jachud3 Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Ekstra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Fajnie wygląda, dobra robota będziesz dodawał te blaszane uchwyty do przykręcania paneli? Myślę, że warto, taki mały dodatkowy detal wzbogaci całość. Takie pozornie małe i „nieistotne” elementy moim zdaniem bardzo potęgują wrażenie zdetalowania elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Dobrze wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia Godzinę temu, Albatros napisał: Fajnie wygląda, dobra robota będziesz dodawał te blaszane uchwyty do przykręcania paneli? Myślę, że warto, taki mały dodatkowy detal wzbogaci całość. Takie pozornie małe i „nieistotne” elementy moim zdaniem bardzo potęgują wrażenie zdetalowania elementów. Tak, jak najbardziej. Nie chciałem ich wklejać na tym etapie, bo pewnie nie przetrwały by maskowania i malowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego (edytowane) Aktualizacja wątku o dzisiejsze postępy. Udało się zamknąć skrzydło, było sporo szlifowana w poszyciu skrzydła jak i w samej wnęce. Summa summarum udało się gładko je złożyć. Elementy kokpitu też znalazły się na swoim miejscu. Miałem spore problemy, bo tak się skupiłem na pasowaniu tych wnęk, i klejeniu skrzydła że zapomniałem o elemencie A10, tj. tylni dźwigar w centropłacie. Musiałem się potem sporo na gimnastykować żeby go wpasować po fakcie. Jako tako się udało. Edytowane 1 Lutego przez DamianPoltorak 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Bardzo ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego (edytowane) Bryła w całości. Do tego etapu wszystko super się składa. Jedyne miejsce które wymaga drobnej obróbki, to przejście kadłub - skrzydło patrząc od przodu. Edytowane 2 Lutego przez DamianPoltorak 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego Podkład położony. Jedno miejsce wymaga drobnej poprawki. I można się brać za pierwsze malunki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Pcham temat do przodu póki werwa jest. Na całość poszło sreberko H8, a dzisiejszy wieczór to taka zabawa w preshading, co by ubogacić ten jasny spód. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego (edytowane) Spód pomalowany, kolor to Gunze H74. I zdjęcie z innym oświetleniem: Edytowane 9 Lutego przez DamianPoltorak 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Bardzo ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Lutego Autor Share Napisano 11 Lutego (edytowane) Dzisiejszy wieczór poświęciłem na preshading na powierzchniach górnych, i pierwszą warstwę Dark Earth, kolor H72 od Gunze. Zastanawiam się nad maskowaniem plam kamuflażu, czy wycinać jakieś szablony z papieru, czy lepiej utoczyć jakieś cienkie wałki z pattafiksu i tak odcinać kolor? Edytowane 11 Lutego przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego 12 godzin temu, DamianPoltorak napisał: utoczyć jakieś cienkie wałki z pattafiksu i tak odcinać kolor Mnie ten sposób wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Zacząłem się zastanawiać, który że dwóch pomysłów maskowania, w możliwy najbliższy sposób umożliwi mi dokładniejsze odwzorowanie plam, i ..... zdecydowałem się na oba. Na skrzydłach z racji płaskich powierzchni łatwej malować od szablonu, a tam gdzie mamy krzywizny kadłuba i przejścia skrzydło-kadłub będę maskował pattafixem. Pierwsze wyciąłem sobie szablony do plam DG, żeby sprawdzić gdzie brakuje koloru, i uzupełniłem te braki. W drugiej kolejności zacząłem podmieniać plamy na DE, i położyłem pierwszą warstwę DG, na skrzydła i statecznik. Jeśli po zdjęciu maskowania będzie duża różnica między odcięciem koloru pomiędzy skrzydłami, a kadłubem wprowadzę korektę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego W dniu 11.02.2025 o 23:16, DamianPoltorak napisał: Dark Earth, kolor H72 od Gunze. Cholercia za późno tu zajrzałem... Ten H72 jest deczko lipny, odcień jest zdecydowanie zbyt ciepły, wpada lekko w pomarańcze nawet. Jeśli dobrze pamiętam C369 jest dużo lepszym wyborem. Ale chyba już po ptokach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego 3 minuty temu, jachud3 napisał: Cholercia za późno tu zajrzałem... Ten H72 jest deczko lipny, odcień jest zdecydowanie zbyt ciepły, wpada lekko w pomarańcze nawet. Jeśli dobrze pamiętam C369 jest dużo lepszym wyborem. Ale chyba już po ptokach... Podałeś, podałeś, wpis z 15 stycznia. Odnotowałem uwagę, ale się do niej nie zastosowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Haha rzeczywiście człowiek już zapomina gdzie się wymądrzał Oczywiście, Twój model i Ty wybierasz. Jeśli tak jest OK dla Ciebie to jest OK finalnie i tak z zielonym musi fajnie zagrać, a odcień może się zmienić po brzydzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Podjąłem dzisiaj decyzję że rondle będą malowane, cyrkiel już zamówiony. Pytanie do was, czy ktoś mógłby podratować gotową rozpiską farb od Gunze albo AK dla rondli RAFu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego C326 i 327 to niebieski i czerwony, biały i żółty standardowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Maski zdjęte. Gdzieniegdzie na łączeniu kolorów trzeba będzie zrobić poprawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego (edytowane) Czy nie wydaje Ci się, że preshading jest jeszcze wciąż zbyt widoczny? Czy masz jakiś plan jak go stłumić na dalszych etapach? Po zdjęciu masek kolory wydają się też mało nasycone, przy pierwszym spojrzeniu są bardzo podobne do siebie i nie tworzą kontrastu, który na RAFowskim kamuflażu był mocno widoczny. Szczególnie zielony mocno odstaje od kanonu i przypomina mi trochę olive drab z efektami podskórnymi jakie maluje się w pancerce. Tylko, że tam możliwości wetheringu, który to potem maskuje są dużo większe. Ewentualnie może coś ze światłem jest nie tak lub z obróbką zdjęcia podczas fotografowania, wtedy można cały ten komentarz pominąć. Może jeszcze jakieś inne zdjęcie w innym świetle i pozycji bo wiem, że to czasem może spłatać figla. Edytowane 15 Lutego przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Trochę mi ta zieleń nie leży, ale może to wina oświetlenia. Całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Hmm, pstryknąłem kilka kolejnych fotek, wykonane z różnym oświetleniem. To powyżej zrobione w dzień przy świetle słonecznym. Te poniżej przy żarówkach. Jeśli jest coś nie tak, to już chyba tylko wymiana farb na inne może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego W dniu 13.02.2025 o 16:58, jachud3 napisał: finalnie i tak z zielonym musi fajnie zagrać Wykrakałem chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi