Ipkinss Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 Witam! Coś mnie natchnęło na rozpoczęcie budowy Dakoty...i to "polskiej" Dakoty. Chodzi mianowicie o samolot z 216 Grupy Transportowej nazwany "SPIRIT OF OSTRA BRAMA", który był oddany do dyspozycji gen. K. Sosnkowskiego podczas jego inspekcji wojsk we Włoszech. A oto i ona! (w tle mój wieczny Halifax...kiedyś ustawię oba samoloty do ponownego zdjęcia ) Model to Italeri plus dodatki, czyli blaszka Eduarda i kalkomania SP-Decals. Zaglądam także do "C-47 Skytrain in action" wydawnictwa Squadron. A oto skromny efekt dzisiejszych prac... Dalszy ciąg mam nadzieję, że w tym tygodniu Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 Powodzenia, sam sklejam (od baaardzo długiego czasu) model Revella w barwach LOTu (SP-LCD), są dość podobne z tego co widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 A Halifax jak się miewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Życzę efektywnego modelu i samozadowolenia z własnej pracy. Jest to w Twoim wykonaniu kolejny model, jaki kiedyś sam bym chciał postawić na półce, tylko ten mój marazm wciąż mnie gnębi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Życzę powodzenia. Moja Dakota kurzy się już od jakiś 3 lat po nieudanej próbie malowania pasów inwazyjnych. Generalnie Italerka nie popisała się tym modelem. Miej się na baczności przy sklejaniu spodniej części kadłuba - nie wiem czy to tylko mój egzemplarz miał tę wadę, ale jakoś wszystko mi się tam zaczęło wichrować. Planujesz jakieś przeróbki samoróbki? Bo w swoim chciałem zrobić otwarte drzwi pasażerskie i dorobić te "schodki", po których się wchodziło. Ale jak zobaczyłem jakie wnętrze dała Italeri... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Hej! Dzięki za doping Planujesz jakieś przeróbki samoróbki? Zakładam, że model będzie prosto z pudła więc nie przewiduję żadnych dużych "samoróbek". Wykorzystam w pełni blaszkę Eduarda, w której są kompletne klapy - chcę je zrobić w pozycji wychylonej. Mam nadzieję, że model zyska przez to na atrakcyjności :: A Halifax jak się miewa? Przy Halifaxie niestety pełen zastój :( Głównie z powodu braku czasu na solidne "zabranie się" za niego...Chciałbym ruszyć i skończyć go w zimie kiedy będę już po sezonie sportowym. A jak wiadomo w zimie wieczory są długie i sprzyjają modelarstwu :: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Tak trochę złośliwie - a będzie w ogóle widać tą tablicę przyrządów Tak się tylko pytam , bo mam C-47 i wiem jak to wygląda ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Właśnie chciałem na to samo zwrócić uwagę. Tej tablicy W OGÓLE nie będzie widać. Wiem, bo robiłem Dacotę. Nawet jakbyś otworzył boczne okienko to i tak będzie niewidoczna. Niestety. Bo ładna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 No niestety nie będzie za wiele widać...ale poprostu lubię tablice przyrządów w samolotach, wg mnie to najfajniejsza część kokpitu pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Ipkinss tak obserwuje twoje poczynania z C-47 i nic narazie nie widze! ! ! Daj jakieś foty z postępów prac. Jakbyś dobrze go wykonał to bym sie wzorował na tobie bo mam taki sam model i mam zamiar zrobić go podobnie do twojego Proszę o foty! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Września 2008 Autor Share Napisano 27 Września 2008 Hej! Niestety mało mam czasu na modelowanie :( ale coś niecoś ostatnio porobiłem... A konkretnie pomalowałem kokpit. Potraktowałem to trochę pobieżnie bo jak "złośliwie" zauważyliśmy, mało będzie widać... Ale kilka drobiazgów z blaszki Eduarda jest, pasy też są no i odrobina "brudzingu" także Jakbyś dobrze go wykonał to bym sie wzorował na tobie bo mam taki sam model i mam zamiar zrobić go podobnie do twojego Very Happy hehe postaram się jak najlepiej ale czy będzie co naśladować to czas pokaże A o to i zdjęcia: Następny odcinek...oby w przyszłym tygodniu Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 No jak narazie nieźle Zauważyłem przy przegrodzie kabiny pilotów z tyłu na dole, że jest tam pare niedociągnięć a mianowicie jest tam szparka którą możesz zaszpachlować. Ale w sumie nie musisz ponieważ w żaden możliwy sposób nie bedzie jej widac dlatego, że okienka w przedziale transportowym są za małe i (chyba) kiepsko zrobione ale niewiem jak jest tam u ciebie z tymi elementami przeźroczystymi natomiast u mnie przez nie niewiele widać (niestety) ponieważ wszystko co zanimi jest raczej rozmazane (Urok małych "szybek"). Fajnie zrobiłeś siedzenia z takim charakterystycznym przyciemnieniem w środku. Napisz jak to wykonałeś że jest taki fajny efekt. Pozatym wszystko jak narazie ok! Oby tak dalej! Jak coś porobisz to natychmiast dawaj foty! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 28 Września 2008 Autor Share Napisano 28 Września 2008 Dzieki za doping Tak jak mówisz, tej szparki jak i właściwie całego wnętrza nie będzie widać więc potraktowałem je troszkę po "macoszemu"... Fajnie zrobiłeś siedzenia z takim charakterystycznym przyciemnieniem w środku. Napisz jak to wykonałeś że jest taki fajny efekt. A siedzenia to żadna wielka filozofia, po prostu pomalowałem je na kolor skóry Humbrolem 62, a potem przetrałem suchymi pastelami MIG-a Dark Earth + Smoke Black. Pozatym wszystko jak narazie ok! Oby tak dalej! Jak coś porobisz to natychmiast dawaj foty! Dzięki Jeśli tylko czas pozowli na klejenie to będę relacjonował postępy z prac na bieżąco. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 3 Października 2008 Autor Share Napisano 3 Października 2008 Hej! Wnętrze już zniknęło na wieki bo skleiłem kadłub. Wymieniłem oszklenie i otworzyłem boczne szybki (żeby choć odrobinę było widać). Aha wyciąłem także okienko w przedziale radiowym, bo italeri go nie uwzględniło. A oto trzy poglądowe fotki: pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 No nareszcie! ! ! No wszystko fajnie fajnie, tylko że to okienko to nie jest do przedziału radiowego bo po prostu ten samolot (raczej) go niemiał. Nawet szukałem w googlach i nic nie znalazłem... Noo i w złym miejscu wyciołeś okienko bo teraz tam widać ścianę działową kabiny z przedziałem transportowym... Pozatym wszystko wporzątku i czekam na foty z dalszej pracy. Ale i tak za mało zdjęc dałeś!!! Następnym razem dodawaj więcej PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 4 Października 2008 Autor Share Napisano 4 Października 2008 Hej! tylko że to okienko to nie jest do przedziału radiowego bo po prostu ten samolot (raczej) go niemiał. Nawet szukałem w googlach i nic nie znalazłem... Noo i w złym miejscu wyciołeś okienko bo teraz tam widać ścianę działową kabiny z przedziałem transportowym.. No faktycznie, głupi błąd, jakoś mnie zamroczyło, że to pokazałem publicznie bo zupełnie źle "wycelowałem" okienko. Ale widocznie trzeba było dostać mini zimny prysznic żeby się ocknąć już to poprawiłem Ścianki też już nie widać ale nadal nie wiem do jakiego "pokoju" było to okno... Wyciąłem także klapy ze skrzydeł... ...i wkleiłem jedną wnękę podwozia (jakże nieporównywalnie szybciej i milej to poszło niż w Halifaxie ) Z klapami będzie trochę zabawy bo Italeri raczej nie przewidywało takich ingerencji ale trochę szlifowania i wszystko powinno pasować Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 No muszę przyznać Ipkinss, że z tymi kalpami to dobrze pomyślałeś. Ale niewiem jak to zrobisz... Co do okienka to równiez nie wiem jak to zrobiłeś, ale już jest ok. Super! Dawaj zdjęć ile wlezie Narazie jest dobrze. Oby tak dalej Czekam na dalsze relacje. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Hej! Niestety prace staną na jakieś dwa tygodnie bo wyjeżdżam na Mistrzostwa Europy...ale w rugby, nie modelarstwie Zaraz po powrocie biorę się do pracy A tu jedno zdjęcie z krótkiego klejenia, fragment klapy: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 No Ipkinss nieźle to wykonałeś... Super, podoba mi sie! Oby tak dalej i jak będziesz miał czas to daj więcej zdjęć. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 będzie z tego cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Witam! W końcu mogłem posiedzieć przy Dakocie kilka godzin co zaowocowało skończeniem "blaszkowych" klap Dakota ma już skrzydła i stateczniki. Obawiałem się, że będzie więcej problemów ze spasowaniem ale ni było tak źle niemniej model czeka jeszcze kilka zabiegów "szpachlo-szlifierskich" Teraz czas na sekcję napędową i kończenie podwozia. A oto fotki: A tutaj wychylane części klap: A także obie wnęki podwozia: Na ostatniej fotce widać jedno z newralgicznych miejsc gdzie konieczna będzie szpachla... No i to na razie tyle, w miarę możliwości będę aktualizował projekt Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Nooo stary ... Nareszcie. Myślałem, że już pożuciłes samolocik Jak narazie jest ok. Mam tylko jedno ale... a mianowicie iż co do łączenia skrzydeł z kadłubem to istnieje jedna mała szparka na poziomie silników z przodu, powinieneś to miejsce zaszpachlować, a po wyschnięciu linie podziałowe blach wyryć jakimś narzędziem do tego przystosowanym. Ja używam do takich rzeczy igłę lekarską. Spoko Dakota wyglada z tymi klapami Do tej pory jest wporządku... Pracuj dalej i dawaj foty z roboty :D PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Hej! Mam tylko jedno ale... a mianowicie iż co do łączenia skrzydeł z kadłubem to istnieje jedna mała szparka na poziomie silników z przodu O tym właśnie miejscu pisałem pod ostatnim zdjęciem... Na ostatniej fotce widać jedno z newralgicznych miejsc gdzie konieczna będzie szpachla... EDIT: Na wstępie mam apel do Kolegów! Otóż czy dysponuje ktoś z Was 21 numerem Mini-Repliki, w którym jest artykuł o "Spirit of Ostra Brama"? Byłbym wdzięczny za pomoc, jakby co piszcie na PV. A teraz krótka relacja, ponieważ chwilę jeszcze dziś pokleiłem, i tak: położyłem pierwszą warstwę metalizera na silniki, skleiłem ich gondole, dodałem filtry, upiększyłem trochę wygląd goleni podwozia z pomocą blaszki Eduarda i nawierciłem rury wydechowe A sama Dakota otrzymała swoją porcję szpachli i schnie do jutra Zdjęcia: Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Hej! Prace trwają. Dakota pocieniowana Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Bedzie piekny model, pieknego samolotu... zawsze mi sie podobal - trudno powiedziec czemu. No i fajnie ze robota idzie sprawnie, inaczej niz przy Halifax'sie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi