Kalor Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca 2 minuty temu, makinen napisał: @Kalor- moje pytanie brzmi (patrząc na Twoją świetną robotę)- jaki współczesny pojazd czterokołowy trafi jako kolejny na warsztat? Z czterokołowców mam AML-90 ale też ośmiokołowego Rooikata. Przeglądałem ostatnio różne JLTV i MRAPy ale uznałem że na razie nie chcę się w to wkopywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 21 Czerwca Autor Share Napisano 21 Czerwca (edytowane) Podstaweczka, fragment asfaltowej drogi z nikąd: Kierowcy poprzestawiałem ręce i spasowałem go z kierownicą: No i bawię się w dodawanie kocyków z epoxy: Edytowane 21 Czerwca przez Kalor 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca (edytowane) Model został wyczyszczony i zapodkładowany Edytowane 7 Lipca przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca Jak wam się widzą pierwsze warstwy koloru? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Widzi się, i to bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 11 Lipca Autor Share Napisano 11 Lipca (edytowane) Podrapany, zalakierowany i gotowy na malowanie detali i weathering, więc jeszcze jakiś miesiąc roboty. Edytowane 11 Lipca przez Kalor 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Figurki mniam! Temu w 6color mógłbyś zniwelować efekt wąsów i pomalować czoło jaśniejszym kolorem. Twarz i ręce wymalowane że palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca 55 minut temu, Lipstein napisał: Figurki mniam! Temu w 6color mógłbyś zniwelować efekt wąsów i pomalować czoło jaśniejszym kolorem. Twarz i ręce wymalowane że palce lizać On ma wąsy, a figurka ma coś spieprzone z ustami ten uśmiech taki jakiś nie do końca naturalny. Wrócę z urlopu to przyjrzę się temu pod lupą. A czoło to przegapiłem, dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca (edytowane) Proszę bardzo, zaje.... mi się to malowanie podoba, szczególnie cieniowanie rąk. Jeśli jeszcze mogę coś dodać, to stonuj zegarek: tarcza się bardzo wyróżnia, a w pasku popracuj nad klamrą, była zrobiona z szarego plastiku i ten model był odpinany w ten sposób, że odginało się jej przednią część na zewnątrz, nie było tych ruchomych elementów po bokach klamry https://allegro.pl/oferta/pas-glowny-lc-2-oporzadzenie-alice-us-army-usmc-12405105474 Edytowane 12 Lipca przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca (edytowane) 3 grosze ode mnie. Jestem ostatni do zachęconia obijania współczesnych pojazdów, ale na błotnikach coś bym jeszcze podrapał. Edytowane 12 Lipca przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca 42 minuty temu, makinen napisał: 3 grosze ode mnie. Jestem ostatni do zachęconia obijania współczesnych pojazdów, ale na błotnikach coś bym jeszcze podrapał. Coś tam może jeszcze będzie, weathering jest procesem ciągłym, ale o co taki błotnik może się podrapać? O ile nie służył do transportu w takim stylu: To raczej nie będę przesadzał zwłaszcza że musiałbym wtedy pocienić i pogiąć błotniki a na to nie mam ani narzędzi ani ochoty. Inna forma zdarcia farby to coś takiego, to chyba od słońca albo ktoś go tyłkiem obtarł, ale tego nie zrobię bo to brzydko będzie wyglądać, model i tak będzie przeładowany detalami. No i ten FJ to jest sprzed 1970, mój jest 1979+ więc może to być problem lakieru. Zostają tylko dwie kreski i trochę zdarcia na krawędzi. Generalnie to jak przeglądam internet to większość pojazdów, nawet tych zmodyfikowanych pod offrad jest zaskakująco czysta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca (edytowane) Takie smutne spostrzeżenie na początek, pigmenty VMS nie dają się tak łatwo reaktywować i zostawiają po sobie ślad, odrobinę mi to skomplikowało życie jak po pomalowaniu obić i rdzy chciałem stopniowo dodawać kurz i błoto, pigmenty są do tego fajne bo mają jakąś objętość, są matowe i można je łatwo zmyć. Próbowałem wodą i zmywaczem vallejo, trochę się ruszyły ale nawet wtedy ślad pozostał. Ale nie mam zamiaru kupować ich specjalnej chemii. Nie jest niby źle ale też nie jest to co sobie zamierzyłem. W każdym razie coś tam jeszcze podmaluję żeby to nie było takie jednokolorowe, jakiegoś washa i olej dam. Edytowane 31 Lipca przez Kalor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia Trochę wysprzątałem, uciapałem kilkoma ziemistymi kolorami i poza zaciekami oleju nie będę tego już ruszał, podoba mi się ten ciemniejszy kolor. Popracowałem nad paką, widzę już trzy miejsca do poprawki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia Dzisiaj wzorki na kocykach, poduszki i aranżacja tego na pace. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Wszystko fajnie- wole te Twoja Toyote, niż czołg. Dlaczego AK ma drewniany magazynek- jak kolbe, uchwyt o obudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia (edytowane) 23 minuty temu, makinen napisał: Wszystko fajnie- wole te Twoja Toyote, niż czołg. Dlaczego AK ma drewniany magazynek- jak kolbe, uchwyt o obudowę? bakelit, tylko kolba jest drewniana. A co do czołga to nie ukrywam że nie lubię trójkolorowego camo i się to odbija na wykonaniu. Edytowane 8 Sierpnia przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia 20 minut temu, Kalor napisał: bakelit, tylko kolba jest drewniana. A co do czołga to nie ukrywam że nie lubię trójkolorowego camo i się to odbija na wykonaniu. Są również używane z metalowym magazynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia 44 minuty temu, bulik58 napisał: Są również używane z metalowym magazynkiem Wiem, ale ten nie ma przetłoczeń a i też zestaw był opisany jako 74 bakelitowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Wszystko jasne. Używam bakelitowych, ale kolor mnie zaskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 10 Sierpnia Autor Share Napisano 10 Sierpnia Pomalowałem poduszki. Teraz syf i detale. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia W dniu 8.08.2024 o 10:44, bulik58 napisał: Są również używane z metalowym magazynkiem Różnica w magazynkach jest dośyć istotna. To dwa różne typy AK. Metalowy magazynek to klasyczny kaliber 7,62 mm, Bakielit (również posiada inny kształt) to Ak na ruską odpowiedz na amunicję nato - Kwesta zmniejszenia odrzutu i poprawy celności - te mają kaliber 5,45 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 10 Sierpnia Autor Share Napisano 10 Sierpnia 18 minut temu, Sebastian76 napisał: Różnica w magazynkach jest dośyć istotna. To dwa różne typy AK. Metalowy magazynek to klasyczny kaliber 7,62 mm, Bakielit (również posiada inny kształt) to Ak na ruską odpowiedz na amunicję nato - Kwesta zmniejszenia odrzutu i poprawy celności - te mają kaliber 5,45 mm. google pokazuje mi że bakelitowe na 7.62 też istniały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Sympatyczny model wychodzi. Tureckie dywany robią robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia 45 minut temu, Sebastian76 napisał: Różnica w magazynkach jest dośyć istotna. To dwa różne typy AK. Metalowy magazynek to klasyczny kaliber 7,62 mm, Bakielit (również posiada inny kształt) to Ak na ruską odpowiedz na amunicję nato - Kwesta zmniejszenia odrzutu i poprawy celności - te mają kaliber 5,45 mm. Early AK-74 with magazine made of AG-4S polymer and laminated wood furniture/ czyli wczesne AK74 z plastykowymi magazynkami nakładki ala drzewo i kaliber 7,62 . Obie wersje są w obiegu do dzisiaj, zwłaszcza gdy się okazało że nabój 5,45mm nie ma tej mocy obalającej co 7,62. Dlatego w wielu armiach broń strzelca to 5,45 mm ale broń wspierająca np. drużynę to często 7,62mm lub 7,65 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi