TAW Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Witam i zapraszam. Samolot RAF pokonał mnie jak Luftwaffe w 1940 Wielce obrażony tym wszystkim zmieniam więc stronę konfliktu, teatr działań i skalę. Styczną pozostaje jedynie pudełko Eduarda, ale tym razem z ich autorskim projektem oczywiście "w profipaku". Z dodatków dokupiłem koła dające o wiele większą jakość od zestawowych i zestaw do otwartych klap lądowania, które fajnie uplastycznią bryłę samolotu. Wybrane malowanie to maszyna porucznika Kunio Kanzaki z 1944 roku. O samym pilocie jak i maszynie w internetach wiele nie ma. Plansza barwna Eduarda sugeruje takie malowanie: Znalazłem dwa rzekome zdjęcia archiwalne tej maszyny. Na żadnym jednak nie widać numerów co potwierdzałoby, że to na pewno dokładnie ten egzemplarz. Jak widać samolot całkiem dobrze utrzymany jak na japońskie standardy w tamtym czasie choć jeśli kiedy dojdę już do odpowiedniego etapu to trochę się nad nim popastwię i zrobię jak mógłby wyglądać po jakimś czasie służby. W końcu jestem z działu pancernego Ale tym się będę martwił jak przyjdzie na to czas. Teraz go trzeba złożyć co ostatnio nie jest dla mnie takie oczywiste. Ciekawi mnie geneza takiego malowania - po trochę kamuflażu beżowego i zielonego. Jaki był w tym cel, czy beżowy kolor był najpierw a potem dodano zielony, czy było odwrotnie czy może od razu wypuścili takie malowanie przed przybyciem do jednostki. Jeśli macie jakieś informację to chętnie się zapoznam. Chętnie przyjmę też sugestie w jakie farby zaopatrzyć się do tego malowania. W grę wchodzą te, które pójdą na Mr Levelling Thinner. Pracę nad modelem zacząłem od tych części. Na początek rozwierciłem wszystkie otwory w konstrukcji kokpitu i te brakujące w fotelu pilota. Sam fotel postanowiłem też pocienić bo plastikowa cześć wydaje się okropnie gruba. O ile większość otworów pewnie zginie w czeluściach wnętrza, to z fotela jestem bardzo zadowolony. Myślę, że wygląda teraz o wiele lepiej. Nawet w ogromnym makro jest smuklejszy niż pierwowzór. Następnie poszło już z rozpędu. Parę elementów wyskrobanych pod przyjęcie barwionych blaszek, trochę kabelków dla ożywienia wnętrza i ogólnie jak nadarzy się okazja to gotowe do malowania. Edytowane 13 Grudnia 2024 przez TAW 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 1 minutę temu, TAW napisał: Mam cichą nadzieję, że ani Eduard, ani Ty nie idziecie w serię egg-plane... Jeśli nie, to z zainteresowaniem popatrzę i będę kibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2024 Czyżby coś nie tak z tym malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Sorki, to mój telefon zawinił, bo zdjęcia wyświetlił tak: Ale po sprawdzeniu w komputerze okazało się, że to jednak nie egg-plane. Na szybko: http://arawasi-wildeagles.blogspot.com/2020/12/zero-sen-special-3-381-kokutai.html Edytowane 13 Grudnia 2024 przez zaruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2024 Nie, jeszcze nie jestem na tym etapie żeby jajeczka sobie robić - do Wielkanocy jeszcze trochę czasu Ale jeśli ten model spartolę to już chyba na takie jajeczka się przerzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 19 minut temu, zaruk napisał: mój telefon zawinił, bo zdjęcia wyświetlił tak: U mnie to samo! Coś się forum wysypało chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Albo mój błąd bo treść tego postu jest skopiowana z innego tematu, który przez przypadek założyłem w dziale śmigłowców Może przez to telefony wyświetlają zniekształcone zdjęcia. edit. Zrobiłem pierwszy post na nowo. Wydaje się, że problem znikł - przynajmniej na moim telefonie. Prawdopodobnie możecie już normalnie wyświetlać temat również i na swoich telefonach Edytowane 13 Grudnia 2024 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 Faktycznie teraz jest "normalnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 Japońce nie moja bajka, ale popatrzę z chęcią. Wnętrze super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Powodzenia. Będę tutaj zaglądać. Szybko uporałeś się z kokpitem. Tak trzymać. Nie wiem jak w przypadku tego Zero. Mam kilka modeli Eduarda i odnoszę wrażenie, że malowania proponowane są na podstawie plansz barwnych z rożnych książek oraz pojedynczych zdjęć. Nie zdziwię się jak na to malowanie nie ma twardych kwitów i jest to dzieło jakiegoś artysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Maciej R napisał: Nie wiem jak w przypadku tego Zero. Mam kilka modeli Eduarda i odnoszę wrażenie, że malowania proponowane są na podstawie plansz barwnych z rożnych książek oraz pojedynczych zdjęć. Nie zdziwię się jak na to malowanie nie ma twardych kwitów i jest to dzieło jakiegoś artysty. Nie wiem jak z innymi malowaniami proponowanymi przez Eda ale z tym "moim" Zero jest tak: 1. W tym miejscu widać przejście między ciemniejszym a jaśniejszym kolorem na skrzydle. 2. Samolot na drugim planie posiada takie samo przejście na skrzydle (w środku narysowanej przeze mnie strzałki), widoczny jest też statecznik pionowy (grot strzałki) pomalowany w jaśniejszy kolor (domniemany beż) z jeszcze jaśniejszym numerem (domniemana biel) i ciemniejszym pasem (domniemana czerwień). Założenie jest zapewne takie, że jeśli skrzydła są dwukolorowe to barwa statecznika w "moim" Zero jest tak samo jak u kolegi w oddali. Powyższe zdjęcie pochodzi z książki pana Watanabe Yoji, który twierdzi, że ten konkretny samolot był pilotowany przez porucznika Kanzaki. Prawdopodobnie zachowały się jakieś kwity po japońsku, z których badacze tematu doszli do tego jaki numer miał samolot (81-1181), którym latał dowódca tego zgrupowania i wystarczyło go dołożyć do całej reszty układanki. Eduard napomina w instrukcji, że nie można mieć stuprocentowej pewności co do kolorów pasów na kadłubie i osłonie silnika i jest to tylko założenie najbardziej prawdopodobnej opcji iż była to biel, a nie na przykład szarość czy żółć. 3. Same pasy na kadłubie Eduard proponuje malować dookoła ze spodem włącznie, ale Czesi wspominają jednocześnie że 100% pewni nie są czy były one od spodu połączone. Jak na moje oko raczej nie były. Tutaj jeszcze zdjęcie egzemplarza 81-1183 z na wpół beżowymi skrzydłami i statecznikiem pionowym. Trochę dokładniej pokazuje jak powinien być poprowadzony taki kamuflaż, jednak nie ma żadnych pasów przy numerze taktycznym. Jak widać malowanie egzemplarza, który robię jest tylko i aż prawdopodobne. Twardych dowodów nie ma bo chyba nie istnieje zdjęcie tej maszyny ujętej w całości. Z drugiej strony nie ma też żadnego dowodu żeby takie malowanie podważyć bo elementy układanki są ze sobą połączone całkiem logicznie bez jakichś siłowych rozwiązań.. A nie można zaprzeczyć, że jest wyjątkowo atrakcyjne bo łączy dwie ikoniczne barwy japońskiego lotnictwa w bardzo zgrabną całość. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Według mnie pasy na kadłubie łączą się u dołu. Przedni pas na zdjęciu zdecydowanie wchodzi w ciemniejszą strefę na spodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2024 Z tymi pasami to mi zrobiłeś zagwozdkę bo ja bym powiedział z goła zupełnie co innego, ale bez bicia przyznaję się, że nie jestem biegły w interpretowaniu takich zdjęć. Będę musiał zrobić risercz jak były malowane takie oznaczenia na innych egzemplarzach. Prawdopodobnie schemat musiał być taki sam dla wszystkich lub większości maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2024 Obecnie wszystkie elementy kokpitu (oprócz celownika i zagłówka pilota, na które przyjdzie czas tuż przed wklejaniem oszklenia) pomalowane, poblaszkowane i gotowe na zamknięcie połówek kadłuba. Zdecydowałem się dokupić karabiny ze względu na dosyć słabe odlane części zestawowe szczególnie przy wylocie luf oraz wymianę zestawowych blaszanych pasów na produkt HGW. Jeśli chodzi o pasy to tutaj różnica jest jak dzień i noc. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Heh, widzę, że do działu zaczęli zaglądać koledzy z pancerki ... Bardzo to plastycznie i fajnie wygląda. Pasy to Twój wyrób? Wyglądają świetnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Po wymalowaniu wnętrze wygląda rewelacyjnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Świetnie ten kokpit wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Jest moc! Podziwiam detal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2024 (edytowane) Dzięki bardzo Panowie 2 godziny temu, zaruk napisał: Heh, widzę, że do działu zaczęli zaglądać koledzy z pancerki ... Ostatnio jak mi zaglądał do śmigłowca to potem zrobił swojego. I to jakiego! Coś się chyba kroi i w tym dziale... 2 godziny temu, zaruk napisał: Pasy to Twój wyrób? Wyglądają świetnie... Niestety takich bajerów nie potrafię robić (choć próbowałem ze sreberka z paczki papierosów i nawet fajnie szło, ale dziurki były widocznie postrzępione), ale na szczęście taki produkt robi HGW. To jest coś o klasę wyżej od blaszanych pasów. Jeśli jeszcze mnie najdzie na jakiś samolot to ich pasy też na pewno dokupię jeśli będą do niego dostępne. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Grudnia 2024 Share Napisano 23 Grudnia 2024 (edytowane) To jest optymalna skala dla latających, najważniejsze można się wykazać, ale też aż tak wiele miejsca na półce nie zajmuje, i grunt że WW2 Edytowane 23 Grudnia 2024 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) A jednak jeszcze skusiłem się na coś jeszcze. Nie chciało mi się drutować silnika i trochę obawiałem się glutów CA więc zakupiłem zestaw waloryzacyjny do Zero produkcji EMP3D czyli naszego forumowego Przemka. Oprócz silnika jest tam trochę fajnego szpeja za całkiem rozsądne pieniądze. Jakość druku jak to u Przemka rewelacyjna natomiast przydałoby się lepsze pakowanie bo bardzo finezyjny detal nie zawsze wytrzyma pakowanie w woreczek strunowy i prę kabelków trzeba było sztukować. Mimo wszystko bardzo polecam: A6M Zero - zestaw silnik + dodatki - 1:48 emp3d.eu No to wrzucam gotowy silnik jeszcze w starym roku żeby nam mocy nie zabrakło w nowym I żeby było więcej skończonych niż kupionych. Wiem, wiem - niemożliwe Edytowane 30 Grudnia 2024 przez TAW 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Robisz otwarte pokrywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2024 Nic otwartego w okolicach silnika nie planuję. Przy silnikach gwiazdowych już od przodu widok jest całkiem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Bardzo ładnie, silnik bomba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Czwartek o 19:43 Autor Share Napisano Czwartek o 19:43 (edytowane) Sytuacja na dziś wygląda tak, że połówki kadłuba zostały już połączone i obrobione. Do tego doszła osłona silnika i śmigło i w ten sposób na razie bez paru dynksów i oszklenia środkowa cześć modelu jest skończona. Przy budowie osłony silnika wykorzystałem końcówki rur wydechowych z zestawu dodatków od EMP3D. Biją na głowę Eduardowe zestawowce dwa razy a te Eduardowe drukowane na pewno raz. Wystarczy wywiercić dziurkę i już rura jest o wiele dłuższa i przede wszystkim ma o wiele cieńsze ściany. Dorobiłem też nity na klapach chłodzenia bo Edowi się zapomniało. Jako że zamknięty to jeszcze rzut oka do kokpitu i o dziwo będzie widać całkiem sporo co mnie niezmiernie cieszy. Silnik gwiazdowy w okapotowaniu i założonym śmigłem też nie rozczarowuje i całkiem fajnie zabiega o uwagę Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tej budowy. Wszystkie elementy pasują do siebie bardzo dobrze, a i czas poświęcony na zrobienie paru pozornie mało widocznych detali prawdopodobnie nie pójdzie na marne bo konstrukcja samolotu dosyć nieźle je eksponuje. Trzeba będzie się zabrać w końcu za uskrzydlenie modelu. Edytowane Czwartek o 19:57 przez TAW 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi