Tomasz_Dusza Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Witam Kleje właśnie MiGa-29 w barwach lotnictwa RP i chciałem wykonać efekt "chmurek". Więc najpierw pokryłem model warstwą podkładu czarnego Mr.Finishing Surfacer 1500 Black następnie białą farbą przy pomocy szablonu zrobiłem chmurki. Potem chciałem położyć warstwe już kamuflażu od spodu samolotu tam gdzie jest jednolity kamuflaż. Użyłem farby Hataki serii Orange rozcieńczoną 50 na 50 procent. Wyszło nie najgorzej ale tu była prosta sprawa bo spód jest tylko jednym kolorem malowane. Natomiast góra składa się z dwóch kolorów kamuflażu. Chmurki już są ale nie mam zielonego pojęcia jak pomalować dwóbarwny kamuflaż tak aby wyszedł odpowiedni efekt. Tak żeby nie zamalować tych chmurek. Ma ktoś coś, jakieś rady? Dodam że malowałem korzystając z aerografu Ultra 2024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Może wypowie się ktoś kto się zna lepiej ode mnie, bo sam samolotów nie robię, ale ja bym albo malował tak samo jak spód, tylko maskując niemalowane powierzchnie (tak żeby drugi kolor kłaść bezpośrednio na chmurki, a nie na pierwszy kolor kamo), albo robił chmurki już na kamo, mocno rozcieńczonymi farbami (postshading). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego Witam Spróbowałem swoich sił z tym kamuflażem dwubarwnym malując mocno rozcieńczonymi farbami , kładąc trzy warstwy i każda kolejna z tych warstw robiłem coraz rzadszą farbą. Jakoś cuś wyszło. Linie podziału koloru "pilnowałem" na oko aby nie zamalować chmurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Może głupie pytanie, ale co to są "chmurki" na samolocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 18 minut temu, slawbo napisał: co to są "chmurki" na samolocie? Czego nie rozumiesz? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Godzinę temu, slawbo napisał: Może głupie pytanie, ale co to są "chmurki" na samolocie? Niestety bardzo słabo znam angielski a na jednym z konkurencyjnych forów znalazłem takie określenie to tak napisałem. Po angielsku to chyba się nazywa "airbrush stencils" tak przynajmniej pisze na opakowaniu od szablonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego (edytowane) Ja tam chmurkuję tak, ale nie białym tylko jaśniejszym odcieniem docelowego. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=907&t=93407 Edytowane 26 Lutego przez astarott Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Piękny model i właśnie ma ten efekt "chmurek". Rzuciłem nazwe "chmurki" a jaka jest poprawna nazwa po polsku tego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Rozjaśnienia? Modulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Najczęściej "marmurek" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego "Marmurek" właśnie, przekręciłem nazwe na chmurki. Sorki wszystkim. Marmurek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego To jest może i nie zaskakujące, ale jednak ciekawe zjawisko, jak te nazwy patentów malarskich w modelarstwie ewoluują zmieniając zupełnie zakres czynności, który się pod nimi kryje :). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi