiterATS said: Temat owszem mało popularny, ale za to jest jednak, wbrew pozorom, wyśmienicie udokumentowany Miałem jednak rację z tą eduardowską tablicą przyrządów. Dziękuję koledzy! Niedługo będzie kontynuacja - teraz nie mam wystarczająco czasu na publikację) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 25 Marca 2024 Autor Share Napisano 25 Marca 2024 Zestaw fototrawiony sugeruje skręcenie dwóch rurek - bardzo smutna imitacja silników. Te rury właściwie nie są wcale potrzebne i nie wyglądają jak silniki, ale jeśli w ogóle ich nie ma, to wnęka przedniego koła wygląda na zupełnie pustą. Postanowiłem je zrobić, ponieważ taki szczegół istnieje. Ogólnie rzecz biorąc, w oparciu o tę logikę, można tam przykleić absolutnie dowolne rurki. Dolna płyta (podłoga) kokpitu, której nie ma w prawdziwym prototypie, została zaszpachlowana, ponieważ będzie bardzo widoczna. Krzyżyk pod podłogą kokpitu w miejscu montażu podwozia przedniego koła ma być fototrawiony, ale wygląda tam zupełnie śmiesznie. Zrobiłem go również z wlewu ciągnionego. Pomalowałem i przykleiłem tylne elementy silników. Skleiłem ze sobą górną i dolną połowę kadłuba. We wnękach podwozia dodałem kilka „rur” do już istniejących. Na zewnątrz górnej części kadłuba za silnikami pomalowałem powierzchnie „aluminium”. Dołożyłem trochę ciężaru do przodu kadłuba. Zamaskowałem wnętrze silników z przodu, pomalowane aluminium. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Pozdrowienia, przyjaciele! Z różnych powodów zrezygnowałem z uczestnictwa w forum i teraz chcę powrócić. Ukończyłem model Hortena, chociaż wysysał moją krew kamuflując się. Była przerwa w pracach, ale teraz chcę przywrócić do budowę i pokazać jej główne etapy. Światła boczne (nie pamiętam jak się to właściwie nazywa po polsku) zrobiłem z przezroczystego plastiku w odpowiednich kolorach. Podstawę wycięcia w skrzydle pomalowałem markerem chromowym. Plastik skleiłem przy pomocy CA - wszystko poszło bez problemów. Rurka Pitota wykonana była z dwóch igieł medycznych o różnych średnicach. Przykleiłem skrzydła. Połączenie nie było zbyt dobre - wyrównałem je plastikiem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Połączenie skrzydeł z kadłubem to bolączka tego zestawu, a jak się to połączy ze zwichrowanymi skrzydłami (przynajmniej mój egzemplarz się "uśmiechał") to potrafi wyjść potworek... 18 minut temu, JollyMonk napisał: Światła boczne (nie pamiętam jak się to właściwie nazywa po polsku) Światła pozycyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 27 minutes ago, jachud3 said: Połączenie skrzydeł z kadłubem to bolączka tego zestawu, a jak się to połączy ze zwichrowanymi skrzydłami (przynajmniej mój egzemplarz się "uśmiechał") to potrafi wyjść potworek... W moim przypadku było to normalne) 29 minutes ago, jachud3 said: Światła pozycyjne Dzięki, kolego! Postaram się zapamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Światła fajnie wyszły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Witaj po przerwie. Model coraz lepiej wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 2 hours ago, skarczu said: Światła fajnie wyszły 1 hour ago, barszczo said: Witaj po przerwie. Model coraz lepiej wygląda . Dziękuję bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Teraz chcę pokazać jak to pomalowałem i jaki był problem. Pewnego razu kupiłem zestaw farb Luftwaffe firmy AK Real Colors i postanowiłem użyć ich w tym modelu. Oto warianty RLM 76. Od razu odmówiłem użycia ostatniego (żółtego). I natychmiast zastosowałem pierwszy i drugi do modelu, aby porównać. Preshading został wykonany w kolorze niebieskim i mi się to nie podobało. Pierwsza wersja RLM 76 również mi się nie podobała (wyglądała jak brytyjska Duck Egg) , więc zrobiłem postshading na szaro i pomalowałem wszystko na dole i górze kolorem RLM 76 w wersji drugiej (jasnoniebieskim). Na wierzch nałożyłam RLM 75 - nie było żadnych pytań. Zrobiłem maski i zastosowałem RLM 74 - nie spodobało mi się - jest bardzo podobne do rosyjskiego 4BO. Oto kilka wersji, które przerobiłem (model kilkakrotnie przemalowałem: zmieniłem odcienie kolorów i rozmiary plamek / mottlów), ale od razu powiem, że teraz tak nie jest. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Godzinę temu, JollyMonk napisał: To wygląda super! Szkoda że przemalowałeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 30 minutes ago, jachud3 said: To wygląda super! Szkoda że przemalowałeś To był pierwszy plan. Ale potem wydało mi się, że plamy są za duże i nie wygląda to realistycznie. Mam nadzieję, że podoba ci się wersja finalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Świetny pomysł z tym malowaniem na krawędziach. Aż sobie zapisałem bo gdzieś tam na regale leży Horten do zrobienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 1 hour ago, panDespota said: Świetny pomysł z tym malowaniem na krawędziach. Aż sobie zapisałem bo gdzieś tam na regale leży Horten do zrobienia. Dzięki! Cieszę się, że ci się spodobało. Uważałem, że błotniki z przodu są tak grube, że zapewniają płynne przejście. Mam nadzieję, że wersja finalna również przypadnie ci do gustu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Bardzo ładne malowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia 9 hours ago, Boch said: Bardzo ładne malowanie Dziękuję, to jeszcze nie jest wersja ostateczna) Podobają mi się twoje FB posty! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia Cieszę się . Dziękuję. Czekam na dalsze etapy Hortena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Historia kamuflażu jest kompletna i model pokryta błyszczącym lakierem. Kalki zostały przyspawane za pomocą Mr.Settera i Mr.Softera. Model ponownie pokryta błyszczącym lakierem i czeka na washa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Malowanie bardzo ładne ale krzyże na skrzydłach położyłbym jak w Me262 . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Mimo wszystko ten kamuflaż w wariancie 1 mi się podobał bardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia (edytowane) 7 hours ago, barszczo said: Malowanie bardzo ładne ale krzyże na skrzydłach położyłbym jak w Me262 . Dziękuję, ale myślę, że w tym przypadku decyzja należy do artysty)) Bracia Horten umieścili krzyże w tym miejscu w swoim prototypie silnika tłokowego, założyłem więc, że jeśli silniki zostaną wymienione, krzyże pozostaną w tym samym położeniu. Poza tym instrukcje od Revell i Zoukei Mury również podają taki układ krzyże, więc nawet nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić to inaczej. 5 hours ago, jachud3 said: Mimo wszystko ten kamuflaż w wariancie 1 mi się podobał bardziej Ta opcja wydała mi się bardzo fantastyczną i dlatego się na nią nie zdecydowałem. Edytowane 18 Stycznia przez JollyMonk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Godzinę temu, JollyMonk napisał: Bracia Horten umieścili krzyże w tym miejscu w swoim prototypie silnika tłokowego, założyłem więc, że jeśli silniki zostaną wymienione, krzyże pozostaną w tym samym położeniu. Ale na zdjęciach to Horten Ho-VII. To zupełnie inna samolot, konstrukcyjnie nie mający nic wspólnego z Ho-229. Poza tym Ho-VII powstał w połowie wojny, natomiast Ho-229 jeśli miałby wejść do walki, to byłoby to najwcześniej w okolicy lata 1945r, a jak wiadomo na sam koniec wojny były już inne standardy malowania o oznakowania samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi