Jump to content

Ki-15 II Babs, FineMolds 1/48

Recommended Posts

Posted

Z braku czasu, weny, zapału i zacięcia do skończenia rozgrzebanych modeli kupiłem sobie tytułowego Babsa. Dziwnym zbiegiem okoliczności udało mi się go skończyć w 2 miesiące, co jest w moim przypadku rekordem świata. 

Model muszę przyznać jest doskonały. Składa się jak klocki lego. Wszystko pasuje idealnie, części zaprojektowane są z głową i widać, że ktoś przemyślał każdy najdrobniejszy szczegół. No prawie każdy. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest wklejanie bocznych okien w kadłubie, które jeżeli zostaną wklejone tak jak ja to zrobiłem - już po zamknięciu kadłuba, nie wyglądają najlepiej. Myślę, że należało to zrobić wcześniej, bo wtedy łatwiej byłoby zapanować na powierzchnią kadłuba. Drugim i chyba ostatnim minusem jest szklarnia. W tym modelu aż się prosi o jej otwarcie. Niestety producent nie daje takiej możliwości. A na rynku brak alternatywy.

Model prosto z pudła, dodałem jedynie pasy od Edka i nity, z braku planów wg własnego pomysłu.

Całość malowana farbami Gunze, brudzone, z założenia delikatnie olejami.

Wszystkie oznaczenia od masek własnej produkcji. Kabina i oszklenie maskowana Montexem (niestety projekt Montexa jest chyba do innego modelu - mniej więcej połowa masek przeznaczonych  do maskowania szklarni nie pasuje i wymaga korekt).

Zapraszam do galerii:

IMGP9743_DxO5.jpg

IMGP9744_DxO5.jpg

IMGP9745_DxO5.jpg

IMGP9746_DxO5.jpg

IMGP9747_DxO5.jpg

IMGP9748_DxO5.jpg

IMGP9749_DxO5.jpg

IMGP9750_DxO5.jpg

IMGP9751_DxO5.jpg

IMGP9753_DxO5.jpg

IMGP9754_DxO5.jpg

IMGP9755_DxO5.jpg

IMGP9691_DxO5.jpg

IMGP9693_DxO5.jpg

• Like 18
Posted

Chwytający w oko, nie jestem fanem śmigieł, ale coś przykuło oko. A powiedz ze szklarnią coś robiłeś, że ma taką fajną tęczę???

Posted

To jest efekt zupełnie niezamierzony.

Do zdjęć używałem filtra polaryzacyjnego i wyszło na to, że jak udało się zlikwidować odblaski to wyskakiwała tęcza.