Super Moderator jawkers Napisano 12 Września Autor Super Moderator Share Napisano 12 Września Witam. Przykleiłem elementy fototrawione do kadłuba. Jeszcze tylko przykleję wszystko do kiosku i zaczynam malować. Co do piany to mam pianę z Vallejo Spróbuję z tym specyfikiem. @Szydercza Gała jeżeli chodzi o watę, to używasz waty opatrunkowej bawełnianej? Bo ja mam bawełnianą oraz bawełniano-wiskozową i występują tam takie farfocle jak poniżej. Nie da się jej fajnie rozczesać, a może da ale jest to trudne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Sama bawełna, czasem sie jakiś fuzel trafi ale rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Września Autor Super Moderator Share Napisano 13 Września 13 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Sama bawełna, czasem sie jakiś fuzel trafi ale rzadko. Widać, że wata wacie nie równa. Wata z Johnson's baby którą zaprezentowałeś, jest w Polsce niedostępna. Musiał bym ją z Anglii sprowadzać. Żona kupiła mi z Bella i jest ok, bez tych farfocli. A żel do piany z AK już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września Ja swoją wodę robię tak 1. Pokrywam całą wodę Liquitex Gloss Medium & Varnish (zielony) 1 warstwa 2. Biorę mały kawałek waty, miejsce na wodzie gdzie chce dać pianę smaruje powyższym medium, nakładam watę szerokim płaskim pędzlem i delikatnie ją zwilżam medium. Jak się da za dużo medium to wata robi się przezroczysta. Zawsze można dołożyć w to miejsce waty jeśli za bardzo zniknie. 3. Gdy wata już jest nałożona i wyschła nakładam na nią żel AK Water Gel Transparent 4. Całą wodę poza pianą smaruje 2-3 warstwami Liquitex High Gloss Varnish 5. Miejscami gdzie chce dodać trochę więcej piany na wacie delikatnie smaruje pianą od AK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Września Autor Super Moderator Share Napisano 15 Września Witam. Dziękuję @chudyhunter za opis prac Dzisiaj ukończyłem uzbrajać kiosk. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Września Autor Super Moderator Share Napisano 16 Września Witam. Okręt został zapodkładowany. Doszła też piana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Września Autor Super Moderator Share Napisano 22 Września Witam. Niewielki postęp, okręt pomalowałem kolorem jasnoszarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września popracuj jeszcze nad tymi peryskopami.... trochę koślawe i dziwne zgrubienia w niektórych miejscach... Jak będziesz jeszcze kiedyś robił VII to polecam ten zestawik : https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-luf-i-peryskopow-U-Boot-VII.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Września Autor Super Moderator Share Napisano 30 Września Witam. W dniu 22.09.2024 o 22:50, M.A.V. napisał: popracuj jeszcze nad tymi peryskopami.... trochę koślawe i dziwne zgrubienia w niektórych miejscach... Jak będziesz jeszcze kiedyś robił VII to polecam ten zestawik : https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-luf-i-peryskopow-U-Boot-VII.html Coś pokombinuję jeszcze. Tymczasem mały postęp, kadłub pomalowałem ciemnoszarym kolorem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Takie troche nudy, nic się tam nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Października Autor Super Moderator Share Napisano 1 Października 5 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Takie troche nudy, nic się tam nie dzieje... A to już się ma coś dziać? Dopiero drugi kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Już na pierwszym powinno się cos dziać, nie o to przecież chodzi żeby model otynkować farbą. Wodę masz fajnie wycianiowaną z efektem łał, a statek co? Odczuwam dysonans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Października Autor Super Moderator Share Napisano 3 Października W dniu 1.10.2024 o 19:32, Szydercza Gała napisał: Już na pierwszym powinno się cos dziać, nie o to przecież chodzi żeby model otynkować farbą. Teraz mnie zaskoczyłeś. W samolocie, czymś na gąsienicach lub kołach wiedział bym co mam zrobić. Natomiast teraz już od dwóch dni się głowię co mam zrobić z tym oktetem i jestem kompletnie zielony. Myślałem, że zielone glony, rdza itp., załatwią sprawę brudu i zacieków. A tu przed malowaniem na okręcie podwodnym preshading się też robi? Widziałem jak malujecie te kafelki na swoich statkach, myślałem że to dlatego bo mają płaskie burty i pływają a okręt podwodny jest obły i pływa pod wodą. Nie wiem poddaję się. Ale dziękuję za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) dlatego ze jest obły, mozna go potraktowac jak samolot, można pocieniowac jak czołg.... wszystko można. Mozna i sam brud i syf, ale fajniej wychodzi jak z samym kolorem też cos sie dzieje... Nic więcej już nie pisze, bo zaraz posypią się na mnie gromy, a z pod szafy wyjdą ci którzy twierdzą że Admirał Unrug zabronił stakOM się brudzić Edytowane 3 Października przez Szydercza Gała 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Października Autor Super Moderator Share Napisano 3 Października 15 minut temu, Szydercza Gała napisał: Nic więcej już nie pisze, bo zaraz posypią się na mnie gromy U mnie w tematach gromy się sypać nie będą, bo są one otwarte dla wszystkich. Ale dzięki, coś jeszcze powalczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: ....a z pod szafy wyjdą ci którzy twierdzą że Admirał Unrug zabronił stakOM się brudzić bo porządek musi być ! jak załoga nie miała co robić to obowiązkowo szorowała i polerowała wszystko - miało się świecić jak Kominowe jajca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października (edytowane) Mój tak wyglądał przed położeniem lakieru bezbarwnego. Zrobiłem tylko priszejdowe marmurki w kilku kolorach i położyłem jaśniejsze kolory niż oryginalnOM farbOM. Ja akurat lubię komiksowe zabaweczki oraz już podczas malowania planowałem malowanie pod mocny, rozumISZ, łetering. To tylko przykład i można pocieniować w inny sposób, innymi technikami. Osobiście uważam, że jakiekolwiek cieniowanie zawsze będzie lepiej wyglądać niż tzw. "Fabryka". Tym bardziej jak już wspomniano, że masz b. ładną wodę. Tak wyglądał początek zabawy gdy zrobiłem sobie szkic, który potem uzupełniłem ok 4-5 innymi farbkami nim położyłem właściwe kolory Mam nadzieję, że nie przekraczam dobrych obyczajów śmiecąc fotkami swoich zabaweczek. Uznałem, ze łatwiej będzie dyskutować mając jakieś obrazki. Michał na swojej babie jadze też cieniował tyle, że w inny sposób. Okręty podwodne to dość ciekawy temat jeśli chodzi o kolor modulejszyn. Edytowane 4 Października przez Lipa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października W dniu 1.10.2024 o 10:31, Szydercza Gała napisał: Takie troche nudy, nic się tam nie dzieje... 29 minut temu, Lipa napisał: ....już podczas malowania planowałem malowanie pod mocny, rozumISZ, łetering.... 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października (edytowane) Skoro juz wywołałeś BABĘ JAGĘ z lasu to pokażę o czym mowa: Przed nałożeniem bazowego koloru na dno: i po bazie: góra przed bazą: i po bazie: A tu ju z na gotowo Także jak widzisz i tu i tu podłodka. Nie ważne jakią metodę przyjmiesz, grunt żeby był efekt ŁAŁ Edytowane 4 Października przez Szydercza Gała 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października ... i nic się z tego wszystkiego nie urodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi