PiterATS Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada (edytowane) Bugatti już jakiś czas stoi gotowy, więc pora na jakąś galerię. Zdjęcia z naciskiem na słowo "jakieś", bo nie dość że model duży, ciemne tło, to i fotograf ze mnie marny Model przedstawia bolid Bugatti T35B hrabiego Maurycego Potockiego z GP Lwowa 1930, którym zajął 2 miejsce w najwyższej klasie samochodów wyścigowych. Jest więc polski kierowca i polski wyścig Sam model to w miarę nowy zestaw od Italeri w skali 1/12. pod względem jakości mogę śmiało stwierdzić, że model ten jest absolutnym światowym topem. Przyjemny plastik, świetne spasowanie, niezwykle wysoki poziom detali, bardzo przemyślana konstrukcja modelu i etapy budowy. Jedyne uproszczenia wynikają wyłącznie z technologii wtryskowej, ale i tak jest ich niewiele: kilka cięgien które i tak wymieniamy na drut, nieco za gruby pasek klinowy, uproszone śruby na nadwoziu. Brakuje też zaworu paliwa, znajdującego się na podłużnicy ramy, obok kierowcy. Tyle. Podczas budowy natknąłem się tylko na nie do końca pasującą rurę łączącą pompę wody z chłodnicą oraz miejsce łączenia kolektorów z rurami wydechowymi. Musiałem wkleić tam wstawki o grubości 1,5mm. Jestem jednak niemal pewny, że to ja sam gdzieś coś pogmatwałem z montażem silnika do ramy, bo nie spotkałem się żeby inni budujący ten model, mieli jakieś problemy w tym miejscu. Z pozostałych zmian własnych, to zmycie fabrycznego chromowania i nałożenie chromu od MrHobby, z serii Super Metallic. Farbę nakładałem na czarny, błyszczący podkład, ale nie wypolerowany, ponieważ zależało mi na efekcie bez lustra. Ponadto wymieniłem uchwyty szyby wiatrochronu- zestawowe fototrawione były za duże, względem tego co potrzebowałem (stosowano wiele rodzajów wiatrochronów i wiele konfiguracji ich umieszczenia na nadwoziu). Brzydki skóro podobny materiał wymieniałem na naturalną skórę o odpowiedniej grubości, pozyskaną ze starego portfela. Zrobiłem z niej pasy zamykające maskę silnika wraz z klamrami i szlufkami, osłonę między wiatrochronem a karoserią oraz osłonę kwadratowego otworu w nadwoziu, na lewarek zmiany biegów. Sam wyścig o GP Lwowa, rozgrywany w roku 1930, był pierwszym lwowskim wyścigiem i nie podlegał jeszcze pod oficjalną klasyfikację GP, ale miał podobny format. Rozegrano kilka klas, przy czym w najwyższej klasie wyścigowej wystartowało pięciu kierowców. Zawody rozegrano w poniedziałek, natomiast od niedzielnego popołudnia padał ulewny deszcz. W dzień zawodów pogoda robiła się coraz lepsza i warunki były coraz bardziej suche. Dlatego model posiada nieco kurzu świeżego, nieco starego który zdążył zwilgotnieć i przyschnąć oraz w moim odczuciu podstawowe ślady eksploatacji. Nie chciałem go brudzić w jakiś przesadny sposób. O błocie nie mogło być mowy, wszak wyścig rozegrano w mieście na zamkniętej pętli, posiadającej w pełni brukowane ulice. Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada przez PiterATS 15 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada jak zwykle świetny piękne te skórzane paski ze sprzączkami - z czego robione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 4 Listopada Autor Share Napisano 4 Listopada Sprzączki robione od podstaw ze stalowego drucika. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Świetny. W minionych czasach zbierałem modele takich starych samochodów w skali 1:43 (die casty). Ten Bugatti był również częścią mojej kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada (edytowane) Świetny. Żałuję, że już mam zrobiony z MFH (wersja II-gie GP Monaco ), ale chyba mnie zainspirowałeś ponownie , Edytowane 9 Listopada przez primabaleron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada (edytowane) Cieszę się, że moje wykonanie może być inspiracją Ja ogólnie polecam zgłębić nieco polski wątek w przypadku Bugatti. Tych samochodów w różnych konfiguracjach używało sporo polskich kierowców na przestrzeni wielu lat. Podobnie sytuacja wyglądała w całej Europie. Można powiedzieć, że T35 był swoistym koniem pociągowym europejskiego motorsportu na przełomie lat 20 i 30-tych. Tak więc wersji i możliwości wykonania modelu jest dużo i wcale nie trzeba inwestować w MFH. Wystarczy model Italeri- równie dobry, a miejscami lepszy, przy tym łatwiejszy w montażu i pięciokrotnie tańszy w zakupie Dzięki za komentarze i polubienia Edytowane 11 Listopada przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Piękne wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Wprawdzie samochody to nie moja działka, ale obok tego modelu nie mogłem przejść obojętnie. Precyzja wykonania i malowania godna naśladowania. Gratuluję !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada Piękne wykonanie, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winrich Napisano 16 Listopada Share Napisano 16 Listopada piękny model, bardzo dobre zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Listopada Autor Share Napisano 18 Listopada Dziękuję za komentarze. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że gdyby ktoś się wybierał do Lwowa, to może sobie wycieczkę po pętli toru. Do dzisiaj nie tylko układ ulic i w bardzo dużej części zabudowy jest taki sam, ale zachował się również oryginalny bruk z torami tramwajowymi, bo którym pędziły bolidy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi