Skocz do zawartości

Ciągnik artyleryjski C4P - Skala 1:72 - First to Fight

Endrju

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższej przerwie udało mi się skończyć kolejny model polskiego pojazdu wojskowego. Tym razem na warsztat wziąłem ciągnik artyleryjski C4P w wersji dla artylerii najcięższej dla w barwach 1 pułku artylerii motorowej z września 1939 r. Model pojazdu wykonałem z zestawu First to Fight praktycznie bez poprawek prosto z pudełka. Ten model podobnie jak mój poprzedni model malowałem pędzlem farbami Hataka Blue. Wzór malowania wzięty z instrukcji FtF aczkolwiek instrukcja nie zawierała malowania prawej strony pojazdu więc jest to tak naprawdę moja wizja i nie do końca mi się podoba. Chętnie wysłucham co Wam się nie podoba ale równie chętnie wysłucham co Wam się podobało. Ciągnik ten w ciągał między innymi armaty polowe 75 mm wz 1897 Schneider na kołach DS. więc na koniec wrzuciłem kilka zdjęć całego zestawu.

image.thumb.jpeg.fbff908befab04231062fe34c75f0a7b.jpeg

image.thumb.jpeg.73b546a202c23a46684253f9ba105d4f.jpeg

image.thumb.jpeg.3083b20ed09be02588193d0933e0de1b.jpeg

4.thumb.jpg.bbcb0b82a462bcd65498b81c4e1e9a6f.jpg

5.thumb.jpg.f1e4736d9aab42868b718390eb39e632.jpg

6.thumb.jpg.d87ac726d6014e7527f63cbad4a4ed25.jpg

8.thumb.jpg.4eae79c852b0b04face1053d80d9d2b7.jpg

9.thumb.jpg.2df4439bb125cf5feb339c5c9f1964b7.jpg

10.thumb.jpg.b3e7b6a4181cd2fb55d1ff63995e1243.jpg

image.jpeg

• Like 7

10 minut temu, cieciwa napisał:

Do tego zestawu brakuje jeszcze jaszcza amunicyjnego ...

http://derela.pl/c4p_10bk.jpg

To akurat wiem. Jest w planach. Na razie nikt nie zrobił modelu ale mam zamiar zrobić go sam. Niestety brakuje mi dokumentacji.

Na zdjęciu to nie jest moja armata ale jaszcz pewnie ten sam. A czy Waszmość nie posiadasz przypadkiem jakichś rysunków lub zdjęć tego jaszcza?

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Ej Andrzeju czemu jesteś taki leniwy :mrgreen:, wystarczy wpisać w internetach" jaszcz do działa Schneider 1897 75mm" i już Ci wyskakuje, wymieniasz kółka na Michelin DS i masz :D:

przodek_75.jpg&x=800

Ej Adaś mądralo. To zdjęcie to dla jasnowidza dobre a nie dla porządnego modelarza. To akurat znalazłem ale tu niewiele widać. Jak masz więcej to się pochwal. :piwo:

Edytowane przez Endrju

Dorzucam też jeszcze zdjęcia wrzucone przez użytkownika Bolimow na forum dobroni.pl. Nie jestem znawcą tematu i nie jest to chyba do końca wersja, o której było tu wspominane, ale być może część elementów wspólnych ze wspominaną wersja na tych zdjęciach będzie lepiej widoczna. Jak też będę przy komputerze to dorzucę linki do wspomnianych stron. Mam nadzieję, że chociaż trochę będą pomocne.

IMG_1157.jpeg

IMG_1158.jpeg

IMG_1159.jpeg

IMG_1160.jpeg

IMG_1162.jpeg

IMG_1161.jpeg

IMG_1163.jpeg

IMG_1164.jpeg

IMG_1165.jpeg

IMG_1167.jpeg

IMG_1168.jpeg

IMG_1166.jpeg

Edytowane przez Luck82
  • Thanks 1

5 godzin temu, Luck82 napisał:

I jeszcze od użytkownika Modelarz również z forum dobroni.pl

Dziękuję bardzo za te zdjęcia. Na te zdjęcia z dobroni.pl nie natrafiłem.

Godzinę temu, Endrju napisał:

Dziękuję bardzo za te zdjęcia. Na te zdjęcia z dobroni.pl nie natrafiłem.

Cieszę się i mam nadzieję, że się przydadzą. Dorzucam jeszcze jedno na koniec do kompletu. Powodzenia w pracach nad modelem.

IMG_1172.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1

Ale burze rozpętałem ....

Przepraszam :)

Z niecierpliwością czekam na efekty Twoich prac.

• Haha 1

1 godzinę temu, cieciwa napisał:

Ale burze rozpętałem ....

Raczej konstruktywną dyskusję bo efekt będzie namacalny i wiele wniósł do sprawy.  :piwo:

Gdzieś obiło mi się o uszy że model FTF przedstawia wersję C4P która istniała w dokładnie 1 egzemplarzu, służyła w "baterii śmierci" 1 pamot-u i w związku z tym wskazane były by jej oznaczenia na drzwiach i znany numer rejestracyjny. Poprawcie mnie jeżeli nie mam racji.

A sam model bardzo fajnie wyszedł.

• Like 1