Focus Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca Model z 30 letnią historią czas zacząć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca Ech, cudowny klasyk Bardzo miło wspominam pracę nad swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 30 Marca Autor Share Napisano 30 Marca (edytowane) Wszystkie powierzchnie przeszlifowałem papierem ściernym 500 w celu usunięcia mikro nierówności będących odciskiem form w których zostały odlane części. Edytowane 30 Marca przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca Ok, może być. ma tylko pytanie techniczne - będziesz robił trzy czy też cię zając wielkanocny sprowadził na manowce i puściłeś trzy razy ten sam warsztat 29 minut temu, Grzes napisał: Bardzo miło wspominam pracę nad swoim. Ja co prawda robiłem UB ale raczej nie napisałbym że "miło wspominam" - pewnie mi się trafił jakiś felerny egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca 1 minutę temu, abtb napisał: pewnie mi się trafił jakiś felerny egzemplarz Ja to słyszałem, że nie ma złych modeli, są tylko słabi modelarze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca 14 minut temu, Grzes napisał: nie ma złych modeli, są tylko słabi modelarze Zgadzam się z tym w całej rozciągłości, długości i głębokości I dlatego jutro zapraszam na wielkanocnego "śledzia" w "galerii z poranną kawą " (trochę taka kryptoreklama, ale podobno model hasy jest świetny, tylko moje wykonanie słabe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Italerka Miga przypomina i to całkiem nieźle. Zasiadam i patrzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca (edytowane) Wyciąłem górne wloty powietrza i zastąpiłem je częściami fototrawionymi firmy part S72-013. Pogłębiam linie podziału bo te zestawowe są lekko rozmyte. Patrzę na plany z przeglądu konstrukcji lotniczych i widzę że przebieg linii podziałów nie jest taki sam jak na modelu. Zaczynam zastanawiać się ile czasu chcę poświęcić na budowę tego modelu. A za tym idzie czy będę korygował przebieg linii podziału blach poszycia czy jako że model jest wiekowy można powiedzieć klasyk zostawić to co jest. Edytowane 31 Marca przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Ja, ze względu na swoje podejście do modelarstwa zrobił bym tak: 12 godzin temu, Focus napisał: zostawić to co jest. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 5 Kwietnia Autor Share Napisano 5 Kwietnia (edytowane) W dniu 31.03.2024 o 22:26, Grzes napisał: Ja, ze względu na swoje podejście do modelarstwa zrobił bym tak: Zwłaszcza że na prawdziwym MiG -29 niewiele widać tych linii. Robię tak że na laptopie skaluje zdjęcie i potem porównuje z modelem i to co widać na zdjęciu gołym okiem to powinno być widać na modelu. Tak staram zachować realizm w modelu żeby nie było na nim "rowów melioracyjnych" czy dziwnych Brudzeń itd. Edytowane 5 Kwietnia przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 5 Kwietnia Autor Share Napisano 5 Kwietnia (edytowane) No tak to mniej więcej wygląda w rzeczywistości. Ale "japa" między owiewką Italeri Edytowane 5 Kwietnia przez Focus 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Według niepotwierdzonych danych na dzień 1 marzec 2024 Polska posiada 14 samolotów MiG-29. Pierwsze samoloty przybyły do Polski w 1989 roku czyli mamy 35 lat eksploatacji typu. Model kupiłem w 1996 roku jak do Polski trafiały MiGi 29 z Czech. Trochę poleżał. Pamiętam swoją myśl mam dużo czasu będzie w eksploatacji taki aktualny a tu pyk i znika z polskiego nieba. Na początku 2015 roku stacjonowałem w Bydgoszczu na Glinkach . Miałem piękny widok na startujące Migi 29 wznosiły się dokładnie nad blokiem w którym mieszkałem. Hałas jak cholera coś pięknego. Chodziłem sobie na lotnisko a raz nawet poleciałem sobie z tego lotniska poszedłem przez las bo to niedaleko było. Edytowane 6 Kwietnia przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia 4 godziny temu, Focus napisał: a raz nawet poleciałem sobie z tego lotniska ale chyba nie 29??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Poleciałem ryanairem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia a kiedys mozna bylo u Ruskich Migiem 29 polatac..... za kilka tys Euro ( oczywiscie jako pasazer ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Edytowane 7 Kwietnia przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia No dobra, MiG się robi, ale jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Godzinę temu, Grzes napisał: No dobra, MiG się robi, ale jakie malowanie? Proces decyzyjny w toku w grę wchodzą numery 66, 70 1999 rok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 2 minuty temu, Focus napisał: 66, 70 Jasne, czyli nasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Blaszki wklejone w jednej płaszczyźnie z poszyciem i przeszlifowane. Dopiero po pomalowaniu podkładem będzie widać efekt i czy dużo będzie do korekty. Wyfrezowałem wystające za mocno wneki podwozia głównego. Przygotowanie do połączenia części kadłuba. Frezowanie było konieczne aby skrzydło zgrywało się z centrpłatem. Edytowane 8 Kwietnia przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia za takie cos, to juz bym komus premie zabral ( pisze o producencie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia (edytowane) STEP 1 STEP 2 STEP 3 STEP 4 Edytowane 10 Kwietnia przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia Fajnie się zapowiada, ale ciekaw jestem, jak sobie poradzisz z połączeniem górnej i dolnej połówki kadłuba. Ja niestety wybrałem ten model jako pierwszy, wracając do modelarstwa po kilkunastoletniej przerwie i wyszło mi tak sobie. Może dzisiaj lepiej bym sobie poradził, po doświadczeniach z kilkoma short-runami. Sugeruję też użyć raczej kalkomanii MM niż oryginalnych z Italeri, mają skopane kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi