Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk. IIb - 1/48 - Arma Hobby

DamianPoltorak

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie wygląda, dobra robota 🙂 będziesz dodawał te blaszane uchwyty do przykręcania paneli? Myślę, że warto, taki mały dodatkowy detal wzbogaci całość. Takie pozornie małe i „nieistotne” elementy moim zdaniem bardzo potęgują wrażenie zdetalowania elementów. 

Godzinę temu, Albatros napisał:

Fajnie wygląda, dobra robota 🙂 będziesz dodawał te blaszane uchwyty do przykręcania paneli? Myślę, że warto, taki mały dodatkowy detal wzbogaci całość. Takie pozornie małe i „nieistotne” elementy moim zdaniem bardzo potęgują wrażenie zdetalowania elementów. 

Tak, jak najbardziej. Nie chciałem ich wklejać na tym etapie, bo pewnie nie przetrwały by maskowania i malowania.

• Like 2

Napisano (edytowane)

Aktualizacja wątku o dzisiejsze postępy.

Udało się zamknąć skrzydło, było sporo szlifowana w poszyciu skrzydła jak i w samej wnęce. Summa summarum udało się gładko je złożyć. Elementy kokpitu też znalazły się na swoim miejscu.

Miałem spore problemy, bo tak się skupiłem na pasowaniu tych wnęk, i klejeniu skrzydła że zapomniałem o elemencie A10, tj. tylni dźwigar w centropłacie. Musiałem się potem sporo na gimnastykować żeby go wpasować po fakcie.

Jako tako się udało.

IMG_20250201_164909432.jpg

IMG_20250201_164853455.jpg

IMG_20250201_164941629_HDR.jpg

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 9

Napisano (edytowane)

Bryła w całości.

Do tego etapu wszystko super się składa.

Jedyne miejsce które wymaga drobnej obróbki, to przejście kadłub - skrzydło patrząc od przodu.

IMG_20250201_230738144.jpg

IMG_20250202_085826282.jpg

• Like 5

Napisano (edytowane)

Dzisiejszy wieczór poświęciłem na preshading na powierzchniach górnych, i pierwszą warstwę Dark Earth, kolor H72 od Gunze.

IMG_20250211_221545077.jpg

IMG_20250211_230244606.jpg

Zastanawiam się nad maskowaniem plam kamuflażu, czy wycinać jakieś szablony z papieru, czy lepiej utoczyć jakieś cienkie wałki z pattafiksu i tak odcinać kolor?

• Like 3

Zacząłem się zastanawiać,  który że dwóch pomysłów maskowania, w możliwy najbliższy sposób umożliwi mi dokładniejsze odwzorowanie plam, i .....  zdecydowałem się na oba.

Na skrzydłach z racji płaskich powierzchni łatwej malować od szablonu, a tam gdzie mamy krzywizny kadłuba i przejścia skrzydło-kadłub będę maskował pattafixem.

Pierwsze wyciąłem sobie szablony do plam DG, żeby sprawdzić gdzie brakuje koloru, i uzupełniłem te braki.

W drugiej kolejności zacząłem podmieniać plamy na DE, i położyłem pierwszą warstwę DG, na skrzydła i statecznik.

Jeśli po zdjęciu maskowania będzie duża różnica między odcięciem koloru pomiędzy skrzydłami, a kadłubem wprowadzę korektę.

IMG_20250213_111045846.jpg

IMG_20250213_133416420.jpg

• Like 2

W dniu 11.02.2025 o 23:16, DamianPoltorak napisał:

Dark Earth, kolor H72 od Gunze.

Cholercia za późno tu zajrzałem... Ten H72 jest deczko lipny, odcień jest zdecydowanie zbyt ciepły, wpada lekko w pomarańcze nawet. Jeśli dobrze pamiętam C369 jest dużo lepszym wyborem. Ale chyba już po ptokach... 😞

• Like 1

3 minuty temu, jachud3 napisał:

Cholercia za późno tu zajrzałem... Ten H72 jest deczko lipny, odcień jest zdecydowanie zbyt ciepły, wpada lekko w pomarańcze nawet. Jeśli dobrze pamiętam C369 jest dużo lepszym wyborem. Ale chyba już po ptokach... 😞

Podałeś, podałeś, wpis z 15 stycznia.

Odnotowałem uwagę, ale się do niej nie zastosowałem 😁

Haha rzeczywiście :glupek: człowiek już zapomina gdzie się wymądrzał :haha:Oczywiście, Twój model i Ty wybierasz. Jeśli tak jest OK dla Ciebie to jest OK :super: finalnie i tak z zielonym musi fajnie zagrać, a odcień może się zmienić po brzydzeniu.

Czy nie wydaje Ci się, że preshading jest jeszcze wciąż zbyt widoczny? Czy masz jakiś plan jak go stłumić na dalszych etapach? Po zdjęciu masek kolory wydają się też mało nasycone, przy pierwszym spojrzeniu są bardzo podobne do siebie i nie tworzą kontrastu, który na RAFowskim kamuflażu był mocno widoczny. Szczególnie zielony mocno odstaje od kanonu i przypomina mi trochę olive drab z efektami podskórnymi jakie maluje się w pancerce. Tylko, że tam możliwości wetheringu, który to potem maskuje są dużo większe. Ewentualnie może coś ze światłem jest nie tak lub z obróbką zdjęcia podczas fotografowania, wtedy można cały ten komentarz pominąć. Może jeszcze jakieś inne zdjęcie w innym świetle i pozycji bo wiem, że to czasem może spłatać figla.

Edytowane przez TAW

Hmm, pstryknąłem kilka kolejnych fotek, wykonane z różnym oświetleniem.

To powyżej zrobione w dzień przy świetle słonecznym. Te poniżej przy żarówkach.

Jeśli jest coś nie tak, to już chyba tylko wymiana farb na inne może pomóc.

IMG_20250215_175142661.jpg

IMG_20250215_180944542.jpg

IMG_20250215_180950148.jpg