Skocz do zawartości

T-34/85 Factory No.183 RFM - LWP 1945

Sebastian76

Rekomendowane odpowiedzi

Ja często emalie robię na macie ale pracuję na wybranych sektorach. Mat lubi “wsiąkać” chemię. Trzeba uważać. Najlepiej po trochu, na bieżąco i tyle. To jeżeli chodzi o jakieś filtry czy farby olejne bo np przed washem już daje satynę. GX z Gunze tylko przed kalkomanią. Potem już satyna lub mat, zależy co robię. Oczywiście trzeba mieć na uwadze to, że kolejne warstwy lakierów też ściemniają powierzchnię więc nie ma co też szaleć z tym. Najlepiej sobie przemyśleć jaki efekt chce wykonać i jakoś to rozłożyć na etapy. Niektóre efekty jak filtry czy farby olejne można robić na jednej warstwie lakieru, dając wcześniej czas na wyschnięcie. 

• Like 1
  • Thanks 1

No cóż. 

Ciężko mi idzie walka z tak obfitym brudzeniem. 

Może przez fakt, że pierwsze co położyłem to były emalie na błysk i potem walka o coś co by mi się osobiście podobało było dla mnie mega wyzwaniem. 

Generalnie na tym etapie porzuciłem emalie na rzecz farb olejnych, z którymi pracowało mi się wybornie. Ciągle oczywiście pozostaje kwestia ćwiczenia ręki itp. Skila niestety jeszcze brakuje. 

Myśle, że zostawię jak jest, aby nie wpadać w pętle ciągłego poprawiania.  

Skupie się teraz na domalowaniu detali (lufa, ślady pracy wydechu oraz silnika (ślady po olejach, paliwie), dodam jakieś efekty mokrych plam i będę kończył. 

Co sądzicie?  

DSC01411.jpg

DSC01414.jpg

DSC01392.jpg

DSC01423.jpg

• Like 10

Te peryskopy dziwnie wyglądają. 

Ogólnie jest dobrze. Mi tam się podoba. Ja już bym nic więcej nie brudził. 

• Like 1

18 minut temu, SFModel napisał:

Te peryskopy dziwnie wyglądają. 

Ogólnie jest dobrze. Mi tam się podoba. Ja już bym nic więcej nie brudził. 

Peryskopy, póki co mają jedynie położoną farbę bazową. Będę jeszcze nad nimi pracował. 

Tak, Niby ogólnie jest dobrze, ale jakoś nie czuje się z tą pracą dobrze.  

Głowa chce, ale ręka jeszcze nie potrafi. 

Trzeba czasu :) 

Dziękuję za miłe słowa. Bardzo mnie podbudowaliście, bo być może faktycznie jestem czasami wobec siebie zbyt krytyczny.  

Bezpośrednio po - uważałem , że nieco za bardzo go przykurzyłem. Teraz po paru dniach łapie do tego nieco inną perspektywę.

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuje.

P

Godzinę temu, marcin70 napisał:

Jest super! Pamiętaj ze przedobrzyć jest bardzo łatwo. Ja już nic oprócz plam po benzynie i oleju bym nie dodawał.

Taki jest faktycznie plan. Może jeszcze nieco rdzy przy pierścieniu wieży.  Do tego akcenty stali ołówkiem no i wykończenie peryskopów.

Zastanawiam się jak ugryźć jeszcze reflektor. Gdzieś tutaj czytałem o sposobie z klejem, żeby wyszedł ładny klosz. 

Wybacz ale rdze już bym sobie odpuścił. Pamiętaj ze to nie wrak, zacieki rdzy mogą występować na uchwytach , pod skrzynkami  i innych miejscach mało wrażliwych. Pierścień wieży do nich nie należy ( jest to istotna cześć czołgu) każda załoga dba o jego stan techniczny i raczej nie dopuszcza do rdzewienia. Dlatego Twój model jest fajny bo nie wygląda jakby załoga latała z młotkiem i go opukiwała. Ludzie dbają o swój sprzęt.

• Like 1

Za dobry ten teciak i za czysty. W II Armii poza kilkoma ruskimi instrutorami poziom wyszkolenia kierowców kończył się na 14 godzinach. Jako model bomba jako konkretny model to jak wyżej napisałem pozdrawiam OLO

Klosz gotowy. 

Zrobiłem go za pomocą żywicy utwardzanej promieniami UV ( rozwiązanie znalazłem tu na forum) .

Super rozwiązanie, lecz wymaga nieco czujności, której ja nie zachowałem.  Niestety nie zauważyłem dwóch pęcherzyków powietrza. 

Mam nadzieję, że uda mi się to zamaskować kiedy ją przybrudzę i przyciemnię 

T-34 135 (1).png

• Like 4

18 minut temu, patrykd napisał:

A czy potrzsba do twgo kampy uv czy zwykle sqiatlo dziwnne tez to utwardzilo ci

Utwardziłem latareczką (również z allegro) za całe złotych 15 :

https://allegro.pl/oferta/latarka-uv-do-bursztynu-klimatyzacji-banknotow-klima-paznokcie-hybrydy-15695640701

2 godziny temu, Sebastian76 napisał:

Klosz gotowy. 

Zrobiłem go za pomocą żywicy utwardzanej promieniami UV ( rozwiązanie znalazłem tu na forum) .

Super rozwiązanie, lecz wymaga nieco czujności, której ja nie zachowałem.  Niestety nie zauważyłem dwóch pęcherzyków powietrza. 

Mam nadzieję, że uda mi się to zamaskować kiedy ją przybrudzę i przyciemnię 

T-34 135 (1).png

Super to wyszło. Trzeba dobrze przyjrzeć się żeby znaleźć te pęcherzyki. 

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Czołem. 

No więc z tej mąki chleba niestety nie będzie. Katastrofa.

Cały trud skopałem na finiszu w dwóch krokach.

Po raz pierwszy zastosowałem szeroko polecany matt od VMS, ale nie znając właściwości produktu po nałożeniu i wyschnięcu ukazał mi się jakże to "efektowny" biały nalot na modelu. Zapewne za wysokie ciśnienie/ za mało rozcięczenie (2:1) .  Próbowałem to ratować nanosząc na model thiner z aero, ale pomogło tylko częściowo.

Jak by tego było mało, chlapnąłem po przedniej płycie debonderem do cjanoakrylu no i zaskutkowało to przeżarciem się przez farby do plastiku. 

Model trafi raczej do złomu, lub na półkę wstydu. sam jeszcze nie wiem. Musze nabrać dystansu do  tego co się właśnie wydarzyło. 

Wiadomo - trzeba z porażek wyciągać naukę i tak to potraktuje. 

Dziękuje wszystkim za uwagę. 

image.thumb.jpeg.1a4a89bf9f854827854a352d3d6cb86d.jpeg

Edytowane przez Sebastian76
  • Like 2