robertmodelarz Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 34 minuty temu, Witek Cisłak napisał: Celownik nie przedstawia zmodyfikowanej wersji stosowanej na Leo 2PL, a osłona światła ostrzegawczego nie jest stosowana na naszych 2PL (nawet nie ma jej jak zamocować ). Pozdrowienia Witek Dziękuję bardzo za informację, do swojego modelu dokupiłem elementy od konwersji do modelu Menga autorstwa Sasini. W konwersji Toro do Leoparda Hobbyboss nie ma kilku istotnych elementów potrzebnych do budowy Leoparda 2PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) Jeszcze jedno, żadna konwersja nie zawiera ważnej zmiany na tylnej płycie wanny kadłuba. Zmieniony został centralny hak holowniczy na mocniejszy i co ważniejsze, całkowicie zmieniono boczne uszy holownicze. Została dodana płyta podstawy ucha przez co ucho jest bardziej wysunięte do tyłu, a nad uchem jest przyspawana masywna płyta wzmacniająca. Inne są też liny holownicze niż w Leo 2a4, w 2PL są mocniejsze używane w PzH2000, Pumie i nowszych wersjach Leo 2. Pozdrawiam Witek Edytowane 12 Marca przez Witek Cisłak 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca 7 godzin temu, Witek Cisłak napisał: Jeszcze jedno, żadna konwersja nie zawiera ważnej zmiany na tylnej płycie wanny kadłuba. Zmieniony został centralny hak holowniczy na mocniejszy i co ważniejsze, całkowicie zmieniono boczne uszy holownicze. Została dodana płyta podstawy ucha przez co ucho jest bardziej wysunięte do tyłu, a nad uchem jest przyspawana masywna płyta wzmacniająca. Inne są też liny holownicze niż w Leo 2a4, w 2PL są mocniejsze używane w PzH2000, Pumie i nowszych wersjach Leo 2. Pozdrawiam Witek Istotna modyfikacja, niestety nie mam takowych i przykleiłem to co było w zestawie Hobbyboss. Porą na pracę drukarzy 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca E tam, odklej haki i wytnij z płytki podstawę ucha i tą półkę wzmacniającą przyspawaną do kadłuba i góry ucha. Podstawa to prostokąt z podciętą zewnętrzną krawędzią i dolnym zewnętrznym rogiem, a poziome wzmocnienie to też nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Centralny hak można odpuścić zmiany są niewielkie. PS.Miałem tych fotek nie wstawiać ale się złamałem Mam nadzieję że te dwa zdjęcia pozwolą dorobić te elementy. Pozdrawiam Witek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca A tak wyglądają zmodernizowane uszy przed założeniem haków holowniczych. Pozdrowienia Witek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Taka mała kompilacja dotycząca uchwytu mocującego pancerz dodatkowy podczas transportu i jego model 3d z Cults3d.com. Model 3d ma zły kształt i błędnie jest skierowany na zewnątrz. Na zdjęciach widoczna jest prawidłowe umieszczenie. Czasami uchwyt jest demontowany i wtedy widoczna jest tylko jego podstawa (zdjęcie w lewym dolnym rogu). Pozdrowienia Witek Edytowane 17 Marca przez Witek Cisłak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Marca Autor Share Napisano 28 Marca (edytowane) HELA po Sidoluxie. Edytowane 28 Marca przez robertmodelarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Psikawka trafiła na swoje miejsce w futerale, a farby na stojak. Trochę informacji na temat malowania. Farby: Tamiya XF-69 NATO BLACK Tamiya XF-67 NATO GREEN Zmieszane na oko proporcja 90/10 Mr.Hobby Color H072 Dark Earth Mr.Hobby Color H079 Sandy Yellow Ten beżowy kolor robi HATAKA HTK-A261 – Greyish Sand – BW400-8027, kolor "kamuflażu 2014" na pojazdach Wojska Polskiego (m.in. Leopard 2A5, PT-91, Rosomak) -(FS20227) Edytowane 3 Kwietnia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia (edytowane) Do przyklejenia zostały jeszcze tylko anteny lusterka i karabin. Edytowane 2 Kwietnia przez robertmodelarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Kolba w MG do przemalowania na czarno. Bo były kompozytowe czarne:) poza tym wzór konspekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja (edytowane) Czas kończyć model, anteny i lusterka przyklejone!!! Edytowane 10 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja Się samo (prawie) skończyło..... HELA trafia do galerii: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Tak patrzę i albo jestem ślepy albo model ma inny układ kamuflarzu niż pojazd na zdjęcie. No chyba że była nie jedna HELA. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Bardzo udany model! Gratuluję! Olo, Ślepy nie jesteś. Modelarstwo czasami nie jest odtworzeniem rzeczywistości... Modelarze na forach społecznościowych występują jako "artyści"... Takie mam spostrzeżenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 6 godzin temu, rhinoceros napisał: Bardzo udany model! Gratuluję! Olo, Ślepy nie jesteś. Modelarstwo czasami nie jest odtworzeniem rzeczywistości... Modelarze na forach społecznościowych występują jako "artyści"... Takie mam spostrzeżenia. Naszła mnie taka myśl. Czy model bez konwersji na PL ale w idealnie odwzorowanym kamuflażu i oznaczeniach będzie równie merytoryczny jak taki wykonany z konwersją na PL ale w nieodpowiednio wykonanym malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 2 minuty temu, enten napisał: Czy model bez konwersji na PL ale w idealnie odwzorowanym kamuflażu i oznaczeniach będzie równie merytoryczny jak taki wykonany z konwersją na PL ale w nieodpowiednio wykonanym malowaniu? ani jeden ani drugi nie będzie poprawny merytorycznie, jeśli to masz na myśli pisząc o "merytorycznym modelu" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 4 minuty temu, gajowy z wąsami napisał: ani jeden ani drugi nie będzie poprawny merytorycznie, jeśli to masz na myśli pisząc o "merytorycznym modelu" Tak mi się wydaje, że kiedy zaczynałem modelarską przygodę, starsi koledzy kładli większy nacisk na poziom przygotowania i odwzorowania merytorycznego. Przynajmniej pozostało mi takie wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Dziękuję bardzo wszystkim forumowiczom za słuszne uwagi. Model Leopard 2 PL to moja luźna interpretacja. Sam nie bardzo wiedziałem, którą wersję będę odwzorowywał. Pomalowałem układ plam od czapy i tak zostało. Potem padło na wóz o nazwie własnej HELA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Robercie, pomijając różnice w plamach to ogromny plus dla Ciebie za to, że jest to wykonany model na półce a nie kolejne pudełko do sklejenia. Plus, że ładnie sklejasz i to systematycznie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja (edytowane) Dziękuję bardzo wszystkim forumowiczom za słuszne uwagi. Model Leopard 2 PL to moja luźna interpretacja. Sam nie bardzo wiedziałem, którą wersję będę odwzorowywał. Pomalowałem układ plam od czapy i tak zostało. Potem padło na wóz o nazwie własnej HELA. Jak padło to okazało się, że zgubiłem podkowę..... Jako modelarz obywatelski niezwiązany z żadną firmą modelarską, choć co niektórzy forumowicze podejrzewają mnie to, ze jestem tajnym agentem Pana MIGA. Otóż nie jest to prawda!!! W zamierzchłych czasach przed HATAKO-wych, nakupiłem farb akrylowych firmy AmmoMig jak misio miodu na zimę. Teraz je sukcesywnie zużywam i akryli nie kupię już więcej, natomiast lakiery są bardzo dobre. Myślę, że czas najwyższy na ocenę dostępnych na rynku zestawów do wykonania modelu Leoparda 2 w wersji PL. Chodzi oczywiście o zestawy Toro Model 35031 do modelu Leoparda 2A4 Hobby Boss oraz Ace Project Studio do modelu Leoparda 2A4 firmy Meng. 1. Opakowanie Obydwa modele zapakowane są w sztywne kartonowe pudełeczka z naklejoną grafiką. Zawartość umieszczona jest w pojedynczych woreczkach strunowych. Puste przestrzenie dodatkowo zabezpieczone są "flipsami" lub folią bąbelkową. Ocena: 1-1 2. Instrukcja Ace dostarcza instrukcję w formie książeczki, natomiast Toro to dwie luźne kartki- prawdopodobnie odbitki xero. Minusem Toro jest brak informacji jakie elementy wieży należy odciąć, żeby dokleić konwersję. Brak jest informacji o sugerowanych kolorach lub nr farb potrzebnych do pomalowania modelu. Ocena: 0<1 na korzyść Ace. 2. Elementy Obaj producenci dostarczają produkt wysokiej jakości, wykonany w technologii druku3D. Trzeba dorobić we własnym zakresie powierzchnie antypoślizgowe w bazowych modelach. Dopasowanie do bazowych wersji dedykowanych modeli- bez uwag. Bardzo dużym mankamentem jest brak w konwersji Toro n/w elementów: - celownik Peri -tylna kamera - wyrzutniki granatów dymnych -oznaczenia priorytetu drogowego -brak podkowy dla wozu o nazwie własnej HELA Ocena: 0<1 na korzyść Ace. 3. Kalkomania Kalkomanie wydrukowane są na cienkim filmie, wyraźne i bez przesunięć kolorów. W obu zestawach dają możliwość wykonania czołgu w kilku wariantach oznaczenia. Plus dla Toro za kolorową książeczkę z fotografiami wozów, które można wykonać. Kalki dobrze reagują na płyny oraz nie srebrzą się. Ocena: 1<0 na korzyść Toro. 4. Cena Produkt Toro możemy nabyć za 189 PLN + model bazowy 82 PLN razem wychodzi 271 PLN + ewentualne koszty wysyłki Zestaw Ace to koszt 280 PLN + model bazowy 275 PLN razem wychodzi 555 PLN + ewentualne koszty wysyłki Rachunkowo tak to wygląda, że za konwersję i model Ace płacimy dwukrotnie więcej. Jednak zestaw Ali z modelem Leoparda Menga bije jakością na głowę zestaw Hobby Boss. Do tańszej wersji wskazane jest dokupienie ogniwkowych gąsienic oraz brakujących elementów. Wielkie podziękowania dla Ace za szybką możliwość nabycia brakujących elementów. Do obydwu modeli wskazane jest również dokupienie metalowych plecionych lin. Po doposażeniu o brakujące elementy konwersji Toro dalej jest ona tańsza w zakupie. Spokój ducha i pracy kosztuje, nie warto czekać i denerwować się niepotrzebnie przy składaniu modelu. Ocena: 0<1 na korzyść Ace. Ocena razem: Toro -2 pkt. Ace- 4 pkt. Bardzo proszę forumowiczów o ewentualne uwagi i własne spostrzeżenia w przedmiotowym temacie. Edytowane 11 Maja przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) Świetnie i przydatne porównanie, bo wielu z nas stoi przed podobną rozkminą. A model wygląda pysznie! Byłbym wdzięczny za pokazanie jak należy ciąć hobby bossa. Edytowane 11 Maja przez grzesioc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja (edytowane) 10 godzin temu, grzesioc napisał: Świetnie i przydatne porównanie, bo wielu z nas stoi przed podobną rozkminą. A model wygląda pysznie! Byłbym wdzięczny za pokazanie jak należy ciąć hobby bossa. Mówisz i masz. Jak zamontować nowy celownik w miejscu starego masz na pierwszej stronie warsztatu. Edytowane 12 Maja przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 16 godzin temu, robertmodelarz napisał: Model Leopard 2 PL to moja luźna interpretacja. Dzień dobry, Powyższe zdanie najbardziej mi się podoba ze wszystkich zdań w tym wątku. Pozdrawiam Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Mówisz i masz. Jak zamontować nowy celownik w miejscu starego masz na pierwszej stronie warsztatu. serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja (edytowane) Ostatnio na platformie https://cults3d.com/ pojawiły się takie nowości: https://cults3d.com/en/3d-model/various/leopard2pl-tulet-1-35scal https://cults3d.com/en/3d-model/various/leopard2pl-tulet-1-35-1-48-1-72-1-16 Edytowane 16 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi