Marudek Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) Hej, O DKW NZ350 w skali 1:9 marzyłem odkąd tylko wpadł w moje ręce modelik Tamki w 1:35. Zacząłem więc zbierać wszelką dokumentację żeby kiedyś zbudować model w 1:9. Mam rysunki techniczne Iża 350, który jest sowiecką kopią dekawki. A dzięki uprzejmości Muzeum Powstania Warszawskiego, które udostępniło mi swój eksponat poza godzinami zwiedzania - ma również szczegółowy walkaround z wymiarami każdej części Tak wyposażony w "kwity" zacząłem struganie plastiku. Dostępna stała się też technologia druku 3D dzięki czemu mogłem drobne detale zaprojektować w 3D. efekt był mniej więcej taki: Jednak z czasem uznałem, że można cały model zaprojektować w 3D i wydrukować wszystkie części. Zajęło to trochę czasu ale wreszcie mam już komplet części i to do wersji wojskowej jak i cywllnej z przed wybuchu wojny. Potem pokażę jak to się składa Edytowane 29 Maja 2024 przez Marudek 6 1 Cytuj
PiterATS Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 Przepiękna sprawa, liczę w pierwszej kolejności na wersję cywilną Cytuj
Marudek Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Jestem już w drodze na Babarybę, więc model będzie do zobaczenia na żywo wcześniej niż jego skromna relacja z budowy Z cywilem też zdążyłem Edytowane 31 Maja 2024 przez Marudek 1 Cytuj
pmroczko Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 Ciekawe... Kiedyś pod Poznaniem widziałem takiego 1:1, jakiś gościu trzymał go w szopie na ogrodzie... A mój osobisty ojciec ma RT125, na tabliczce znamionowej jest rok budowy 1941... Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj
Marudek Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) DKW RT 125 i jej japońska - kopia Yamaha YA1 również są w moich planach. Kiedyś uśmiechnę się do Ciebie o szczegółowy walkaround Edytowane 1 Czerwca 2024 przez Marudek 2 Cytuj
pmroczko Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 Myślę, że da się zrobić! DKW RT125 to, okazuje się, jest matka wszystkich 125tek! Cytuj
Marudek Napisano 4 Czerwca 2024 Autor Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) A tak wyglądało składanie modelu. Szprychy są zrobione ze strun gitarowych. Kominki szprych - z igły iniekcyjnej pociętej na 3 milimetrowe kawałki. Tabliczki znamionowe drukuję na folii do rzutników i podklejam taśmą aluminiową. Cały model pokryłem farbą w kolorze fabrycznego podkładu i psiknąłem Chipping Liquid po całości. Potem farbami akrylowymi pomalowałem właściwe kolory: Całość przed montażem. No i najprzyjemniejsza część prac - składanie prawie tak jak w oryginale Siedzenie Denfeld dla pasażera ma też sprężyny, które nawinąłem na wiertle 1 mm. Na koniec kable z gumki od gaci i model gotowy Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Marudek 4 2 Cytuj
Grzes Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 No przepiękna robota Będą kolejne? Jakiś Sokół albo SHL... Cytuj
Marudek Napisano 4 Czerwca 2024 Autor Napisano 4 Czerwca 2024 Hej, Dzięki Właśnie rysuję Sokoła. Będą dwa - cywil z koszem w wiśniowym lakierze i wojak z CKMem Dalej w planach mam Zundappa K800 ale niestety nie mogę nigdzie dostać modelu w 35 firmy Vulcan (a potrzebny mi jest do podstawowych wymiarów). 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 10 minut temu, Marudek napisał: Właśnie rysuję Sokoła. Będą dwa - cywil z koszem w wiśniowym lakierze O, pięknie! Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 5 Czerwca 2024 Super Moderator Napisano 5 Czerwca 2024 to może jeszcze taki jak już Sokoły mają być Cytuj
Marudek Napisano 5 Czerwca 2024 Autor Napisano 5 Czerwca 2024 Może taki też będzie Tylko najpierw wyczerpię temat DKW i zrobię jeszcze Iża 350 Cytuj
Michal_1981 Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 Super robota!. Jak zamodelowałeś w 3D fakturę siedziska (te kropeczki)? konwersja ze zdjęcia? Cytuj
Marudek Napisano 7 Czerwca 2024 Autor Napisano 7 Czerwca 2024 Tak z tym miałem największy problem. Początkowo próbowałem to wyskraczować z łapy. Napis Pagusa ugniotłem z miedzianego drutu, a krople miały być imitowane przez ozdoby paznokciowe. po oblaniu tego żywicą - siedzenie miało być zbliżone d ooryginału. Niestety wcale nie było nawet zbliżone wyglądem do oryginału. Wtedy pomyślałem o prostszej fakturze - wafel, którą również widziałem na siedzeniach DKW chociaż bardzo możliwe że to już był IZ... Tą fakturę próbowałem odwzorować z pomocą Milliputu. I tu również było niepowodzenie. Dlatego obrysowałem fotki w Corelu, zapisałem jako svg i wyciągnąłem do 3D w Fusion. Fakturę z waflem też mam i zrobię takie siedzenie do swojego Iża 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi