Skocz do zawartości

PZL P.11 jakiego (jeszcze) nie znacie

CrazyPillow

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł na ten wątek pojawił się w mojej głowie podczas realizacji projektu what-if PZL P.11 jako dolnopłat. Wielu użytkowników forum nie tylko przejawiło zaciekawienie tematem, ale wywiązała się ciekawa dyskusja odnośnie możliwych przeróbek tego samolotu. Cóż, dotknąłem samolotu, który w Polsce jest ikoną (i słusznie). Stąd zainteresowanie tematem związanym z nim nie dziwi.

Niestety, kiedy realizuje się jakiś pomysł, to możliwość dokonania zmian jest dość ograniczona. Duże zmiany są niemożliwe, tylko porady jak coś zrobić lepiej mogą być uwzględnione a i te nie wszystkie (zależy od stanu prac i możliwości, lub jej braku, zrobienia kroku wstecz). Zresztą, gdyby uwzględniać po kolei wszystkie ciekawe pomysły po drodze, to mogłoby się skończyć dziesięciopłatem 😆. Stąd niestety potrzeba upartej realizacji raz obranego pomysłu i bardzo mała moja "przemakalność" na jakiekolwiek zmiany.

Jednak pojawia się na tyle ciekawych pomysłów (lub może się pojawić), a mnie szkoda jest zniechęcać innych, jak również nie chcę uchodzić za drętwego typa, który wie lepiej i robi zawsze po swojemu, że postanowiłem założyć niniejszy wątek. Jeśli ktoś z Was ma pomysł, jak przerobić PZL P.11, to proszę piszcie tutaj. Rysunki, szkice (nawet niedbałe), opisy są bardzo mile widziane. Pomysły mogą być jakiekolwiek, jak ktoś ma fajny pomysł jak zrobić odrzutowego P.11 na pływakach, niech się nie krępuje. Inni niech komentują, dorzucają swoje pomysły lub modyfikacje już zgłoszonych.

Przyrzekam, że ciekawy temat, który mnie "nakręci" postaram się zrealizować w polistyrenie, opisać budowę i napotkane problemy a efekty bogato zilustrować zdjęciami (wszystko zgodnie z wytycznymi pomysłodawcy). Zresztą myślę, że ten wątek może stanowić fajną inspirację dla innych i wiele ciekawych pomysłów może być zrealizowanych (niekoniecznie przeze mnie).

Oczywiście osobną stroną jest malowanie takiej maszyny. Jeśli ktokolwiek z Was ma zapędy artystyczne i chciałby dać im upust, to również zachęcam. Ciekawa maszyna w ciekawym malowaniu to jest to, co zawsze cieszy oko.

• 2 weeks later...