Marudek Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja (edytowane) Hej, O DKW NZ350 w skali 1:9 marzyłem odkąd tylko wpadł w moje ręce modelik Tamki w 1:35. Zacząłem więc zbierać wszelką dokumentację żeby kiedyś zbudować model w 1:9. Mam rysunki techniczne Iża 350, który jest sowiecką kopią dekawki. A dzięki uprzejmości Muzeum Powstania Warszawskiego, które udostępniło mi swój eksponat poza godzinami zwiedzania - ma również szczegółowy walkaround z wymiarami każdej części Tak wyposażony w "kwity" zacząłem struganie plastiku. Dostępna stała się też technologia druku 3D dzięki czemu mogłem drobne detale zaprojektować w 3D. efekt był mniej więcej taki: Jednak z czasem uznałem, że można cały model zaprojektować w 3D i wydrukować wszystkie części. Zajęło to trochę czasu ale wreszcie mam już komplet części i to do wersji wojskowej jak i cywllnej z przed wybuchu wojny. Potem pokażę jak to się składa Edytowane 29 Maja przez Marudek 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Przepiękna sprawa, liczę w pierwszej kolejności na wersję cywilną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Ja pierdziuniam ....... :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja (edytowane) Jestem już w drodze na Babarybę, więc model będzie do zobaczenia na żywo wcześniej niż jego skromna relacja z budowy Z cywilem też zdążyłem Edytowane 31 Maja przez Marudek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Ciekawe... Kiedyś pod Poznaniem widziałem takiego 1:1, jakiś gościu trzymał go w szopie na ogrodzie... A mój osobisty ojciec ma RT125, na tabliczce znamionowej jest rok budowy 1941... Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja (edytowane) DKW RT 125 i jej japońska - kopia Yamaha YA1 również są w moich planach. Kiedyś uśmiechnę się do Ciebie o szczegółowy walkaround Edytowane 1 Czerwca przez Marudek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Myślę, że da się zrobić! DKW RT125 to, okazuje się, jest matka wszystkich 125tek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Czerwca Autor Share Napisano 4 Czerwca (edytowane) A tak wyglądało składanie modelu. Szprychy są zrobione ze strun gitarowych. Kominki szprych - z igły iniekcyjnej pociętej na 3 milimetrowe kawałki. Tabliczki znamionowe drukuję na folii do rzutników i podklejam taśmą aluminiową. Cały model pokryłem farbą w kolorze fabrycznego podkładu i psiknąłem Chipping Liquid po całości. Potem farbami akrylowymi pomalowałem właściwe kolory: Całość przed montażem. No i najprzyjemniejsza część prac - składanie prawie tak jak w oryginale Siedzenie Denfeld dla pasażera ma też sprężyny, które nawinąłem na wiertle 1 mm. Na koniec kable z gumki od gaci i model gotowy Edytowane 4 Czerwca przez Marudek 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca No przepiękna robota Będą kolejne? Jakiś Sokół albo SHL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Czerwca Autor Share Napisano 4 Czerwca Hej, Dzięki Właśnie rysuję Sokoła. Będą dwa - cywil z koszem w wiśniowym lakierze i wojak z CKMem Dalej w planach mam Zundappa K800 ale niestety nie mogę nigdzie dostać modelu w 35 firmy Vulcan (a potrzebny mi jest do podstawowych wymiarów). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca 10 minut temu, Marudek napisał: Właśnie rysuję Sokoła. Będą dwa - cywil z koszem w wiśniowym lakierze O, pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Czerwca Super Moderator Share Napisano 5 Czerwca to może jeszcze taki jak już Sokoły mają być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Czerwca Autor Share Napisano 5 Czerwca Może taki też będzie Tylko najpierw wyczerpię temat DKW i zrobię jeszcze Iża 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Super robota!. Jak zamodelowałeś w 3D fakturę siedziska (te kropeczki)? konwersja ze zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Czerwca Autor Share Napisano 7 Czerwca Tak z tym miałem największy problem. Początkowo próbowałem to wyskraczować z łapy. Napis Pagusa ugniotłem z miedzianego drutu, a krople miały być imitowane przez ozdoby paznokciowe. po oblaniu tego żywicą - siedzenie miało być zbliżone d ooryginału. Niestety wcale nie było nawet zbliżone wyglądem do oryginału. Wtedy pomyślałem o prostszej fakturze - wafel, którą również widziałem na siedzeniach DKW chociaż bardzo możliwe że to już był IZ... Tą fakturę próbowałem odwzorować z pomocą Milliputu. I tu również było niepowodzenie. Dlatego obrysowałem fotki w Corelu, zapisałem jako svg i wyciągnąłem do 3D w Fusion. Fakturę z waflem też mam i zrobię takie siedzenie do swojego Iża 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca PODZIWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi