M.A.V. Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja 10 godzin temu, Woit napisał: ....ale imprezka trwa dalej w najlepsze bo tu w dziale stoczniowym mimo że Towarzystwo bardzo nieliczne ale za to doborowe... i mimo że zazwyczaj mało się dzieje to jak już coś zaskoczy to nigdy nie ma nudy 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) 2 godziny temu, jawkers napisał: Może to kwestia oświetlenia. to pewnie jest przyczyna 2 godziny temu, jawkers napisał: Te kropeczki i rysy robiłem zaostrzoną wykałaczką wykałaczka jest ok ale ona daje pkt a po chwili zaostrzona koncówka nie jest twarda i robi zamiast kropuniuniek => kropeczki :)) a dodatkowo zawsze robi sie ich mniej bo sa wieksze - dlatego pomysł z gąbeczka bo ona daje naprawde delikatne "cienie obić" tylko trzeba to robić delikatni i z rozwaga i tylko małym kawałeczkiem trzymanym przez pęsete Edytowane 10 Maja przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Maja Super Moderator Share Napisano 10 Maja 34 minuty temu, laskonogi napisał: dlatego pomysł z gąbeczka bo ona daje naprawde delikatne "cienie obić" Nie ma problemu, jutro poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Godzinę temu, M.A.V. napisał: bo tu w dziale stoczniowym mimo że Towarzystwo bardzo nieliczne ale za to doborowe... i mimo że zazwyczaj mało się dzieje to jak już coś zaskoczy to nigdy nie ma nudy Szli sobie cwaj modelarzen modelłorksztrasse i ktoś ich ustocznił HE HE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Maja Super Moderator Share Napisano 11 Maja 12 godzin temu, laskonogi napisał: dlatego pomysł z gąbeczka Jeszcze jedno pytanie. Jakiej gąbki najlepiej użyć do robienia zadrapań? Bo jak wiadomo każda gąbka ma innej wielkości "bąbelki", lepiej takiej do mycia, czy takiej jak po jakiejś elektronice? Domyślam się, ze to jest pewnie zależne od skali modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Maja Super Moderator Share Napisano 11 Maja Cześć. Poprawione, starałem się jak mogłem. Nie mam już sił. Zrobiłem jeszcze zacieki, ale są słabo widoczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Za dużo tego brązu, trzeba było część z tych zacieków zrobic w gamie szaro-burej w rozumieniu brudu a nie rdzy. Odbojnica i pratycznie cała rufowa sekcja kadłuba były drewniane. Na dziobie to wiadomo, "pancerz", kalota, wyrzutnie, jest źródło dla rdzawych zacieków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Maja Super Moderator Share Napisano 11 Maja 17 minut temu, Szydercza Gała napisał: Za dużo tego brązu, trzeba było część z tych zacieków zrobic w gamie szaro-burej w rozumieniu brudu a nie rdzy. Ja nie robiłem żadnej rdzy. Na początku zrobiłem zadrapania, później nałożyłem ciemno szarą olejną farbę by zrobić zacieki. Być może wtedy podczas zabiegów na olejnej farbie, farba z AK się rozpuszcza i robi się brązowy odcień, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Sam cziping jest kolorem rdzy, bo imituje obicia na metalowych powierzchniach. Na Twoich fotkach w ogóle nie widzę szarego ani czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Maja Super Moderator Share Napisano 11 Maja Boazeria nałożona. Przymocowanie przez producenta to jest jakaś parodia. Jak się mi to wszystko rozsypało, to nie wiedziałem jak to pozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja Sadzaj go na wodę, zobaczymy jak sie to wszystko skomponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Maja Super Moderator Share Napisano 12 Maja Zmyje to i zrobię jeszcze raz. Użyję jakiś szary kolor do tego zabiegu, jak ten z AK nie może być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja (edytowane) Jak robisz od nowa to zapomnij o gąbce. Dziala na czołgach w 1/35 ale to jest okręt w 350. Możesz dać troche rdzy, tylko pamiętaj żeby robić to tam gdzie były metalowe elementy. No i kup sobie porządny pędzel, bo ta wykałaczka też jest za gruba. No i najważniejsze, pamiętaj że czasem mniej to więcej Edytowane 12 Maja przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Dodam, że dobrze jest kłaść obicia na lakier błyszczący. Zamiast pędzelka można też spróbować cienkiego drucika przyklejonego do wykałaczki.Jeśli ciapka będzie za wielka można ją potem delikatnie poskubać zaoSZCZoną wykałaczką, zmniejszając rozmiar i poprawiając kształt. Można też robić "niewidzialne" odpryski robiąc zacieki z losowych miejsc. Dużo Można Tymczasem powoli powstaje kolejny przerost formy nad treścią 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Maja Super Moderator Share Napisano 13 Maja Cześć. Zmyłem to wszystko i nałożyłem szare zacieki oraz rozjaśniłem pokład. Myślę, że już nic nie będę kombinował bo według mnie jest dobrze. Tam gdzie są te otwory do cumowania, nie wiem czy nie za mocne mi te zacieki mi wyszły. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja 10 godzin temu, laskonogi napisał: fajnie Jak tam kolego wspUłmodelarzu. Kolega jawkers sprintuje, ja zadyszki powoli dostaję a jak tam wyrzutnie torped? Śmieci z biurka to powinny się już przez dyfuzję, rozumISZ, doczepić. Ciekaw jestem co tam wymodzisz z tego a tu posucha od 20, rozumISZ, kFietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja (edytowane) W dniu 13.05.2025 o 20:13, jawkers napisał: Tam gdzie są te otwory do cumowania, nie wiem czy nie za mocne mi te zacieki mi wyszły. Jak jest świeże to spróbuj delikatnie pionowo pociągnąć zaostrzoną(góra->dół) wykałaczką. Powinno nieco urozmaicić wygląd bo teraz to wygląd jak wodospad. U mnie działało zarówno na olejach jak i emaliach miga. Edytowane 14 Maja przez Lipa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Maja Super Moderator Share Napisano 14 Maja 16 minut temu, Lipa napisał: Jak jest świeże to spróbuj delikatnie pionowo pociągnąć zaostrzoną(góra->dół) wykałaczką. Jutro spróbuje. Ja dzisiaj malowałem parkiet na pokładzie i zajmowałem się drobnicą. Już powoli łódka zbliża się do finiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja (edytowane) 15 godzin temu, Lipa napisał: Kolega jawkers sprintuje, ja zadyszki powoli dostaję a jak tam wyrzutnie torped? krotka przerwa w NFZ ale do przodu nawet latarnie mi sie udało wymodzić i druknąć - choć zmieniam podstawkę to mysle ze po babarybie skoncze :))) Edytowane 15 Maja przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja ja tam czekam cały czas z niecierpliwością na X files.... W dniu 25.10.2024 o 13:50, chudyhunter napisał: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Maja Super Moderator Share Napisano 15 Maja Witam. Delikatnie pościerałem te smugi patyczkiem. Łódź pomalowałem matowym lakierem. W sumie, mogę go już do wody przykleić i zająć się wodą. Drewno pomalowałem odcieniem żółtego i naniosłem brązowy wash. Wszystkie drobne elementy mam już gotowe. Tratwy już schną. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Wodospad zmienił się w grupę drobnych zacieków. Zdałeś 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Maja Super Moderator Share Napisano 16 Maja Czas zabawić się z wodą. Jak pamiętam, najpierw 2x gęsty liquitex a później 2x rzadki wzdłuż fal? Watę nakładać po gęstej czy między rzadkie warstwy? Podstawka po 2 warstwach gęstego liquitexa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi