Skocz do zawartości

[W] Magach 6 Bet Gal Batash 1/35 Meng

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Panowie, staram się. I tak, najchętniej bym nie malował, ale niestety trzeba będzie się przełamać i to zrobić :)

• Like 1

Cześć! Prace posuwają się naprzód , wieża zaczęła już w końcu przypominać Batasha. Zamontowałem dodatkowe opancerzenie i pokryłem antypoślizgiem, z racji dużych powierzchni na bocznych panelach nie było łatwo położyć to równo ale się udało. Dodatek flow improvera do lakieru bezbarwnego pozwolił na dłuższy czas jego wysychania, dzięki czemu można było lakier elegancko rozprowadzić po całym panelu i posypać. Przy okazji następnego modelu już na pewno pod antypoślizg zdecyduję się na usunięcie wszelkich śrubek i uchwytów i późniejsze ich dorobienie. Na pancerzu osłony jarzma armaty pojawił się detal o którym Meng zapomniał- rura, która jest przedłużeniem portu strzeleckiego współosiowego karabinu, uchwyty do lin holowniczych sa z Legend, ja dorobiłem do nich prawidłowe mocowanie na dwóch okrągłych dystansach.

Ky9T8UG.jpeg

ElvKtai.jpeg

LSwXxFB.jpeg

KWTopl0.jpeg

JFs0Rl9.jpeg

Vn57n7f.jpeg

• Like 7

Cześć! W następnym etapie udało mi się dopasować żywiczny kosz, myślałem, że w nowszych wypustach Legend uporał się ze skurczem żywicy, no cóż, myliłem się. Zajęło mi to kilka ładnych godzin szlifowania by to w końcu dopasować. Na miejscu znalazł się też stelaż do parasola ładowniczego, będzie też dla dowódcy, montowano to na wczesnych egzemplarzach tej wersji Magacha jak i Merkavy 2D, poniżej zdjęcia jak to wyglądało rozłożone i z założoną przezroczystą osłoną. Za czujnikem wiatru poprzecznego znajduje się maszt z czujnikiem opromieniowania wozu wiązką laserową, Meng przygotował ten element zakryty futerałem, tak też zostawiłem, dla chętnych zamieszczam rysunki jakby ktoś chciał bawić się w dorabianie tego samemu, mi się nie chciało :)

LJDOd3u.jpeg

Ym55VJb.jpeg

73WAQc4.jpeg

0CEceEX.jpeg

A to moje wypociny :)

GwlkW5G.jpeg

f9B5XZE.jpeg

4HAVF8u.jpeg

MZRzHgB.jpeg

riuqjoJ.jpeg

XGATt6S.jpeg

• Like 12

Doktorat jak ch#j 🤣 ale bierze mnie podziw jaką skrupulatną uwagę przywiązujesz do szczegółów.  Nie boisz się że to zniknie pod farbą? Szacun za mega detal i świetną robotę !!!

• Like 1
  • Haha 1

2 godziny temu, SnajperTBG napisał:

Doktorat jak ch#j 🤣 ale bierze mnie podziw jaką skrupulatną uwagę przywiązujesz do szczegółów.  Nie boisz się że to zniknie pod farbą? Szacun za mega detal i świetną robotę !!!

Dzięki! Niestety część na pewno zniknie stąd malowanie to etap którego najbardziej nie lubię, zło konieczne dla mnie. Lubię zgłębiać się w szczegóły, czasem aż za bardzo, w tej Merkavie zastosowałem  zestaw sprężyn zawieszenia, których na końcu i tak nie będzie widać :) (swoją droga chyba czas do niej wrócić ). Wiadomo, nie wszystko poprawiam i dorabiam na 100%, bo bym po dłuższym czasie po prostu się danym modelem znudził albo frustrował, a to ma być przyjemność!

4oMTExW.jpeg

• Like 3

Cześć! W tym tygodniu udało mi się skończyć całe uzbrojenie czołgu. Było  z tym trochę zabawy, coś tam dodałem od siebie :) Kopuła dowódcy to produkt PanzerArt, pierwszy raz miałem do czynienia z elementami wykonanymi w technologii druku 3D, świetny detal, jedynie trzeba było trochę poszpachlować przeszlifować bo były delikatne "schodki". 

0nB1ZEY.jpeg

IjpHht5.jpeg

0MB5aIl.jpeg

4zXSptw.jpeg

uTBb1qV.jpeg

7ECwnyi.jpeg

SKwxqGk.jpeg

iWZG6AG.jpeg

• Like 6

21 godzin temu, Mariusz 72 napisał:

nom... :)

Ta plandeka chyba zbyt gładka  będzie. Planujesz jakąś fakturkę dać?

Tym razem tak zostawię, jak dostanie matowy kolor i trochę brudzingu to już ta gładkość zniknie, mam nadzieję :) Myślę, że przy następnym modelu już pójdę w fakturę, z ciekawości jaką techniką się to robi?

Jak nikt niczego nowocześniejszego nie podpowie to zawsze można posmarować wikolem i nałożyć warstewkę chusteczki higienicznej. Prosta sprawa i zero ryzyka. Łatwo da się usunąć.

• Like 1

13 godzin temu, Mariusz 72 napisał:

Prosta sprawa i zero ryzyka. Łatwo da się usunąć

- dokładnie, włożysz do wody na noc i samo zejdzie.

• Like 1

Napisano (edytowane)

Cześć! Udało mi się ukończyć wieżę, dojdą jeszcze na etapie malowania wszelkie anteny, przewód do szperacza i linki do spustu M2. 

NnUhsny.jpeg

YpVTa5e.jpeg

Xbstm0s.jpeg

69hscoF.jpeg

EkDXXF9.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 10

9 minut temu, grzesioc napisał:

Aż szkoda zamalowywać tę całą biżuterię

Malowanie  to jednak normalna kolej rzeczy, następny etap jak każdy, ciesz się że możesz pooglądać/skorzystać , masz ten etap na tacy, zarejestrowane w sieci nie zniknie póki serwer nie padnie , autor się dzieli bardzo dobrze , korzystaj..

• Like 2

22 minuty temu, piotrkur napisał:

Panowie nie słodźcie mu tak ,bo obrośnie e piórka i znowu nie skończy modelu😜.A robota taka sobie..🤪🤪🤙

Skończę! W weekend robię drugie podejście do lin holowniczych na kadłubie i finito :)  Ale spokojnie, woda sodowa mi do głowy nie odbije, skromny chłop ze mnie :) Co do malowania, niestety chwilę poczeka bo musze kupić nowy i w końcu porządny aerograf i potrenować na złomie, stary chinol wyzionął ducha, niestety podczas malowania Pumy 😕