Mierzu Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 A szapchlę szlifujesz na mokro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Daj szpachli parę dni na wyschnięcie jeżeli nałożyłeś grubą warstwę. Tamiya mocno traci na objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Daj szpachli parę dni na wyschnięcie jeżeli nałożyłeś grubą warstwę. Tamiya mocno traci na objętości. Dobrze piszesz. Przy takich wielkich dziurach wklejam poprsotu kawalki polistyrenu o grubosci ok 0.25mm, potem grubszy papier i zbieram to co wystaje nad powierzchnie. dopiero potem szpachla i tez nie odrazu gruba warstwa. Jakiej farby uzywasz do podkladu, surfecera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Jak dla mnie ten element na zdjęciu źle nie wygląda - jak na stan przejściowy oczywiście. W zaznaczonym miejscach musisz położyć kolejną warstwę szpachli i przeszlifować. A nie starasz się przypadkiem na siłę doszlifować tych bruzd, zamiast uzupełnić je szpachlówką i przez to wracasz ciągle do punktu wyjścia? Może spróbuj zamiast szpachlówki Tamiyi do takich poprawek używać Surfacera 500? Cienka warstwa schnie bardzo szybko (po pół godzinie można go spokojnie szlifować) i łatwiej nim wypełniać tego typu dziury. Kolejna rzecz, podczas szlifowania, zdarza mi się że od powierzchni szpachli odpadają małe kawałeczki co powoduje powstawanie bruzd.. Jak tego uniknąć? Wydaje mi się, że częstsze i dokładne płukanie papieru z pyłu powinno pomóc. Ewentualnie spróbuj użyć papieru o mniejsze gradacji, choć w sumie 800 powinien dać radę. Być może powinieneś też, tak jak pisał reggy dać szpachli więcej czasu na schnięcie. Utrata objętości to jedno, ale może też być tak, że szpachla nie utwardzi się dobrze w całej objętości i po zeszlifowaniu wierzchniej warstwy ta położona głębiej zacznie się rolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Dzięki koledzy za pomoc. Farba jaką użyłem do podkładu, to zwykły samochodowy podkładw sprayu, nie surfacer. Czy ten surfacer to jest coś a'la szpachla w sprayu? Sebastian ten pomysł z kawałkami polistyrenu 0,25 bardzo do mnie przemawia. Zgodnie z Waszymi zalecaniami, zaszpachlowałem dzisiaj jeszcze raz te fragmenty w których jest bardzo nierówno, nie dotknę tego do soboty.. Jeśli nadal będzie średnio, spróbuję tricku z kawałkami polistyrenu. jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję, wrócimy do tematu w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FILIP ;) Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Lol, jak się nie umie używać do robi dziurę. Wamod pewnie jest na jakimś nitro etc. Przed użyciem trzeba tę tubę najzwyczajniej w świecie wytrząchać żeby się wymieszało. Rzeczywiście z czasem szpachla robi się coraz bardziej sucha bo ten rozcieńczalnik szybko paruje. Ale wystarczy dodać zwykłego kleju, albo po prostu nitro i będzie łatać dobrze. Natomiast wspomniana jeszcze szpachla Italeri to jest moim zdaniem słaba. Kosztuje 2 razy tyle, na początku ładnie łata, nakłada się nieźle. a później to już nawet mieszanie z klejem nie pomaga. Mi czasem po wyschnięciu po prostu wypada to co nałożyłem. Zgadzam się z kolegą.Ja sam używam Wamodu (oczywiście do plastiku ) i nie jest źle. SmokHaosu-masz rację co do nitro w Wamodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Cześć słuchajcie nałożyłem za dużo szpachli na zbiornik od mojego dafa xf95 (pierwszy raz szpachlowałem) i teraz nie wiem jak to porządnie zdrapać... bo papierem to ciężko by było w rowkach macie jakieś pomysły/patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Pilnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Ściągnij ostrożnie szpachle nożem i połóż jeszcze raz, lub jak było wcześniej pilnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon1291 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, widze że stary wątek ale może ktoś mi odpowie, czym rozcieńczyć Mr Surfacer 500 żeby służył jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Najlepiej Gunze Leveling Thinnerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Mr. Leveling Thinner. Można rozcieńczać nawet nitro, ale leveling będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon1291 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Dzieki panowie za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi