Konrad-Ciba Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września Ja często emalie robię na macie ale pracuję na wybranych sektorach. Mat lubi “wsiąkać” chemię. Trzeba uważać. Najlepiej po trochu, na bieżąco i tyle. To jeżeli chodzi o jakieś filtry czy farby olejne bo np przed washem już daje satynę. GX z Gunze tylko przed kalkomanią. Potem już satyna lub mat, zależy co robię. Oczywiście trzeba mieć na uwadze to, że kolejne warstwy lakierów też ściemniają powierzchnię więc nie ma co też szaleć z tym. Najlepiej sobie przemyśleć jaki efekt chce wykonać i jakoś to rozłożyć na etapy. Niektóre efekty jak filtry czy farby olejne można robić na jednej warstwie lakieru, dając wcześniej czas na wyschnięcie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października No cóż. Ciężko mi idzie walka z tak obfitym brudzeniem. Może przez fakt, że pierwsze co położyłem to były emalie na błysk i potem walka o coś co by mi się osobiście podobało było dla mnie mega wyzwaniem. Generalnie na tym etapie porzuciłem emalie na rzecz farb olejnych, z którymi pracowało mi się wybornie. Ciągle oczywiście pozostaje kwestia ćwiczenia ręki itp. Skila niestety jeszcze brakuje. Myśle, że zostawię jak jest, aby nie wpadać w pętle ciągłego poprawiania. Skupie się teraz na domalowaniu detali (lufa, ślady pracy wydechu oraz silnika (ślady po olejach, paliwie), dodam jakieś efekty mokrych plam i będę kończył. Co sądzicie? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Te peryskopy dziwnie wyglądają. Ogólnie jest dobrze. Mi tam się podoba. Ja już bym nic więcej nie brudził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października 18 minut temu, SFModel napisał: Te peryskopy dziwnie wyglądają. Ogólnie jest dobrze. Mi tam się podoba. Ja już bym nic więcej nie brudził. Peryskopy, póki co mają jedynie położoną farbę bazową. Będę jeszcze nad nimi pracował. Tak, Niby ogólnie jest dobrze, ale jakoś nie czuje się z tą pracą dobrze. Głowa chce, ale ręka jeszcze nie potrafi. Trzeba czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Chyba za skromny jesteś, jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Też uważam że jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Podoba mi się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Bardzo mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Świetny jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Jest super! Pamiętaj ze przedobrzyć jest bardzo łatwo. Ja już nic oprócz plam po benzynie i oleju bym nie dodawał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Dziękuję za miłe słowa. Bardzo mnie podbudowaliście, bo być może faktycznie jestem czasami wobec siebie zbyt krytyczny. Bezpośrednio po - uważałem , że nieco za bardzo go przykurzyłem. Teraz po paru dniach łapie do tego nieco inną perspektywę. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuje. P Godzinę temu, marcin70 napisał: Jest super! Pamiętaj ze przedobrzyć jest bardzo łatwo. Ja już nic oprócz plam po benzynie i oleju bym nie dodawał. Taki jest faktycznie plan. Może jeszcze nieco rdzy przy pierścieniu wieży. Do tego akcenty stali ołówkiem no i wykończenie peryskopów. Zastanawiam się jak ugryźć jeszcze reflektor. Gdzieś tutaj czytałem o sposobie z klejem, żeby wyszedł ładny klosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Wybacz ale rdze już bym sobie odpuścił. Pamiętaj ze to nie wrak, zacieki rdzy mogą występować na uchwytach , pod skrzynkami i innych miejscach mało wrażliwych. Pierścień wieży do nich nie należy ( jest to istotna cześć czołgu) każda załoga dba o jego stan techniczny i raczej nie dopuszcza do rdzewienia. Dlatego Twój model jest fajny bo nie wygląda jakby załoga latała z młotkiem i go opukiwała. Ludzie dbają o swój sprzęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października Za dobry ten teciak i za czysty. W II Armii poza kilkoma ruskimi instrutorami poziom wyszkolenia kierowców kończył się na 14 godzinach. Jako model bomba jako konkretny model to jak wyżej napisałem pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października (edytowane) Cześć, Weekend upłynął na detalach: Malowanie plam olejów, brudu i delikatne efekty pigmentów. Został mi reflektor, antena i będę kończył. Myśle, że już nie ma co ruszać Edytowane 13 Października przez Sebastian76 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Świetny, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października No i teraz lepiej, szmaty i reszta ekwipunku już tak nie walą po oczach, kończ bo tu już nie ma co przesadzać, jest git. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Pięknie ubrudzony! Taki klimat lubię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października Klosz gotowy. Zrobiłem go za pomocą żywicy utwardzanej promieniami UV ( rozwiązanie znalazłem tu na forum) . Super rozwiązanie, lecz wymaga nieco czujności, której ja nie zachowałem. Niestety nie zauważyłem dwóch pęcherzyków powietrza. Mam nadzieję, że uda mi się to zamaskować kiedy ją przybrudzę i przyciemnię 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października A jakiej żywicy konkretnie użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 14 minut temu, patrykd napisał: A jakiej żywicy konkretnie użyłeś? Kupiłem na allegro dokładnie to: https://allegro.pl/oferta/zywica-uv-jubilerska-do-odlewow-bizuterii-swiatloutwardzalna-15g-transpar-16337126300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października A czy potrzsba do twgo kampy uv czy zwykle sqiatlo dziwnne tez to utwardzilo ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 18 minut temu, patrykd napisał: A czy potrzsba do twgo kampy uv czy zwykle sqiatlo dziwnne tez to utwardzilo ci Utwardziłem latareczką (również z allegro) za całe złotych 15 : https://allegro.pl/oferta/latarka-uv-do-bursztynu-klimatyzacji-banknotow-klima-paznokcie-hybrydy-15695640701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 2 godziny temu, Sebastian76 napisał: Klosz gotowy. Zrobiłem go za pomocą żywicy utwardzanej promieniami UV ( rozwiązanie znalazłem tu na forum) . Super rozwiązanie, lecz wymaga nieco czujności, której ja nie zachowałem. Niestety nie zauważyłem dwóch pęcherzyków powietrza. Mam nadzieję, że uda mi się to zamaskować kiedy ją przybrudzę i przyciemnię Super to wyszło. Trzeba dobrze przyjrzeć się żeby znaleźć te pęcherzyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października (edytowane) Czołem. No więc z tej mąki chleba niestety nie będzie. Katastrofa. Cały trud skopałem na finiszu w dwóch krokach. Po raz pierwszy zastosowałem szeroko polecany matt od VMS, ale nie znając właściwości produktu po nałożeniu i wyschnięcu ukazał mi się jakże to "efektowny" biały nalot na modelu. Zapewne za wysokie ciśnienie/ za mało rozcięczenie (2:1) . Próbowałem to ratować nanosząc na model thiner z aero, ale pomogło tylko częściowo. Jak by tego było mało, chlapnąłem po przedniej płycie debonderem do cjanoakrylu no i zaskutkowało to przeżarciem się przez farby do plastiku. Model trafi raczej do złomu, lub na półkę wstydu. sam jeszcze nie wiem. Musze nabrać dystansu do tego co się właśnie wydarzyło. Wiadomo - trzeba z porażek wyciągać naukę i tak to potraktuje. Dziękuje wszystkim za uwagę. Edytowane 28 Października przez Sebastian76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Przesadzasz, Wygląda lepiej niż większość modeli z neta.... Co prawda wyglądał lepiej ale nie jest tragicznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi