Focus Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 Model z 30 letnią historią czas zacząć. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 Ech, cudowny klasyk Bardzo miło wspominam pracę nad swoim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted March 30, 2024 Author Share Posted March 30, 2024 (edited) Wszystkie powierzchnie przeszlifowałem papierem ściernym 500 w celu usunięcia mikro nierówności będących odciskiem form w których zostały odlane części. Edited March 30, 2024 by Focus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 Ok, może być. ma tylko pytanie techniczne - będziesz robił trzy czy też cię zając wielkanocny sprowadził na manowce i puściłeś trzy razy ten sam warsztat 29 minut temu, Grzes napisał: Bardzo miło wspominam pracę nad swoim. Ja co prawda robiłem UB ale raczej nie napisałbym że "miło wspominam" - pewnie mi się trafił jakiś felerny egzemplarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 1 minutę temu, abtb napisał: pewnie mi się trafił jakiś felerny egzemplarz Ja to słyszałem, że nie ma złych modeli, są tylko słabi modelarze 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 14 minut temu, Grzes napisał: nie ma złych modeli, są tylko słabi modelarze Zgadzam się z tym w całej rozciągłości, długości i głębokości I dlatego jutro zapraszam na wielkanocnego "śledzia" w "galerii z poranną kawą " (trochę taka kryptoreklama, ale podobno model hasy jest świetny, tylko moje wykonanie słabe ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted March 31, 2024 Share Posted March 31, 2024 Italerka Miga przypomina i to całkiem nieźle. Zasiadam i patrzę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted March 31, 2024 Author Share Posted March 31, 2024 (edited) Wyciąłem górne wloty powietrza i zastąpiłem je częściami fototrawionymi firmy part S72-013. Pogłębiam linie podziału bo te zestawowe są lekko rozmyte. Patrzę na plany z przeglądu konstrukcji lotniczych i widzę że przebieg linii podziałów nie jest taki sam jak na modelu. Zaczynam zastanawiać się ile czasu chcę poświęcić na budowę tego modelu. A za tym idzie czy będę korygował przebieg linii podziału blach poszycia czy jako że model jest wiekowy można powiedzieć klasyk zostawić to co jest. Edited March 31, 2024 by Focus 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted March 31, 2024 Author Share Posted March 31, 2024 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 31, 2024 Share Posted March 31, 2024 Ja, ze względu na swoje podejście do modelarstwa zrobił bym tak: 12 godzin temu, Focus napisał: zostawić to co jest. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 5, 2024 Author Share Posted April 5, 2024 (edited) W dniu 31.03.2024 o 22:26, Grzes napisał: Ja, ze względu na swoje podejście do modelarstwa zrobił bym tak: Zwłaszcza że na prawdziwym MiG -29 niewiele widać tych linii. Robię tak że na laptopie skaluje zdjęcie i potem porównuje z modelem i to co widać na zdjęciu gołym okiem to powinno być widać na modelu. Tak staram zachować realizm w modelu żeby nie było na nim "rowów melioracyjnych" czy dziwnych Brudzeń itd. Edited April 5, 2024 by Focus 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 5, 2024 Author Share Posted April 5, 2024 (edited) No tak to mniej więcej wygląda w rzeczywistości. Ale "japa" między owiewką Italeri Edited April 5, 2024 by Focus 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 6, 2024 Author Share Posted April 6, 2024 (edited) Według niepotwierdzonych danych na dzień 1 marzec 2024 Polska posiada 14 samolotów MiG-29. Pierwsze samoloty przybyły do Polski w 1989 roku czyli mamy 35 lat eksploatacji typu. Model kupiłem w 1996 roku jak do Polski trafiały MiGi 29 z Czech. Trochę poleżał. Pamiętam swoją myśl mam dużo czasu będzie w eksploatacji taki aktualny a tu pyk i znika z polskiego nieba. Na początku 2015 roku stacjonowałem w Bydgoszczu na Glinkach . Miałem piękny widok na startujące Migi 29 wznosiły się dokładnie nad blokiem w którym mieszkałem. Hałas jak cholera coś pięknego. Chodziłem sobie na lotnisko a raz nawet poleciałem sobie z tego lotniska poszedłem przez las bo to niedaleko było. Edited April 6, 2024 by Focus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 6, 2024 Share Posted April 6, 2024 4 godziny temu, Focus napisał: a raz nawet poleciałem sobie z tego lotniska ale chyba nie 29??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 6, 2024 Author Share Posted April 6, 2024 Poleciałem ryanairem 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 6, 2024 Share Posted April 6, 2024 a kiedys mozna bylo u Ruskich Migiem 29 polatac..... za kilka tys Euro ( oczywiscie jako pasazer ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 7, 2024 Author Share Posted April 7, 2024 (edited) Edited April 7, 2024 by Focus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 7, 2024 Share Posted April 7, 2024 No dobra, MiG się robi, ale jakie malowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 7, 2024 Author Share Posted April 7, 2024 Godzinę temu, Grzes napisał: No dobra, MiG się robi, ale jakie malowanie? Proces decyzyjny w toku w grę wchodzą numery 66, 70 1999 rok 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 7, 2024 Share Posted April 7, 2024 2 minuty temu, Focus napisał: 66, 70 Jasne, czyli nasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 7, 2024 Author Share Posted April 7, 2024 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 8, 2024 Author Share Posted April 8, 2024 (edited) Blaszki wklejone w jednej płaszczyźnie z poszyciem i przeszlifowane. Dopiero po pomalowaniu podkładem będzie widać efekt i czy dużo będzie do korekty. Wyfrezowałem wystające za mocno wneki podwozia głównego. Przygotowanie do połączenia części kadłuba. Frezowanie było konieczne aby skrzydło zgrywało się z centrpłatem. Edited April 8, 2024 by Focus 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 8, 2024 Share Posted April 8, 2024 za takie cos, to juz bym komus premie zabral ( pisze o producencie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted April 10, 2024 Author Share Posted April 10, 2024 (edited) STEP 1 STEP 2 STEP 3 STEP 4 Edited April 10, 2024 by Focus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted April 10, 2024 Share Posted April 10, 2024 Fajnie się zapowiada, ale ciekaw jestem, jak sobie poradzisz z połączeniem górnej i dolnej połówki kadłuba. Ja niestety wybrałem ten model jako pierwszy, wracając do modelarstwa po kilkunastoletniej przerwie i wyszło mi tak sobie. Może dzisiaj lepiej bym sobie poradził, po doświadczeniach z kilkoma short-runami. Sugeruję też użyć raczej kalkomanii MM niż oryginalnych z Italeri, mają skopane kolory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts